2 Septembrie A fost odata....

2 Septembrie A fost odata....

Intr-o zi de 2 septembrie, in 1995, se deschidea la Cleveland, statul Ohio, Muzeul "Rock and Roll of Fame", dedicat industriei muzicii si istoriei unor artisti, producatori sau formatii foarte cunoscute sau care au avut o influenta deosebita asupra industriei muzicii, in special din domeniul rock and roll. O serie de artisti sunt introdusi in panoplia muzeului, prin intermediu unei ceremonii anuale desfasurate la New York City. In cadrul primei ceremonii au fost introdusi, la data de 23 ianuarie 1986, Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, the Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard si Elvis Presley. In prezent, grupurile sau indivizii sunt calificati pentru introducere la 25 de ani de la prima aparitie a unei inregistrari. Nominalizatii trebuie sa aiba o influenta si o importanta deosebita in istoria rock and roll. Patru categorii sunt recunoscute: Artisti, Non-Artisti, Influente timpurii, si, incepand cu anul 2000, Oameni din culise. Categoria Artisti include cantareti si instrumentisti. Un comitet de nominalizare compus din istorici ai muzicii selecteaza numele pentru categoria Artisti, care sunt mai apoi votate de aproximativ 1.000 de experti, incluzand academicieni, jurnalisti, producatori, si alte persoane care au experienta in industria muzicala. Artisti care strang cele mai multe voturi peste 50% dintre voturile exprimate sunt selectati pentru a fi introdusi; anual, intre cinci si sapte nominalizati sunt alesi. Un nume din muzica rock-and-roll a fost introdus de 2 ori: Michael Jackson. Categoria Non-Artisti include compozitori, producatori, DJ, directori din industria muzicala, jurnalisti de muzica, si alte profesii. Cateva nume selectionate la categoria Non-Artisti ii includ pe Sam Phillips fondatorul Sun Records, DH-ul Alan Freed, producatorul lui Ronettes si Righteous Brothers Phil Spector, producatorul lui Beatles George Martin, fondatorul marcii de chitara Fender, Leo Fender, fondatorul revistei Rolling Stone si editorul Jann Wenner, si Ahmet Ertegün, fondatorul Atlantic Records si fondatorul si directorul muzeului. Un comitet separat de selectie face nominalizarile pentru categoriile Non-Artisti si Influente timpurii.

Tot intr-o zi de 2 septembrie, in 1192, Conventia de Pace intre sultanul Saladin si Richard Inima de Leu incheia a treia Cruciada.

Pe 2 septembrie 1442 avea loc Lupta de pe Ialomita, soldata cu victoria lui Iancu de Hunedoara asupra turcilor. Inceputul campaniilor ofensive ale lui Iancu de Hunedoara

In 1666, pe 2 septembrie, izbucnea "marele incendiu" al Londrei, care, timp de 5 zile, a distrus intregul oras, 13.000 de cladiri, inclusiv Catedrala Sfantul Paul. In memoria victimelor a fost ridicata o statuie care se afla in centrul Londrei. Incendiul, care a facut 16 victime, a izbucnit initial intr-o brutarie. Londra a fost recladita din temelii dupa “Marele foc”. In 1986, breasla brutarilor londonezi si-a cerut scuze primarului orasului si comunitatii pentru gravul incident.

La data de 2 septembrie 1752, in Marea Britanie si in coloniile sale, calendarul iulian era inlocuit cu calendarul gregorian, diferenta de 11 zile dintre cele doua calendare fiind rectificata prin faptul ca urmatoarea zi, 3 septembrie, a fost datata 14 septembrie.

Tot intr-o zi de 2 septembrie, in 1792, in timpul Revolutiei franceze, aveau loc "Masacrele din septembrie": 1300 de detinuti din inchisori erau omorati fara judecata de catre multimea dezlantuita.

Pe 2 septembrie 1794, in locul asezarii tataresti Kacibei, numita de turic Hadjibei, se construia un port-cetate care se va numi Odessa.

In 1848, pe 2 septembrie, avea loc cea de a treia Adunare nationala de la Blaj (60.000 de participanti), in care se declara ca nu se recunoaste "uniunea" Transilvaniei cu Ungaria si se reafirmau revendicarile taranimii iobage. Se forma oastea populara sub conducerea lui Avram Iancu.

La data de 2 septembrie 1909, un numar de 47 de scriitori se intruneau in amfiteatrul Liceului Lazar din Bucuresti si puneau adevaratele temelii ale Societatii Scriitorilor Romani, care era, totusi, o continuare a Societatii infiintata in 1908 de Cincinat Pavelescu.

Pe 2 septembrie 1943, Antonescu si Hitler se intalneau in Germania pentru reconfirmarea aliantei dintre cele doua tari.

In 1945, pe 2 septembrie, se semna actul privind capitularea neconditionata a Japoniei - sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial (1939-1945). Semnarea actului s-a desfaurat pe bordul navei de linie “Missouri” (aflata in Golful Tokyo). Vasul a avut un rol important in luptele din Pacific, iar presedintele S.U.A. de atunci, Harry Truman, l-a preferat ca loc de desfaurare a ceremoniei si pentru faptul ca purta numele statului in care s-a nascut. Ceremonia a inceput la ora 9.00 si a durat 20 de minute, la finalul acesteia punandu-se capat unui devastator conflict.

La data de 2 septembrie 1958 era inaugurat, la Bucuresti, Muzeul "George Enescu".

Pe 2 septembrie 1989, Ozzy Osbourne era retinut dupa ce incercase sa o ucida pe sotia sa Sharon. Ozzy a fost eliberat pe cautiune, iar cazul a fost repede inchis deoarece cuplul s-a impacat.

In 1991, pe 2 septembrie, avea loc naufragiul cargoului „Rostok”, sub pavilion ucrainean, care a blocat Canalul Sulina in dreptul comunei Partizani.

Tot intr-o zi de 2 septembrie, in 1992, Statele Unite si Rusia isi propuneau sa construiasca impreuna o statie spatiala.

Pe 2 septembrie 2002, specialistii Institutului Clinic Fundeni realizau, in premiera nationala, un transplant de maduva in cazul leucemiei acute.

In 2006, pe 2 septembrie, albumul "Back to Basics" al artistei Christina Aguilera ajungea pe prima pozitie in S.U.A. si in alte 12 tari.

La data de 2 septembrie 2007, Sean Kingston ajungea pe prima pozitie in topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa "Beautiful Girls".

Astazi isi serbeaza ziua de nastere: Carlos Valderrama, jucator columbian de fotbal, Keanu Reeves, actor american si Salma Hayek, actrita mexicana.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin