Intr-o zi de 2 aprilie, in anul 1915, se nastea, la Bucuresti, intr-o casa de pe Strada Popa Nan, undeva in apropierea Foisorului de Foc, unicul fiu al familiei Petrescu, pe care parintii au decis sa-l boteze Gheorghe. Tatal era contabil la Posta, cu studii superioare facute la Geneva, iar mama sa era casnica, crescuta la Paris, o doamna cu o cultura vasta, buna vorbitoare de franceza si o sensibila interpreta de pian, ceea ce il fermeca pe fiul ei in copilarie. Din pacate, Gheorghe a ramas fara mama la 16 ani. Tatal este cel care l-a indemnat sa studieze muzica. Gica a urmat liceul, apoi a studiat si doi ani de Drept, dupa care s-a dedicat muzicii. A debutat la 18 ani, ca proaspat absolvent al Liceului "Gh. Sincai" din Bucuresti, intr-o formatie studenteasca. La o serbare a venit compozitorul Ion Vasilescu. El a fost cel care l-a dus pe Gica Petrescu la radio, unde si-a facut lansarea oficiala. Dupa moda epocii, la inceput a cantat la baluri si concerte de estrada; intre 1937-1939 s-a afirmat profesional alaturi de orchestrele "Radu Ghinda" si "Dinu Serbanescu", la Cazinoul din Sinaia. Perioadei inceputurilor, marcata de turnee, ii urmeaza recunoasterea ca profesionist: angajamente la teatrele "Alhambra", "Gioconda" si "Boema" (din 1940), la "Gradina Savoy", sub conducerea lui Ion Vasilescu, si la "Teatrul C. Tanase" (din 1944). In afara numeroaselor turnee internationale, detine un record in privinta numarului de piese compuse si interpretate (peste 1.500), inregistrate intr-o impresionanta discografie, multe dintre ele devenind in timp slagare - piese preluate in repertoriul lor de multi alti interpreti ai genurilor respective. Gica Petrescu a devenit unul dintre cei mai prolifici si mai indragiti cantareti romani, supranumit de generatii la rand "nemuritorul Gica”. A fost timp de 34 de ani casatorit cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu. Dupa moartea sotiei sale, in august 1989, Gica Petrescu a refuzat mult timp sa sustina spectacole. Pe 5 mai 2003, in cadrul unei ceremonii desfasurata la Palatul Cotroceni, a primit Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler, cu ocazia implinirii varstei de 88 de ani, pentru indelungata si prodigioasa cariera artistica pusa in slujba cantecului romanesc. A cantat live pana la varsta de 91 de ani. A murit la bucuresti, pe 18 iunie 2006, la varsta de 91 de ani. "Du-ma acasa, mai, tramvai!", "Fetite dulci ca-n Bucuresti", "Bucurestiul meu iubit", "Cele mai frumoase fete" si "Astazi e ziua ta" sunt doar cateva dintre cantecele lui Gica Petrescu pe care o mare parte dintre romani le-ar putea fredona.
Pe 2 aprilie 1792, la cativa ani dupa ce au stabilit simbolul bancnotei celei mai valoroase de pe glob, dolarul, americanii dadeau prima lege monetara in Statele Unite, prin care se stabilea ca moneda unica dolarul.
In 1798, pe 2 aprilie, in Italia murea Giacomo Grolanev Casanova, scriitor, unul dintre cei mai mari aventurieri ai tuturor timpurilor, cunoscut si cu titlul de noblete drept cavalerul de Seingalt.
La 2 aprilie 1805, se nastea in Danemarca Hans Christian Andersen, autorul povestilor ”Craiasa zapezii”, “Fetita cu chibrituri”, “Mica sirena”, Hainele cele noi ale imparatului” si “Ratusca cea urata”. Basmele sale au fost traduse in peste o suta de limbi si continua sa fie publicate in milioane de exemplare in intreaga lume. In plus, din 1925, data de 2 aprilie a fost aleasa, in onoarea lui Hans Christian Andersen, ziua internationala a cartilor pentru copii.
Tot intr-o zi de 2 aprilie, in 1864, era adoptata Legea comunala, de inspiratie franceza, care prevedea organizarea comunelor urbane si rurale.
Pe 2 aprilie 1866 se desfasura plebiscitul prin care populatia Romaniei a fost consultata in privinta aducerii pe tronul tarii a unui print strain – Carol I de Hohenzollern–Sigmaringen.
In 1867, pe 2 aprilie, Mihai Eminescu publica, in “Familia”, poemul “Ce–ti doresc eu tie, dulce Romanie”.
La 2 aprilie 1889, americanul Charles Martin Hall patenta un proces electrolitic de extragere a aluminiului din minereu. La acea vreme, aluminiul era un metal semi-pretios, mai rar chiar decat argintul. La un colegiu din Ohio, profesorul le aratase studentilor sai de la chimie o bucata mica de aluminiu, spunandu-le ca oricine va descoperi o metoda economica de a produce acest metal va deveni un om bogat. Noua ani mai tarziu, unul dintre acei studenti, Charles Martin Hall, a reusit sa inventeze aceasta tehnologie. Aluminiul a devenit materialul preferat pentru ambalaje, pentru aeronave si automobile si pentru alte cateva mii de produse. Iar studentul a devenit, evident, foarte bogat!
Pe 2 aprilie 1917, americanca Jeannette Rankin devenea prima femeie aleasa in Congresul Statelor Unite.
In 1939, pe 2 aprilie, aparea, la Bucuresti, primul numar al revistei saptamanale “Romania literara”, sub conducerea lui Cezar Petrescu.
La 2 aprilie 1944, ministrul de externe al U.R.S.S., Viaceslav Molotov, dadea o declaratie privind intrarea trupelor Armatei Rosii pe teritoriul Romaniei. Molotov afirma ca regimul politic existent nu va fi modificat.
Tot intr-o zi de 2 aprilie, in 1972, Charlie Chaplin se intorcea triumfator in Statele Unite pentru a primi un Oscar onorific, dupa 20 de ani petrecuti in Elvetia. In 1952, marele comedian fusese fortat sa paraseasca America, fiind hartuit si suspectat ca ar simpatiza cu comunistii.
Pe 2 aprilie 1978, in Statele Unite era difuzat primul episod din serialul Dallas. Serialul a inregistrat o audienta record de 83 de milioane de telespectatori in intreaga lume pe 21 martie 1980 cand a fost difuzat episodul "Cine l-a impuscat pe J.R. ?".
In 1991, pe 2 aprilie, fotbalistul argentinian Diego Maradona era suspendat de catre Federatia Italiana de Fotbal pentru 15 luni pentru consum de cocaina.
La 2 aprilie 1998, Rob Pilatus, unul dintre membrii trupei Milli Vanilli, era descoperit mort intr-o camera de hotel din Frankfurt, dupa ce consumase droguri si alcool in acelasi timp.
Tot intr-o zi de 2 aprilie, in 2004, Chris Martin, solistul trupei Coldplay, era acuzat de atacul asupra unui fotograf, atunci cand parasea un restaurant, alaturi de sotia sa, Gwyneth Paltrow.
Pe 2 aprilie 2005, Kanye West era nevoit sa abandoneze o sesiune de autografe, dupa ce izbucnise o bataie intre un fan si un bodyguard.
Ziua de 2 aprilie 2005 este, insa, marcata de doliu. Pe 2 aprilie 2005, Papa Ioan Paul al II-lea murea, la varsta de 84 de ani, dupa ce-i dictase asistentului sau cateva cuvinte: „Sunt fericit, fiti si voi la fel. Nu vreau lacrimi. Sa ne rugam impreuna cu satisfactie. Fericit ma incredintez Fecioarei”.
In 2006, pe 2 aprilie, o carte ce apartinuse lui John Lennon, ce continea un desen al artistului realizat la varsta de 12 ani, era vanduta cu 239.733 dolari in cadrul unei licitatii.
Astazi, 2 aprilie, le spunem “La multi ani!” prozatoarei Gabriela Adamesteanu si actitei Manuela Harabor.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin