17 Octombrie A fost odata...

17 Octombrie A fost odata...

In 1967, intr-o zi de 17 octombrie, musicalul rock Hair avea premiera la New York Shakespeare Festival, un show organizat de Public Theater in New York City. Odata cu Hair, musicalul a inceput sa se abata de la limitele relativ inguste ale anilor ’50 si sa se transforme semnificativ. Muzica rock va fi folosita de acum inainte in mai multe muzicaluri de pe Broadway. Hair avea ca elemente de moutate muzica rock, dar si nuditate si opinii controversate despre Razboiul din Vietnam, relatiile dintre rase si alte probleme sociale. In plina perioada hippie, dupa cateva reprezentatii sporadice, Hair va avea premiera pe Broadway. Scris de Gerome Ragni si James Rado, pe muzica lui Galt MacDermont, se va juca de 1742 de ori numai pe Broadway. Arii din “Hair” au ajuns hituri ale trupelor rock, iar mesajul pe care il promova, “Make Love Not War” a fost sloganul epocii hippie, prin care tinerii protestau impotriva razboiului din Vietnam si a conservatorismului familiilor. Celebra poveste a unui grup de prieteni al caror destin merge pas in pas cu istoria Americii acelor ani a fost ecranizata in 1979 in regia lui Milos Forman. Problemele sociale si temele acelor vremuri sunt redate tot prin muzica, iar peste dragoste, prietenie, libertate, planeaza atotcuprinzator si dominant, imaginea destructiva a razboiului. 

Tot intr-o zi de 17 octombrie, in 1610, la Reims, in Franta, avea loc Incoronarea lui Ludovic al XIII-lea al Frantei, fiul cel mai mare al regelui Henric IV si al reginei Maria de Medici. Ludovic al XIII-lea a devenit rege la varsta de 9 ani, sub regenta mamei sale, dupa asasinarea tatalui sau. Maria de Medici l-a tinut, insa, la distanta de conducerea statului. Domnia regelui francez este relatata in istorie ca o perioada a unui rege slab, dependent de hotararile Cardinalului Richelieu. In realitate se crede ca intre primul ministru si rege era in general o concordanta in hotarari si in timpul lui de fapt a fost ingradita puterea si influenta in conducerea statului a marii nobilimi franceze, dar s-a si consolidate siguranta granitelor cu vecinii, mai ales cu Spania. Ludovic al XIII-lea, sotia sa si Cardinalul Richelieu au devenit figuri centrale ale romanului Cei trei muschetari al lui Alexandre Dumas.

Pe 17 octombrie, in 1931, Al Capone era condamnat pentru evaziune fiscala si inchis pentru 11 ani. Unul dintre cei mai faimosi gangsteri americani din anii ‘20 – ’30, fiu al unei familii de imigranti italieni din zona Napoli, Al Capone a dominat lumea interlopa din Chicago, ajungand conducatorul unei mari organizatii criminale („Chicago Outfit”), care isi obtinea veniturile din afaceri cu jocuri de noroc ilegale, din case de toleranta, iar in anii regimului Prohibitiei in S.U.A., din trafic ilegal de bauturi alcoolice, la care de adaugau extorcarea de bani pentru asa numita "taxa de protectie". Pana astazi numele sau se leaga de notiunea de spalare a banilor, pentru ca el a fost unul dintre primii care au uzat de astfel de practici, camuflandu-si sursele incasarilor in unele afaceri legale (spalatorii, vanzare de mobila veche si antichitati) pe care le prezenta ca fiind ocupatia sa oficiala.

Tot intr-o zi de 17 octombrie, in 1933, Albert Einstein ajungea in S.U.A. ca refugiat din Germania nazista. Einstein intrase in conflict cu noua putere nazista, a fost tinta unor numeroase atacuri antisemite in Germania, teoriile sale stiintifice au fost ridiculizate public (inclusiv Teoria Relativitatii) si catalogate ca fiind “negermane”, iar savantul a fost nevoit sa paraseasca Germania si a pierdut cetatenia acestui stat. Tot in 1933, Einstein publica Why War? ("De ce razboi?"), un manifest pacifist. La 1 octombrie 1940, pe langa cetatenia elvetiana, pe care o avea din 1933, o dobandea si pe cea americana. In 1999, ziarul Time il denumea "personalitatea secolului”.

In 1945, pe 17 octombrie, actrita Ava Gardner, cea considerate de multi drept cea mai stralucitoare stea din constelatia celebritatilor de la Hollywood, si pe care Frank Sinatra o va numi toata viata (chiar si dupa divort) “ingerul meu”, se casatorea cu jazz-man-ul Artie Shaw. Numita in epoca „amazoana neimblanzita” sau „cel mai fermecator animal de pe Pamant”, Ava Gardner a ramas in memoria admiratorilor sai nu doar prin rolurile pe care le-a interpretat, ci drept intruchiparea idealului feminin.

Pe 17 octombrie 1968, atletii americani Tommie Smith si John Carlos, castigatori ai medalilor de aur si bronz in proba de 200 de metri sprint, la Jocurile Olimpice de la Mexico City, erau exclusi din lotul american si din satul olimpic. Decizia a fost luata dupa ce, la ceremonia de inmanare a medaliilor, cu o zi in urma, cei doi protestasera fata de situatia populatiei de culoare din S.U.A., facand salutul specific organizatiei "Black Power".

In 1979, pe 17 octombrie, Maica Tereza primea Premiul Nobel pentru Pace datorita actiunilor de sprijinire a saracilor din Calcutta, India. Calugarita catolica de origine albaneza care a fondat ordinul Misionarii Caritatii in Calcutta, India, in 1950, a ingrijit saracii, bolnavii, orfanii si muribunzii timp de peste 45 de ani, conducand si extinderea Misionarilor caritatii (mai intai in toata India, apoi si in alte tari). Maica Tereza a fost beatificata de Biserica Catolica pe 19 octombrie 2003.

Tot intr-o zi de 17 octombrie, in 1980, Papa Ioan Paul Al II-lea o primea la Vatican pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord, primul monarh britanic care ii facea o vizita oficiala Suveranului Pontif.

Pe 17 octombrie 2003, in Taiwan era inaugurat Taipei 101, un zgarie-nori de 101 etaje, la acea vreme cea mai inalta cladire din lume. Taipei 101 este actualmente al doilea cel mai inalt bloc din lume, dupa Burj Dubai. Numele său original este Centrul Financiar Taipei.

In 2008, pe 17 octombrie, Madonna si Guy Ritchie anuntau ca vor divorta, dupa un mariaj de 7 ani, invocand “diferente ireconciliabile”. Presa specula la acea data ca regizorul ar putea primi 50 de milioane de dolari din averea de 300 de milioane a cantaretei, neavand un contract prenuptial.

Sarbatoritii zilei sunt muzicianul jamaican Ziggy Marley, americanul Chris Kirkpatrick de la 'N Sync, raperul american Eminem, pilotul auto finlandez Kimi Räikkönen si jucatorul roman de tenis Marius Copil.

Astazi este Ziua Internationala pentru eradicarea saraciei.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin