13 Octombrie A fost odata

13 Octombrie A fost odata

Intr-o zi de 13 octombrie, in 1884, la o conferinta internationala in Washington, DC, SUA, Greenwich, din Anglia, era adoptat ca prim meridian al lumii, punct de referinta pentru definirea fusurilor orare, denumit Greenwich Mean Time (GMT). Ora Greenwich este timpul meridian, care trece prin asezarea veche a observatorului Greenwich, situat în apropierea orasului Londra. Aceasta linie imaginara merge de la Polul Nord la Polul Sud dupa cum s-a stabilit cu ajutorul primelor instrumente de tranzit (telescopul) la Observatorul Regal Greenwich din acea perioada. Meridianul Greenwich desemneaza punctul de start al fiecarui fus orar din lume, timpul universal. Inainte de acesta, oamenii obisnuiau sa masoare timpul in functie de rasaritul si apusul soarelui, rezultand ore diferite de la oras la oras. Greenwich nu a fost insa realmente primul meridian, ci au fost si alte tari care au clamat aceasta pozitie. Francezii au pretins o buna perioada ca longitudinea zero trecea prin Paris, si anume prin biseria Saint-Sulpice. In 1884, la Washington, cand a fost adoptat Meridianul Greenwich ca prim meridian al lumii, Franta a refuzat sa il recunoasca. Prin urmare intre Franta si Anglia s-a dus un timp o lupta a orgoliilor, cele doua tari mergand in paralel cu meridianele pana in anul 1911. Chiar si la ora actuala o parte dintre cartografii francezi indica pe anumite harti meridianul din Paris. In 1928, Uniunea Astronomica Internationala a recomandat ca timpul cunoscut ca Greenwich Mean Time (GMT) sa fie acceptat ca Timp Universal (UT). In prezent GMT este înlocuit cu UTC respectiv UTC+0.

Tot intr-o zi de 13 octombrie, in anul 54, imparatul roman Claudius I murea, otravit de sotia sa, Agripina. Fusese proclamat imparat de catre pretorieni la asasinarea nepotului sau Caligula si recunoscut apoi de catre senat. In timpul domiei sale a inceput constructia unui sistem defensiv de fortificatii pe Rin si Dunare, provinciile s-au bucurat de buna administrare si o bogata activitate edilitara (sosele, apeducte, porturi). Agrippina Minor Iulia a fost cea de-a 4-a sotie a lui Claudius, pe care l-a si convins sa-i adopte fiul, pe Nero, cel care ii va si urma la tron lui Claudius.

Pe 13 octombrie 1773, astronomul francez Charles Messier descoperea Galaxia Whirlpool, o galaxie spirala clasica localizata in constelatia Cainii de Vanatoare. Este una dintre cele mai cunoscute galaxii, vizibila cateodata chiar si cu un binoclu.

In 1860, pe 13 octombrie, oamenii putea vedea prima fotografie a unui oras vazut de sus. Americanul James Wallace Black reusea, cu ajutorul navigatorului Samuel A. King si al aerostatului acestuia numit Queen of the Air (Regina aerului) sa faca prima fotografie de la inaltime. “Subiectul” a fost orasul Boston.

Pe 13 octombrie 1905 inceta din viata Sir Henry Irving, actor şi director de teatru, primul om de teatru innobilat. Cunoscut pentru roluri legendare in multe dintre creatiile clasice (cele ale lui Shakespeare, in principal) si neindoielnic cel mai cunoscut actor al perioadei victoriene, era renumit atat pentru maniera sa inconfundabila de interpretare, cat şi pentru implicarea deplina in productia teatrala. Pe 27 mai 1895, Henry Irving devenea primul din breasla ridicat la rangul de cavaler din ordinul regelui Angliei.

Tot intr-o zi de 13 octombrie, in 1923, odata cu proclamarea Republicii Turcia, orasul Ankara era declarat capitala. Ankara (cunoscuta sub numele de Angora pana in 1930), este al doilea cel mai mare oras al tarii dupa Istanbul. Oficial fosta capitala a primit denumirea turca de Istanbul la 28 martie 1930, pana atunci pastrandu-si pe plan internatinal numele antic si traditional de Constantinopol.

Pe 13 octombire 1998, regizorului roman Lucian Pintilie i-a fost decernat Premiul special al juriului la Festivalul International de Film de la Venetia, pentru filmul Terminus Paradis.

In 2000, pe 13 octombrie, un centru de cercetare din Maryland, S.U.A., a anuntat ca a descifrat genomul soarecelui, o realizare stiintifica importanta pentru decriptarea ulterioara a genomului uman. Prin genom se intelege totalitatea particularitatilor ereditare prezente in nucleul celular.

Pe 13 octombrie 2001, la Teatrul National din Bucuresti avea loc primul festival de Internet din Romania - "INTERNETIC", un concurs dedicat creatorilor romani de site-uri. In concurs intrau site-uri romanesti si straine, cu conditia sa fi fost realizate de designeri web romani.

Tot intr-o zi de 13 octombrie, in 2002, trupa rock britanica Muse o dadea in judecata pe Celine Dion dupa ce aceasta anuntase ca show-ul pe care urma sa-l tina in Las Vegat urma sa se numeasca “Muse” (Muza). Matt Bellamy, solistul trupei, a declarat: “Nu vrem ca cineva sa se gandeasca macar ca am fi band-ul din spatele lui Celine Dion”.

Sarbatoritii zilei de astazi sunt: cantareata greaca Nana Mouskouri, muzicianul american Paul Simon, Alexandru Andries, comediantul englez Sacha Baron Cohen si cantareata americana Ashanti.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin