Intr-o zi de 5 decembrie, in 1848, presedintele american James Knox Plok declansa celebra "goana dupa aur", dupa ce anunta descoperirea de mari zacaminte cu acest metal pretios in California. Goana dupa aur din California (California Gold Rush 1848 – 1855) a inceput in ianuarie 1848, cand s-a descoperit aur la Ferma lui Sutter din localitatea Coloma. Dupa ce s-a raspandit vestea, aproximativ 300.000 de oameni au venit in California din restul Statelor Unite si de peste hotare. Acesti primi cautatori de aur, numiti „Forty-Niners”, au calatorit pana in California cu vaporul si in carute cu coviltir peste continent, infruntand adesea greutati mari pe parcursul calatoriei. In timp ce majoritatea primilor sositi erau americani, goana dupa aur a atras si zeci de mii de oameni din America Latina, Europa, Australia si Asia. La inceput, prospectorii au extras aurul din albia raurilor si paraielor prin metode simple, cum ar fi strecurarea, dar mai tarziu au fost dezvoltate metode mai sofisticate de extractie, care ulterior au fost adoptate in intreaga lume. A fost extras aur in valoare de miliarde de dolari americani, aducandu-le unora averi considerabile; totusi, multi s-au intors acasa nu cu mult mai bogati decat venisera. Efectele goanei dupa aur au fost impresionante. Orasul San Francisco s-a transformat rapid dintr-un catun de corturi intr-o metropola si s-au construit drumuri, biserici, scoli si alte orase. A fost constituit un sistem de legi si un guvern, ducand in 1850 la admiterea Californiei ca stat al SUA. S-au dezvoltat noi metode de transport. Vaporul cu aburi a inceput sa fie folosit pe scara larga si s-au construit cai ferate. Agricultura, a doua ramura economica in crestere a Californiei a avut o crestere mare. Insa au fost si efecte negative: triburile de amerindieni au fost atacate si izgonite de pe pamanturile lor, iar mineritul a distrus mediul inconjurator.
Pe 5 decembrie 1492, Cristofor Columb descoperea insula Haiti, astazi un stat din America Centrala, in Marea Caraibelor, situat pe treimea de vest a insulei Hispaniola (din grupul de insule Antilele Mari). Are granita cu Republica Dominicana la est, iar capitala este orasul Port-au-Prince.
In 1791, pe 5 decembrie, murea la Viena, la varsta de 35 de ani, Wolfgang Amadeus Mozart. In martie 1790 daduse ultimul sau concert public. Pana la moartea sa a mai compus opera Flautul fermecat, cu care a obtinut un succes enorm. Incepand din luna noiembrie 1791, sanatatea lui Mozart s-a degradat progresiv. Cauza decesului nu este clara. Diagnosticul medicului constatator era: hitziges Frieselfieber („febra cu eczema”). Alte cauze pomenite erau: reumatism, febra reumatica (infectie streptococica), sifilis, trichineloza, Purpura Schönlein-Henoch („hiperemie generalizata”), congestie renala, insuficienta cardiaca si venisectie. Speculatiile nu au lipsit, suspectandu-se o otravire pusa la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri. La 4 decembrie starea lui s-a ameliorat trecator, drept pentru care a mai lucrat in acea zi la compozitia Requiem-lui, pe care nu va reusi sa-l termine. Exista marturii ca Requiemul a fost comandat compozitorului de o persoana necunoscuta, care i-a venit in vizita fiind imbracata in straie de culoare neagra. Persoana a fost mai tirziu identificata-acesta era un slujitor al unui conte vestit. Contele avea intentia de a se interpreta Requiemul compus de Mozart cu ocazia incetarii din viata a sotiei sale, reclamand cretia drept compozitie proprie. Mozart era convins ca muzica si-o scrie pentru propria sa moarte.
Pe 5 decembrie 1868, la New York se deschidea prima scoala pentru biciclisti, care anunta cursuri pentru cei care vroiau sa invete sa mearga pe velociped.
Tot intr-o zi de 5 decembrie, in 1933, era abrogat amendamentul la Constitutia SUA care interzicea fabricarea si consumul bauturilor alcoolice ("Legea prohibitiei"), in vigoare de la 16.01.1920. In Statele Unite se incheia astfel prohibitia, care nu a determinat, asa cum se dorise, o imbunatatire a vietii sociale si economice, fiind marcata de coruptie, crime si ilegalitati.
La 5 decembrie 1940, intr–o scrisoare adresata lui Ion Antonescu, C.I.C.Bratianu ii cerea generalului sa puna capat dezordinii create de legionari, dezordine ce ar putea ameninta chiar independenta tarii.
In 1997, pe 5 decembrie, in Statele Unite aveau loc doua premiere cinematografice importante: Good Will Hunting, cu Matt Damon, Robin Williams, Ben Affleck, Minnie Driver si Stellan Skarsgard. (Robin Williams a castigat premiul Oscar pentru rol secundar, iar Affleck si Damon pentru cel mai bun scenariu) si The Wings of the Dove, cu Helena Bonham Carter, Linus Roache si Elizabeth Mcgovern (nominalizat la mai multe categorii ale premiilor Oscar, dar fara sa castige vreun trofeu).
Pe 5 decembrie 2001, avea loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Romane, cu o suprafata de aproximativ 16.000 de metri patrati.
Tot intr-o zi de 5 decembrie, in 2007, Robbie Williams isi cerea scuze public de la Nigel Martin-Smith, fostul manager Take That si se obliga sa-I plateasca daune acestuia dupa ce il acuzase de frauda intr-una dintre piesele sale. In versurile cantecului The 90s, Robbie Williams sugerase ca Nigel Martin-Smith furase din banii celor de la Take That.
Sarbatoritii acestei zile sunt: celebrul tenor spaniol Jose Carreras, cantareata franceza Patricia Kaas si fostul portar al echipei nationale de fotbal a Romaniei Bogdan Stelea.
Astazi este Ziua internationala a voluntarilor Natiunilor Unite in slujba dezvoltarii economice si sociale.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin