Pe 6 martie 1869, chimistul rus Dmitri Ivanovici Mendeleev prezenta Societatii Ruse de Chimie o lucrare denumita Dependenta intre proprietatile masei atomice a elementelor, care propunea folosirea masei si a valentei pentru a descrie elementele. Aceasta era prima varianta a tabelului periodic al elementelor, numit ulterior "tabelul periodic al lui Mendeleev". Tabelul cuprinde toate elementele chimice, aranjate in functie de proprietatile lor fizice si chimice. Tabloul lui Mendeleev era o reprezentare completa a relatiei complexe dintre elementele chimice si, cu ajutorul lui, Mendeleev a fost capabil sa prezica atat existenta altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente) nici macar banuite a exista pe vremea sa, precum si a proprietatilor generale ale lor. Aproape toate previziunile sale au fost confirmate in proportii covarsitor de apropiate de 100% de descoperirile ulterioare din chimie. Pe vremea lui Mendeleev se cunosteau doar 63 de elemente. Grupa gazelor rare nu era inca descoperita si nu se cunosteau nici elementele radioactive. Notiunea de numar atomic nu era inca cunoscuta. Clasificarea elementelor chimice, concretizata in tabelul periodic al elementelor se bazeaza pe constatarea ca exista doua feluri de proprietati ale elementelor: unele variaza continuu (proprietati aperiodice), altele prezentand o periodicitate marcata. Tabelul periodic al elementelor nu se afla la forma finala. Noi elemente chimice, care vor fi descoperite pe cale artificiala sau naturala, isi vor gasi locul in tabelul lui Mendeleev. Elementul chimic numarul 101 ii poarta numele: mendeleeviu. Un crater de pe luna ii poarta numele. In ultimii sai ani de activitate profesionala, Mendeleev a creat patentul clasic al vodcai rusesti, 40% procent de alcool. Dar printre contributiile sale tarzii mult mai importante se numara si studierea campurile petrolifere din Rusia si contributia sa semnificativa la crearea primelor rafinarii rusesti.
Pe 6 martie 1853, opera Traviata, de Giuseppe Verdi avea premiera la Venetia. Compuse din 1851 pana in 1853, cele trei capodopere,cunoscute sub numele de "Trilogia populara" (Rigoletto, Il Trovatore si La Traviata), au avut un success rasunator, dar nu de la premiere. Traviata este o opera in trei acte compusa de Giuseppe Verdi pe libretul in limba italiana al lui Francesco Maria Piave. La baza operei sta romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii. Premiera operei, la Teatro La Fenice din Venetia, a fost un esec, datorat in primul rand mediocritatii interpretarii. Abia la reprezentatia din 6 mai 1854 pe mica scena a teatrului San Benedetto, tot de la Venetia, opera a avut un real succes.
In 1883, pe 6 martie, aparea Legea pentru aderarea Romaniei la Conventia Internationala a metrului, incheiata, la Paris, la 8/20 mai 1875.
La 6 martie 1897 intra in vigoare Legea repausului in zilele de duminica si sarbatori. Potrivit legii, era libera doar dimineata de duminica si alte 14 sarbatori pe an.
In 1919, pe 6 martie, Ungariei i se inmana hotararea Consiliului Militar interaliat de la Paris (Nota Vyx) privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania.
Tot intr-o zi de 6 martie, in 1930, avea loc, la cinematograful Capitol din Bucuresti, premiera filmului documentar Viata unui oras, reintitulat ulterior Viata incepe maine, realizat de regizorul Jean Mihail, unul dintre primii regizori romani de film.
Pe 6 martie 1941, avea loc, la Opera Romana din Bucuresti, premiera operei Alexandru Lapusneanu, de Alexandru Zirra, unul dintre pionierii muzicii de opera romanesti.
La 6 martie 1945 era instaurat guvernul dr. Petru Groza (sub presiunea militara sovietica, regele Mihai I este nevoit sa accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru; acesta formeaza un nou guvern, in care ministerele cheie erau detinute de comunisti).
In 1948, pe 6 martie, era infiintat Teatrul Alexandru Davila din Pitesti.
Pe 6 martie 1967, fiica lui Stalin, Svetlana Alliluyeva, fugea din Uniunea Sovietica pentru a se stabili in Statele Unite.
Tot intr-o zi de 6 martie, in 1992, virusul informatic „Michelangelo” incepea sa afecteze calculatoarele. Previziunile sumbre sustineau ca virusul ameninta 5 milioane de calculatoare, insa doar 5.000-10.000 de calculatoare au fost afectate. Virusul a primit numele Michelangelo pentru ca ziua in care a facut cele mai multe victime a fost 6 martie, ziua nasterii artistului Michelangelo Buonarroti.
In 1997, pe 6 martie, Regina Marii Britanii si Irlandei de Nord, Elisabeta a II-a, isi lansa oficial primul site web.
Pe 6 martie 2004, Diane Richie, pe atunci inca sotia lui Lionel Richie, cerea in cadrul procesului de divort pe care i-l intentase cantaretului ca pensia pe care acesta i-o va plati lunar sa fie de 300.000 de dolari. Suma pe care Diane a cerut-o lunar era justificata astfel: 20.000 de dolari annual pentru operatii estetice, 15.000 de dolari lunar pentru haine, pantofi si accesorii, 5.000 de dolari pe luna pentru bijuterii, 3.000 de dolari tratamente dermatologice, 1.000 de dolari lunar pentru epilare cu laser si 600 de dolari pentru masaj. Diane a obtinut in urma divortului 20 de milioane de dolari.
Sarbatoritii zilei sunt: chitaristul formatiei Pink Floyd David Gilmour, interpretul roman de muzica populara Gheorghe Turda, cantareata britanica Kiki Dee si baschetbalistul american Shaquille O'Neal.
Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/
Ioana de Hillerin