10 Noiembrie A fost odata...

10 Noiembrie A fost odata...

Intr-o zi de 10 noiembrie, in 1970, o portiune din Marele Zid Chinezesc devenea obiectiv turistic. Marele Zid Chinezesc este o constructie strategica de mii de kilometri lungime, cu rol de aparare, considerata dupa volum cea mai mare de pe glob. A fost construit cu scopul de aparare a granitei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Lungimea zidului este controversata (dupa datele mai recente are o lungime de 6.350 km., zidul principal avand 2 400 km. lungime). Zidul a fost construit dupa un sistem care leaga intre ele mai multe fragmente de varsta diferita. Prima portiune a zidului a fost construita in a doua jumatate a secolului V i.Hr, in timpul dezbinarii Imperiului chinez, cu scop de aparare impotriva nomazilor din nord, iar de atunci s-au tot adaugat noi portiuni. Grosimea zidului este foarte diferita, astfel de exemplu in regiunea Peking, zidul are o grosime intre 4 si 8 m, la coama zidului 8, iar la baza 10 m grosime. La intervale de cateva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m inaltime cu rolul de observare, transmitere de semnale si depozit de arme. Pavat cu piatra, zidul era folosit la un moment dat drept sosea strategica si drum comercial. Lasat in paragina incepand cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. 

Tot intr-o zi de 10 noiembrie, in 1508, aparea, din initiativa lui Radu cel Mare, Liturghierul slavon, tiparit de calugarul Macarie, prima carte tiparita in Tara Romaneasca.

In 1688, pe 10 noiembrie, se incheia tiparirea Bibliei in limba romana. Textul a fost definitivat din initiativa lui Serban Cantacuzino, domnul Munteniei. Membru al ilustrei familii de origine bizantina a Cantacuzinilor, Serban Cantacuzino a fost domnitor al Tarii Romanesti intre 1678 si 1688. El este cel care a fondat prima scoala romaneasca in Bucuresti si a ajutat sa se infiinteze mai multe ateliere de tiparit (tiparnite), iar sub auspiciile sale a aparut in 1688 faimoasa Biblie romaneasca de la Bucuresti, cunoscuta si sub denumirea de Biblia Cantacuzino. Scrisa cu caractere chirilice, titlul ei complet era Biblia adeca Dumnezeiasca Scriptura a Vechiului si Noului Testament. Aceasta Biblie a pus o piatra de temelie la dezvoltarea limbii romane scrise, pentru mult timp ea fiind Biblia standard folosita de catre Biserica Ortodoxa Romana.

Pe 10 noiembrie 1898, Biblioteca Academiei Romane a devenit biblioteca publica pentru cercetatori.

Tot intr-o zi de 10 noiembrie, in 1928, aparea la Bucuresti Kalende. Revista lunara, literara si stiintifica, sub conducerea lui Vladimir Streinu, Serban Cioculescu si Pompiliu Constantinescu. Revista a aparut pana in martie 1929.

In 1938, in Statele Unite, Kate Smith canta pentru prima data la radioul national celebrul cantec patriotic american compus de Irving Berlin God Bless America. Desi din 1931 imnul oficial al Statelor Unite este The Star-Spangled Banner, adesea God Bless America este considerat imnul acestei tari, chiar daca neoficial.

Pe 10 noiembrie 1939, era vazut pentru prima data, la Salonul Auto din Chicago, un automobil echipat cu aer conditionat.

Tot intr-o zi de 10 noiembrie, in 1951, in Statele Unite, era efectuata prima convorbire telefonica la distanta, fara sa fie nevoie de asistenta unui operator, cand primarul M. Leslie Denning din Englewood, New Jersey, il suna pe omologul sau din Alameda, California.

In 1958, pe 10 noiembrie, celebrul diamant Hope era donat Institutului Smithsonian din New York de catre bijutierul Harry Winston. Hope a fost folosit drept model pentru diamantul care apare in filmul Titanic din 1997, sub numele de Inima Oceanului. Se spune ca diamantul din film ar fi chiar Hope, iar acesta este un alt record inregistrat de celebra pelicula: cel mai scump diamant care a aparut vreodata intr-un film. Diamantul albastru pe care Kate Winslet il avea la gat in faimoasa scena a tabloului costa, in cazul in care acest zvon este real, 20 de milioane de dolari si a fost purtat si la gala de decernare a premiilor Oscar de catre cantareata Celine Dion.

Pe 10 noiembrie 1982, in Moscova incepea sa se raspandeasca zvonul, care apoi s-a adeverit, ca Leonid Brejnev murise. Leonid Brejnev s-a stins din viata la 10 noiembrie 1982, lasand amintirea unui abil negociator, dar a unui conducator stalinist, incapabil de a "pilota" modernizarea statului pe care il guverna (rol pe care va incerca sa-l asume, mai tarziu, Mihail Gorbaciov, odata numit presedinte in 1985). Leonid Brejnev a fost urmat la putere de Iuri Andropov.

Tot intr-o zi de 10 noiembrie, in 1989, in Bulgaria cadea regimul comunist.
In 1994, pe 10 noiembrie, Codex Leicester, singurul manuscris lasat de Leonardo da Vinci era scos la licitatie si cumparat de catre Bill Gates cu 30,8 milioane de dolari. Codex Leicester este o colectie de scrieri ale lui Leonardo da Vinci, are 72 de pagini scrise de mana de artist si este expus public aproape in fiecare an intr-un alt oras din lume. Pana acum, codex-ul a fost expus in Venetia, Milano, Roma, Paris si New York.

Astazi, Romania sarbatoreste Ziua Artileriei si la nivel mondial este Ziua internationala a stiintei pentru pace si dezvoltare, organizata sub egida UNESCO.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin