Intr-o zi de 5 februarie, in 1937, avea premiera filmul lui Charlie Chaplin Modern Times (Timpuri noi), ultimul in care aparea personajul Charlot. Aparusera deja de cativa ani buni filmele cu sunet, iar Chaplin a facut, dupa acest moment, filmul City Lights (1931), precum si Modern Times (1936) inainte sa treaca la sunet. Acestea era filme mute, la care a adaugat propria muzica si efectele sonore. In plus, cu toate ca Modern Times era un film mut, continea replici care veneau de la obiecte neanimate, precum un radio sau un televizor. Acesta a fost creat pentru audientele din anii 1930, in care oamenii nu mai erau obisnuiti sa urmareasca filme mute. Modern Times a fost primul film in care s-a auzit vocea lui Chaplin (in cantecul de la sfarsit, care a fost scris si interpretat de Chaplin). Cu toate ca filmele cu dialog devenisera dominante la scurt timp dupa ce au fost introduse, in anul 1927, Chaplin a refuzat mult timp sa faca un astfel de film. El considera ca arta pantomimica este esentiala pentru cinematografie. Modern Times, o satira a industrializarii, filmul in care Vagabondul lui Charlie Chaplin se lupta cu o linie de asamblare, a fost ales in 1998 drept unul din cele mai bune 100 filme din toate timpurile de catre Institutului American de Film.
Pe 5 februarie 1861, la Sighet se infiinta "Asociatia pentru cultura poporului roman din Maramures".
In 1867, pe 5 februarie, se incheia acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, in cadrul caruia Transilvania ramanea incorporata Ungariei, anulandu-i-se autonomia.
La 5 februarie 1876, aparea prima revista romana de medicina din Transilvania “Higiena si scoala”, editata de Paul Vasici–Ungureanu.
Tot intr-o zi de 5 februarie, in 1887, la Scala din Milano avea premiera opera lui Verdi "Otello".
In 1889, pe 5 februarie, ministrul de externe al Romaniei P.P. Carp cerea Directiunii Generale a Telegrafelor si Postelor sa ofere Agentiei Telegrafice Romane o "odae mare". In aceeasi zi, directorul general al telegrafelor si postelor raspundea ca a luat masurile cuvenite pentru ca de la 1 aprilie "sa se puna la dispozitiunea noii agentii telegrafice romane ce este in ajun a se infiinta" spatiul solicitat.
Pe 5 februarie, in anul 1905, avea loc premiera piesei “Manasse” de Ronetti Roman, la Teatrul National din Bucuresti, cu Constantin Nottara in rolul principal.
La 5 februarie 1946, Anglia si Statele Unite ale Americii recunosteau guvernul condus de dr. Petru Groza si reluau legaturile diplomatice cu Romania.
In 1953, pe 5 februarie, avea loc premiera filmului lui Walt Disney Peter Pan, in New York.
Tot intr-o zi de 5 februarie, in 1957, 5.000 de fani il intampinau pe Bill Halley care venea de la New York la Southampton, pentru turneul sau de debut din Marea Britanie. A fost primul artist american care a concertat intr-un turneu in Marea Britanie.
Pe 5 februarie 1979 avea loc premiera filmului "Nea Marin Miliardar" in regia lui Sergiu Nicolaescu, in rolul principal fiind Amza Pellea.
La 5 februarie 1983, Anisoara Cusmir realiza un nou record mondial de sala la saritura in lungime - 6,92 metri.
In 1990, pe 5 februarie, se infiinta, la Bucuresti, Muzeul Taranului Roman, unul dintre cele mai furmoase si mai vizitate muzee din Romania.
Tot intr-o zi de 5 februarie, in 2004, Romania devenea membra de facto a NATO, toate cele 19 state membre ale NATO ratificand protocolul de aderare.
Pe 5 februarie 2008, Amy Winehouse era interogata de politisti cu privire la o casteta video care o infatisa luand droguri. Cantareata nu a fost arestata, dar filmarea a fost postata pe Internet, in editia electronica a ziarului The Sun.
Sarbatoritii zilei sunt: actrita britanica Charlotte Rampling, antrenorul suedez de fotbal Sven-Göran Eriksson, actorul roman Mihai Bisericanu, fotbalistul roman Gheorghe Hagi, muzicianul american Bobby Brown si fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin