1 Aprilie A fost odata...

1 Aprilie A fost odata...

Astazi este ziua pacalelilor! Ziua de 1 aprilie este una in care se fac diferite farse sau pacaleli. Trimiterea la o intalnire inutila a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, in cele mai multe tari europene, inca din secolul XVI. Una dintre numeroasele explicatii ale acestei traditii este urmatoarea: in anul 1582 regele Carol al IX-lea al Frantei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie, odata cu trecerea de la calendarul Gregorian la cel Iulian. In vechiul calendar, ziua Anului Nou era sarbatorita la data de 1 aprilie, in loc de 1 ianuarie. Dupa schimbarea calendarului Gregorian, in anul 1582, oamenii au avut initial probleme in a se obisnui cu sarbatorirea noului an la 1 ianuarie. Cativa oameni care sarbatoreau Anul nou la 1 aprilie au fost numiti “nebuni de aprilie”. Intrucat la vechiul An Nou (1 aprilie) se obisnuia sa se imparta cadouri, s-a continuat impartirea de cadouri si dupa anul 1582, dar sub forma unor farse si glume nevinovate. Traditia spune, insa, ca pacalelile trebuie sa fie facute pana la ora pranzului. Dupa ora 12.00, se spune ca farsa aduce ghinion celui care pacaleste. O alta superstitie legata de aceasta zi ar fi aceea ca nu este recomandata casatoria de 1 aprilie: se spune ca barbatul care se insoara de 1 aprilie va fi sub papuc toata viata. In Romania, obiceiul pacalelilor de 1 aprilie este imprumutat din vestul Europei si s-a statornicit inca din secolul al XIX -lea. Ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania si Franta. In Franta, cel care cade victima unei pacaleli este numit “peste de aprilie”. Exista in Franta si o traditie de a prinde pe spatele celui pacalit un peste din hartie, cu un ac de gamalie. In Anglia pacalitul este numit “nebun de aprilie”, iar in Scotia, acestuia i se spune “cuc de aprilie”. Atat ziarele cat si televiziunile obisnuiesc sa faca farse de 1 aprilie, anuntand stiri false. 

Tot intr-o zi de 1 aprilie, in 1778, era creat, de catre Oliver Pollock, un om de afaceri din New Orleans, simbolul dolarului american, majuscula S taiata de doua linii verticale. Semnul s-a nascut din graba, din suprapunerea in scris a literei U peste S, litere folosite ca prescurtare pentru Statele Unite.

Pe 1 aprilie 1810, Napoleon Bonaparte, in varsta de 41 de ani, se casatorea cu Maria-Luiza, arhiducesa de Austria, fiica de 18 ani a lui Francisc I. Napoleon divortase de Josefina, care era sterila. Inainte sa o vada pe Maria-Luiza, Napoleon a declarat ca se casatoreste cu un uter (pantec). Totusi, a luat lectii de tinuta si a invatat vals. La randul ei, mireasa a spus ca se sacrifica pentru binele Austriei. La sosirea miresei in Franta, in seara dinaintea oficierii casatoriei, Napoleon si-a initiat tanara sotie in datoriile conjugale si se spune ca cei doi nu au iesit din dormitor timp de trei saptamani decat pentru ceremonie. 9 luni mai tarziu se nastea Napoleon al II-lea, care a murit fara sa domneasca vreodata.

In 1859, pe 1 aprilie, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei si Moldovei era recunoscuta de Franta, Marea Britanie, Rusia, Prusia si Regatul Sardiniei, in cadrul Conferintei reprezentantilor puterilor garante de la Paris.

La 1 aprilie 1866 se infiinta Societatea Literara Romana, care, din 1/13 august 1867 s-a transformat in Societatea Academica Romana, iar din 30 martie 1879 a devenit Academia Romana.

Pe 1 aprilie 1873, vasul cu aburi britanic Atlantic se scufunda in largul insulei canadiene Nova Scotia din Oceanul Atlantic, provocind moartea a 547 de persoane.

In 1889, pe 1 aprilie, doamna Josephine Garis Cochran, din Illinois, inventa, cu ajutorul unui tanar mecanic, prima masina de spalat vase. Josephine era o femeie bogata si dadea multe petreceri. Nu a spalat vase niciodata in viata ei, pentru ca avea servitori, dar a inventat aceasta masina pentru ca vroia ca cineva sa-i spele portelanurile chinezesti mai repede decat o faceau servitorii si fara sa le ciobeasca.

La 1 aprilie 1919, Romania trecea la calendarul gregorian (calendarul pe stil nou), adoptat prin Decretul-lege din 5 martie 1919. Ziua de 1 aprilie (stil vechi) devenea 14 aprilie (stil nou).

Tot intr-o zi de 1 parilie, in 1921, era infiintata, sub domnia regelui Ferdinand si sub ministeriatul lui Octavian Goga, Opera Romana din Bucuresti, institutie publica, subventionata de la buget. Cel care a deschis prima stagiune a noii institutii a fost George Enescu.

Pe 1 aprilie 1924, Adolf Hitler era condamnat la 5 ani de inchisoare pentru participarea la Puciul din Noiembrie (1923). Totusi, el nu va sta in inchisoare decat 9 luni, timp in care scrie opera autobiografica in doua volume Mein Kampf, o platforma program a nazismului, mai ales al doilea volum. Se cuprind aici unele "solutii" la problema evreiasca. Mein Kampf a reprezentat si inca reprezinta pentru nazistii si neo-nazistii din Al Doilea Razboi Mondial si azi bazele national-socialismului.

In 1929, un american transforma Yo-yo-ul in una dintre cele mai populare jucarii din lume. Considerata, in egala masura, una dintre cele mai vechi jucarii, yo-yo a aparut independent in mai multe regiuni diferite. Yo-yo din piatra, vechi de trei milenii au fost descoperite in Grecia si se pare ca erau jucarii preferate si in timpuri extrem de indepartate. In secolul XVI yo-yo, numit atunci si jou-jou, era una dintre jucariile preferate la curtea regala franceza. In secolul XIX jucaria a devenit preferata copiilor din Anglia Victoriana, de unde a ajuns si in S.U.A., unde in scurt timp a fost lansata de diferite firme, in forme modificate. Cu toate acestea, pana la inceputul urmatorului secol popularitatea acesteia scazuse dramatic. Abia in 1928 afaceristul Donald Duncan, care reusise deja sa obtina drepturile de a comercializa diverse inventii, a vazut un tanar, pe nume Pedro Flores, jucandu-se cu un yo-yo. Fascinat de idee, a cumparat mica firma producatoare condusa de Flores pentru 250.000 de dolari, o suma colosala la acea data. In scurt timp Duncan a angajat sute de persoane care colindau America, demonstrand cat de amuzant era un yo-yo. Succesul a fost instantaneu. De la relansare trei presedinti americani -  Kennedy, Johnson, Nixon - s-au jucat in public cu un yo-yo. In 1992, jucaria a ajuns si in spatiu, fiind dusa de astronautul Jeffry Hoffman la bordul navetei spatiale Atlantis.

Pe 1 aprilie 1938 elvetienii lansau pe piata cafeaua solubila.

Tot intr-o zi de 1 aprilie, in 1976, trupa AC/DC canta pentru prima oara in Marea Britanie, la Londra.

In 1980, pe 1 aprilie, britanicii deschideau, la Brighton, prima plaja pentru nudisti.

La 1 aprilie 1990, autocarul de turneu al lui Willie Nelson lovea o alta masina, in Riverdale, Canada. Soferul masinii a fost ucis.

Pe 1 aprilie 1996 avea loc prima Competitie Mondiala de Speologie, la care si Romania a fost invitata sa participe.

In 1998, pe 1 aprilie, Austria, Germania si Italia decideau ridicarea controalelor de frontiera pentru comunicatiile terestre dintre cele trei tari

Pe 1 aprilie 2001, fostul presedinte al Serbiei si al Republicii Federale Iugoslavia, si al Partidului Socialist Sarb, Slobodan Milosevici, se preda politiei. In urma unui mandat de arestare emis de autoritatile iugoslave pentru cazuri de coruptie si abuz de putere, Milosevici a fost fortat sa se predea fortelor de securitate. Pe 28 iunie acelasi an, Milosevici a fost extradat de Guvernul oficial iugoslav in custodia Natiunilor Unite. El a fost transportat la Tribunalul International pentru fosta Iugoslavie. Pe 11 martie 2006 a fost gasit mort in celula in care era detinut. Stirea a fost confirmata oficial de avocatul sau. In momentul mortii, era judecat sub acuzatia de crime de razboi comise in Bosnia si Hertegovina, Croatia si Kosovo in anii 1990.

La 1 aprilie 2001, fosta membra Spice Girls, Mel B, decidea sa-si vanda casa din Buckinghamshire, in valoare de 3,5 milioane de dolari, din cauza ca nu isi mai putea permite cheltuielile de intretinere.

In 2002, pe 1 aprilie, Olanda devenea prima tara din lume unde eutanasia era legalizata. In aceeasi zi olandezii oficiau primele patru casatorii intre persoane de acelasi sex.

Pe 1 aprilie 2002, scriitorul american Ray Bradbury primea cea de-a 2.193-a stea pe bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Astazi le spunem „La multi ani” fotbalistului Helmuth Duckadam, actritei Anamaria Marinca, scriitorului ceh Milan Kundera si scotienei Susan Boyle.

Astazi este Ziua Internationala a Pasarilor.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin