Intr-o zi de 21 noiembrie, in 1983, la Los Angeles avea premiera videoclipul de 14 minute al lui Michael Jackson Thriller, recunoscut astazi drept cel cel mai influent clip din istoria muzicii pop si despre care se spune ca a desfiintat granitele dintre muzica si cinema. Videoclipul “Thriller”, regizat de John Landis si filmat in diferite locuri din Los Angeles si New York, a avut un impact major asupra industriei muzicale din acea vreme datorita subiectului si imaginilor sale neobisnuite, dar si datorita faptului ca muzica era sustinuta de o poveste si se potriveau perfect, un lucru nemaintanit pana la acea data in cazul clipurilor muzicale. Mult timp s-a considerat ca ar fi cel mai scump videoclip filmat vreodata, dar suma investita in producerea lui se pare ca s-a ridicat la 500.000 de dolari, aproximativ jumatate din suma vehiculata de presa. Videoclipul care il prezinta pe Michael Jackson dansand alaturi de un grup de zombies este considerat cel mai bun clip pop din toate timpurile si a depasit toate recordurile posibile. In 2009, anul mortii lui Michael Jackson, Thriller a fost selectat alaturi de 24 de pelicule pentru a face parte din colectia Bibliotecii Congresului American (Biblioteca Nationala a Statelor Unite), fiind singurul videoclip muzical caruia i s-a facut o asemenea onoare. Acum, videoclipul din 1983 va sta la baza unui lungmetraj ce va fi realizat la Hollywood, iar cineastul Kenny Ortega are cele mai mari sanse sa fie ales pentru a asigura regia acestui proiect cinematografic. Kenny Ortega este cunoscut pentru regia filmului "High School Musical", dar si pentru faptul ca a fost coregraful si consilierul artistic al lui Michael Jackson, fiind regizorul documentarului "This Is It", construit pe baza secventelor filmate in timpul repetitiilor lui Michael Jackson pentru seria celor 50 de concerte pe care ar fi trebuit sa le sustina la O2 Arena din Londra incepand din iulie 2009.
Pe 21 noiembrie 1784, Imparatul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea. Rascoala din 1784, numita si „Rascoala lui Horea, Closca si Crisan”, a fost o importanta actiune de revolta a taranimii iobage din Transilvania impotriva constrangerilor feudale la care era supusa. La ea au participat iobagi romani, maghiari, sasi de pe domeniile nobililor si statului, mineri din Muntii Apuseni si ocnele din Maramures, mestesugari, preoti. Rascoala a pus in discutie statutul de tolerati ai romanilor, ceea ce i-a conferit si un caracter national. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, in satul Curechiu, Hunedoara, si s-a incheiat la sfarsitul lui decembrie 1784, cand au fost capturati Horea si Closca de catre autoritati.
In 1877, pe 21 noiembrie, Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care putea inregistra si reda sunete.
Pe 21 noiembrie 1880, printr-un act semnat la Sigmaringen, printul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I era desemnat print mostenitor al coroanei Romaniei.
Tot intr-o zi de 21 noiembrie, in 1905, Albert Einstein publica in anuarul german de fizica Annalen der Physik, articolul de trei pagini "Depinde inerţia unui corp de conţinutul său energetic?", un articol care expune legatura dintre energie si masa si care va duce la celebra formula E = mc², o versiune a faimoasei Teorii a Relativitatii. Formula se traduce prin faptul ca energia este egala cu masa inmultita cu viteza luminii la patrat. Desi pare simpla, ecuatia relativitatii are implicatii profunde, cum ar fi regula ca nici un obiect care are masa nu va putea vreodata sa depaseasca viteza luminii. Aceasta deoarece energia totala a unui obiect creste pe masura ce creste si viteza. Pe masura ce un obiect se apropie de viteza luminii, masa sa se apropie de infinit. Aceasta inseamna ca ar lua o cantitate infinita de energie pentru a accelera un obiect pana la viteza luminii. Aratand cat de multa energie poate fi eliberata daca o anumita cantitate de masa este transformata in energie, ecuatia a fost folosita in repetate randuri, mai ales la realizarea armelor atomice.
In 1975, pe 21 noiembrie, Elton John primea propria stea pe Bulevardul Hollywood's Walk Of Fame din Los Angeles.
Pe 21 noiembrie 1980, in Statele Unite, milioane de oameni se adunau in fata televizoarelor pentru a urmari noua serie a serialului Dallas, care debuta in acea seara cu episodul numit Cine l-a impuscat pe J.R.?.
Tot intr-o zi de 21 noiembrie, in 1990, Mick Jagger se casatorea in Bali cu Jerry Hall. Casatoria a fost declarata nula si neavenita in 1999, dupa ce un judecator a decis ca ceremonia de 6 ore din Bali nu a fost inregistrata oficial nicaieri.
In 1995, pe 21 noiembrie, prin Acordul de la Dayton (SUA), era consfintit Acordul de pace asupra Bosniei, semnat de catre presedintii bosniac, Alia Izetbegovici, croat, Franio Tudjman si sarb, Slobodan Milosevici, semnat la 14 dec. 1995, la Paris. Acesta este considerat sfarsitul razboiului civil din Bosnia.
Pe 21 noiembrie 2002, N.A.T.O. invita Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia sa devina membre.
In 2003, pe 21 noiembrie, o chitara acustica apartinand fostului Beatles George Harrison era vanduta la licitatie la Londra pentru suma de 276,000 de lire sterline. Chitara ii fusese cumparata lui George de catre tatal sau cu numai 3,50 lire sterline.
Sarbatoritii zilei sunt: actrita americana Goldie Hawn, actrita romana Adriana Schiopu, actrita americana Nicollette Sheridan si cantareata islandeza Björk.
Astazi se sarbatoresc Ziua internationala a filosofiei, Ziua mondiala a televiziunii si Ziua mondiala a salutului (World Hello Day).
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin