Cum facem diferența între tristețe și depresie

Folosim tot mai ușor cuvântul „depresie”, însă există o mare diferență între a fi deprimat și a fi trist.

Un vechi proverb chinezesc redă foarte bine diferența dintre tristețe și depresie: „Nu poți împiedica păsările tristeții să zboare pe deasupra capului tău, dar te poți împotrivi să-și facă cuib în părul tău."

Fiecare dintre noi am simțit, la un moment dat, pe parcursul vieții noastre, tristețe. Tristețea este o reacție normală în fața dificultăților prin care trecem. De cele mai multe ori, aceste dificultăți au legătură cu pierderile. Suntem triști când pierdem o relație, când ne pierdem locul de muncă sau statutul social, când așteptările și dorințele noastre nu sunt îndeplinite, când planurile noastre nu pot fi realizate.

Spre deosebire de depresie, tristețea este o stare moderată și trecătoare, în care sentimentul propriei valori nu este periclitat, încă ne bucurăm de lucrurile care ne fac plăcere, ne simțim utili. Pe de altă parte, depresia este una dintre cele mai întâlnite tulburări mentale în rândul persoanelor cu vârste între 15 și 44 de ani, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Cum se manifestă depresie

Depresia se manifestă pe toate palierele de dezvoltare: cognitiv, comportamental, fiziologic, emoțional. Simptomele depresiei se manifestă diferit de la o persoană la alta. Tabloul clinic al depresiei este format din: 

-stări de tristețe,

-anhedonie (incapacitatea de a simți plăcere pentru activități care înainte ne aduceau bucurie),

-deznădejde, disperare,

-lipsă de energie, probleme de somn (insomnie sau hipersomnie),

-probleme de alimentație,

-sentimentul de devalorizare sau vinovăție excesivă,

-oboseală cronică,

-izolare de ceilalți,

-dificultăți de concentrare,

-gânduri de suicid.

Dintre criteriile de diagnostic ale depresiei, amintesc aici de prezența a cinci sau mai multe simptome dintre cele descrise mai sus, pe o durată de minimum două săptămâni, cu afectarea capacității de a funcționa în sarcinile vieții (sarcina muncii, sarcina intimității, sarcina prieteniei).

Cum acționăm în fața depresiei

Partea bună a acestei tulburări emoționale, dacă putem spune așa,  este că îi transmite creierului că lucrurile nu funcționează bine în viața noastră, că ceva trebuie schimbat, că e momentul să ne reinventăm personal.

Cum putem face asta? Prin schimbarea atitudinii față de sine și față de ceilalți, prin implicarea în diverse proiecte, prin învățarea de noi modalități de a face față dificultăților, prin dezvoltarea curajului de a fi imperfect. Toate acestea pot fi învățate în terapie printr-o abordare personalizată a nevoilor fiecărui individ.

Foto: Pexels