Intr-o zi de 1 august, in 1774, englezul Joseph Priestley anunta descoperirea oxigenului. Oxigenul este un element chimic din tabelul periodic avand simbolul O si numarul atomic 8. Este un gaz. Oxigenul (O2) reprezinta 21% din aer si este un element esential pentru supravietuirea tuturor vietuitoarelor de pe Pamant. Exista totusi bacterii care pot trai fara prezenta oxigenului (de exemplu, bacteriile sulfuroase). Oxigenul este cel mai raspandit element de pe planeta, gasindu-se atat in stare libera cat si sub forma de compusi. In stare libera, oxigenul se afla fie sub forma moleculara in aer (21%), fie sub forma de ozon (O3) in straturile superioare ale atmosferei. Oxigenul este un gaz incolor, inodor, insipid si putin solubil in apa. Este de 1,1 ori mai greu decat aerul. Acesta se lichefiaza foarte greu la o temperatura de -183 °C. Oxigenul intra in compozitia unui numar mare de compusi, atat in substante organice (grasimi, proteine, zaharuri, alcooli) cat si in substante anorganice (apa, oxizi, silicati, carbonati, azotati, fosfati, sulfati etc.). Oxigenul a fost descoperit de catre suedezul Carl Wilhelm Scheele (1772) si englezul Joseph Priestley (1774), independent unul de altul. Joseph Priestley a introdus o cantitate de oxid rosu de mercur intr-o capsula asezata sub un clopot de sticla din care se scosese aerul si care a fost scufundat partial in mercur. Dupa incalzirea capsulei, focalizand cu ajutorul unei lentile solare, el a constatat prezenta unui gaz. Chimistul a numit noua prezenta gazoasa „aer deflogisticat”. Antoine Lavoisier da „aerului deflogisticat” o noua denumire - oxigen (oxus = acid, genae = a produce). Astfel cuvantul oxigen inseamna producator de acizi. Denumirea propusa de Lavoisier provine dintr-o eroare a marelui chimist care considera ca toti acizii contin oxigen. Oxigenul intretine viata si arderea. Se utilizeaza in medicina, aparat autonom de respirat sub apa in circuit inchis pentru scafandri de lupta, albirea tesaturilor, sudura, taierea metalelor, sinteza acizilor, motoare, obtinerea experimentelor. Oxigenul prezinta cei mai multi atomi.
Pe 1 august 1498, Cristofor Columb devenea primul european care vizita Venezuela.
In 1714, pe 1 august, Dimitrie Cantemir devenea primul roman, membru al unui inalt for stiintific international (Academia din Berlin).
La data de 1 august 1831 era inaugurat noul London Bridge – Podul Londrei. Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, a devenit evident ca vechiul Pod al Londrei, construit cu mai bine de 600 de ani inainte, trebuie inlocuit. Era stramt si uzat, blocand traficul pe rau. In 1799 s-a tinut un concurs de proiecte pentru a inlocui vechiul pod. Acesta a fost inlocuit cu o structura din 5 arcade de piatra proiectata de inginerul John Rennie. Fiul proiectantului a construit podul la 30 de metri in amonte fata de vechiul pod. Lucrarile au inceput in 1824, iar piatra de temelie a fost pusa in batardoul de sud pe 15 iunie 1825. Vechiul pod a continuat sa fie folosit in timp ce se construia noul pod si a fost demolat dupa inaugurarea din 1831. Amplasarea noului pod a impus construirea strazilor mari de legatura, iar aceasta modificare a costat mai mult decat constructia podului. Costul total al constructiei a fost de 2,5 milioane de lire sterline (186 milioane de lire sterline in 2010) si a fost platit de Corporatia Londrei si de guvern. Un fragment din vechiul pod a fost pus in arcada turnului din biserica St. Katharine din Merstham. Podul lui Rennie avea o lungime de 283 de metri si o latime de 15 metri. Inaugurarea oficiala a avut loc la 1 august 1831. Regele William al IV-lea si regina Adelaide au participat la banchetul care s-a tinut intr-un pavilion ridicat pe pod.
Tot intr-o zi de 1 august, in 1834, sclavia era abolita in Imperiul Britanic.
Pe 1 august 1862 era constituit Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.
In 1902, pe 1 august, Statele Unite cumparau drepturile asupra Canalului Panama de la Franta.
La data de 1 august 1921, la Haga era creata Curtea Internationala de Justitie.
In 1936, pe 1 august, incepeau Jocurile Olimpice de la Berlin.
Tot intr-o zi de 1 august, in 1963, aparea primul numar al revistei "Beatles Monthly", o revista dedicata trupei britanice care a fost publicata pana in 1969 si a avut un tiraj de 350.000 de exemplare pe luna.
Pe 1 august 1966, Partidul Comunist Chinez decidea lansarea Revolutiei Culturale. Marea Revolutie Culturala Proletara a fost o lupta pentru putere in Partidul Comunist din Republica Populara Chineza, care a inclus o parte semnificativa a societatii chinezesti si a dus Republica Populara Chineza pe panta spre razboi civil. Revolutia Culturala a fost lansata de Mao Zedong pentru a-si recapata controlul asupra Partidului Comunist dupa dezastrele Marelui Salt Inainte, care a dus la o pierdere semnificativa a puterii lui Mao spre rivali precum Liu Shaoqi si Deng Xiaoping. Desi Mao a declarat sfarsitul oficial al Revolutiei Culturale in 1969, termenul este astazi folosit pentru a se referi si la perioada intre 1969 si arestul Bandei celor Patru in 1976. Revolutia Culturala ramane un subiect sensibil in Republica Populara Chineza.
In 1977, pe 1 august, incepea greva generala a minerilor din Valea Jiului. 30.000 de mineri au blocat exploatarile si au cerut sa discute numai cu Nicolae Ceausescu (1 - 3 august).
La data de 1 august 1980, trupa Def Leppard debuta live in Statele Unite in deschiderea concertului trupei AC/DC, la New York.
Pe 1 august 1987 era lansat postul MTV Europe iar primul videoclip difuzat a fost "Money For Nothing" a celor de la Dire Straits.
In 1987, pe 1 august, Dave Stewart de la Eurythmics se casatorea cu Siobham Fahey.
Pe 1 august 2007, o pereche de ochelari de soare care ii apartinusera lui John Lennon era vanduta la licitatie unui colectionar britanic. Ochelarii, pe care artistul i-a purtat la ultimele concerte ale trupei Beatles, erau evaluati la 1.000.000 de lire sterline, dar reprezentantii casei de licitatii au refuzat sa faca publica suma la care acestia au fost vanduti.
Astazi isi serbeaza ziua de nastere: Valeria Seciu, actrita romana de teatru si film, Tudor Gheorghe, actor si cantautor roman, Mugur Isarescu, economist roman, Horatiu Malaiele, actor roman de teatru si film, Coolio, rapper american, si Sam Mendes, regizor britanic.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin