31 Martie A fost odata...

31 Martie A fost odata...

Intr-o zi de 31 martie, in 1889 era inaugurat, la Paris, Turnul Eiffel. Guvernul Frantei organizase o expozitie internationala, pentru a sarbatori 100 de ani de la Revolutia Franceza, si anuntase un concurs de proiectare a unui monument care urma sa fie construit pe Champ-de-Mars, in centrul Parisului. Dintre cele peste 100 de proiecte trimise, a fost ales planul lui Eiffel, un turn de otel care urma sa se ridice la o inaltime de aproape 1000 de picioare deasupra Parisului si sa fie cea mai inalta structura construita de om. La inceput, publicul a intampinat cu multa reticenta constructia, considerand-o urata. Astazi, Turnul Eiffel este simbolul orasului si una dintre cele mai frapante piese de arta arhitecturala din lume. Turnul Eiffel are 324 de metri inaltime si o greutate de peste 10.000 de tone. Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul si al doilea nivel se poate face atat pe scari, cat si cu liftul, in schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul. Cladirea, unde lucreaza 500 de persoane, este deschisa publicului pe tot parcursul anului. Turnul Eiffel este inscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 si face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991, impreuna cu alte monumente pariziene. Turnul Eiffel este vizitat anual de peste 5 milioane si jumatate de oameni. 

Tot intr-o zi de 31 martie, in 1437, izbucnea rascoala taraneasca de la Bobalna.

Pe 31 martie 1871 era concesionat dreptul de construire si exploatare in Bucuresti a tramvaielor cu cai (denumite pe atunci “drumurile de fier americane”), pe timp de 45 de ani, unei societati belgiene, reprezentate de Harry Hubert de Mervee Slade.

In 1877, pe 31 martie, Guvernul Romaniei hotara mobilizarea generala a armatei.

La 31 martie 1882, argentinienii deschideau primul birou din lume pentru identificarea amprentelor digitale. Prima data, amprentele digitale fusesera folosite ca mijloc de identificare cu cinci ani mai devreme, in India. Britanicul William Herschel avusese ideea sa se foloseasca aceasta metoda pentru a evita ca veteranii sa ia pensia lunara de mai multe ori. La acea vreme, amprenta digitala tinea loc de semnatura.

Tot intr-o zi de 31 martie, in 1896, americanul Whitcomb Judson din Illinois inventa fermoarul. Ideea i-a venit pentru ca avea un prieten care nu se putea apleca sa-si lege sireturile de la pantofi. Iar noua inventie il ajuta pe acesta sa se incalte folosind o singura mana.

La 31 martie 1909, pe santierele navale din Belfast incepea construirea Titanicului. Nava, considerata la acea vreme cea mai sigura din lume in caz de accident, a fost lansata doi ani si doua luni mai tarziu. A fost numita de catre proiectanti „de nescufundat”. Avea piscina, sala de gimnastica, bai turcesti, o biblioteca, un teren de tenis si un restaurant extrem de luxos. In aprilie 1912, a ridicat ancora, si a plutit doar 5 zile, pana la ciocnirea cu un iceberg. S-a scufundat in doua ore si jumatate de la ciocnire.

In 1933, pe 31 martie, se nastea, la Ploiesti, Nichita Stanescu, considerat cel mai important poet roman al secolului XX, membru titular post-mortem al Academiei Romane. A murit la 50 de ani, in decembrie 1983, anul in care data de 31 martie, aniversarea sa, fusese o sarbatoare nationala in lumea artei si literaturii.

Pe 31 martie 1938, Carol al II-lea desfiinta toate partidele politice si instituia Consiliul de Coroana ca organ de stat cu caracter permanent, alcatuit din membri "consilieri regali" numiti de rege, cu rang de ministri de stat.

Tot intr-o zi de 31 martie, in 1959, Romania adera la angajamentul de la Madrid privind inregistrarea internationala a marcilor de fabrica sau de comert.
In 1959, pe 31 martie, al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, ajungea la granita cu India, unde i s-a oferit azil politic

Pe 31 martie 1966 avea loc lansarea navei spatiale sovietice fara echipaj uman, Luna 10, primul vehicul spatial care a intrat pe orbita Lunii.

La 31 martie 1967, Jimi Hendrix dadea foc chitarei sale la London's Astoria Theatre, in timpul unui concert. A fost spitalizat pentru ca si-a ars mainile.

In 1992, pe 31 martie, Tacerea mieilor, filmul regizzat de Jonathan Demme, primea 5 premii Oscar la Hollywood pentru cel mai bun film, cea mai buna regie, cel mai bun scenariu adaptat si cei mai buni actori in rol principal – Jodie Foster si Anthony Hopkins.

Pe 31 martie 1995, Jimmy Page scapa cu viata dupa ce un fan inarmat cu un cutit a urcat pe scena in timpul unui concert. A fost retinut de doua garzi de corp pe care, insa, le-a injughiat.

La 31 martie 1995, cantareata mexicana Selena era ucisa la varsta de 23 de ani, de catre presedinta fan clubului sau, Yolanda Saldivar.

In 1996, pe 31 martie, Clint Eastwood se casatorea cu prezentatoarea de televiziune Dina Ruiz.

Pe 31 martie 2001, Whitney Houston si sotul ei, Bobby Brown, primeau interdictie pe viata de a intra in hotelul Hollywood's Bel Air, dupa ce isi devastasera camera. Televizorul era stricat, doua usi fusesera smulse, iar peretii si covorul erau patate cu alcool.

Tot intr-o zi de 31 martie, in 2002, Barry Gibb, membru al trupei Bee Gees, isi rascumpara casa copilariei din Keppel Road, Chorlton, Manchester.

Sarbatoritii zilei de 31 martie sunt actorul american Christopher Walken, castigatorul Premiului Nobel pentru Pace in 2007 Al Gore, si chitaristul trupei hard rock australiene AC/DC, Angus Young.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin