5 Iulie A fost odata...

5 Iulie A fost odata...

Intr-o zi de 5 iulie, in 1965, marea soprana Maria Callas aparea pentru ultima data intr-un spectacol de opera, cantand in "Tosca" de Giacomo Puccini la "London's Covent Garden". Dupa o absenta indelungata de pe scena, la insistentele lui Franco Zefirelli, Maria Callas isi reluase activitatea in 1964 cu „Tosca” la "Covent Garden" (Londra) si apoi cu "Norma" la Paris, dar vocea sa se resimtea dupa anii de inactivitate. Inregistreaza inca un succes triumfal in 1965 cu „Tosca” la New York, dupa care urmeaza declinul. La Roma este silita sa intrerupa un spectacol cu "Norma" dupa actul al II-lea, iar apoi reprezentatia la Londra cu „Tosca” va fi ultima sa aparite intr-un spectacol de opera. Indragostita nebuneste de armatorul grec Aristotel Onassis, foarte posesiv si gelos, in anul 1965 Callas parasea scena, de teama sa nu-l piarda. Prietenii si admiratorii ii vor reprosa armatorului ca i-a distrus cariera, desi intentiona sa-i construiasca o opera la Monte-Carlo. Cat despre viata personala, nici aceasta nu a fost mai fericita. Armatorul s-a indepartat treptat de ea si a inceput sa-i faca o curte asidua lui Jackie Kennedy. Racirea sentimentelor lui era atat de mare, incat nu a ezitat sa fie crud: "Esti un nimeni. Esti doar o femeie cu un fluier in gat, care, de altfel, nu mai functioneaza", se pare ca i-ar fi spus, fara menajamente, barbatul pentru care renuntase la cariera ei incredibila. In 1968, Onassis se va insura cu Jackie Kennedy, in micuta capela din Panaytsa, Insula Skorpios, lacasul de rugaciune preferat al Mariei. Distrusa, parasita si suferinda, inegalabila Maria Callas se va retrage in Franta. Dupa o lunga perioada de retragere, va sustine o serie de recitaluri in Europa, SUA si Asia, in anii 1973 si 1974.

Tot intr-o zi de 5 iulie, in anul 328, avea loc inaugurarea oficiala a podului de la Celei (Sucidava), construit peste Dunare, de catre arhitectul Theophilus Patricius. Sucidava este fosta capitala a tribului dacic al Sucilor, situata in vatra orasului Corabia, in judetul Olt.

Pe 5 iulie 1687 era publicata lucrarea lui Isaac Newton, „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica” ("Principiile matematice ale filozofiei naturale"). Adesea numita doar Principia ori Principia Mathematica, lucrarea in trei volume contine formularea legilor de miscare a corpurilor (cunoscute frecvent si ca Legile lui Newton) ce constituie fundamentul mecanicii clasice, precum si Legea atractiei universale. Tot in Principia, Newton explica atat matematic cat si fizic legile miscarilor planetare, cunoscute sub numele de Legile lui Kepler, pentru ca au fost deduse empiric de catre Johannes Kepler pe baza observatiilor astronomice personale ale acestuia.

In 1865, pe 5 iulie, era impusa pentru prima oara in lume o limita de viteza (doua mile pe ora, aproximativ 3,2 km/h) in Marea Britanie.

La data de 5 iulie 1941, brigazile 1 si 4 Mixte din cadrul Armatei Romane eliberau orasul Cernauti.

Tot intr-o zi de 5 iulie, in 1943, avea loc batalia de la Kursk–Orel–Belgorod, incheiata la 23 august, o lupta ce va desavarsi cotitura radicala in desfasurarea celui de– Al Doilea Razboi Mondial, inceputa la Stalingrad in 1942.

Pe 5 iulie 1954 era lansat primul single semnat Elvis Presley – "That' s All Right".

In 1975, pe 5 iulie, Arthur Ashe devenea primul tenisman de culoare care castiga Wimbledon-ul.

La data de 5 iulie 1980, The Rolling Stones ocupa locul intai in topurile britanice cu albumul "Emotional Rescue".

Pe 5 iulie 1996 se nastea Dolly, prima oaie clonata din lume. Dolly a murit in anul 2003.

In 1999, pe 5 iulie, trupa Eurythmics isi anunta viitorul turneu mondial si intentia de a dona in scopuri caritabile incasarile.

Pe 5 iulie 2002, Dr. Dre devenea cel mai bogat artist din lume dupa ce castigase mai mult de 110.000.000 de lire sterline in mai putin de un an.

Astazi le spunem “La multi ani!” actritei Irina Movila si fotbalistului argentinian Hernan Crespo.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Ioana de Hillerin