Titlul a fost ales înainte de decesul lui Andy Fletcher, colegul lui Dave Gahan şi Martin Gore, iar tema morţii este prezentă, fără ca discul să fie unul morbid.
Albumul a fost scris în plină pandemie, când întreaga lume a intrat în izolare. A urmat începerea războiului din Ucraina și moartea neașteptată la vârsta de 60 de ani a lui Andrew Fletcher, co-fondator al grupului. Decesul lui Fletcher “a stabilit într-un fel titlul albumului”, mărturisea Martin Gore pentru AFP. “Credem că este totuşi un titlu bun, după moartea sa, părea potrivit.”
Dacă Fletcher nu a fost niciodată considerat un membru important în ceea ce privește producția muzicală, el a fost liantul dintre Dave și Martin, care de obicei nu vorbeau între ei. “Andy era genul care vorbea cu toată lumea când intra într-o cameră, în timp ce eu și Dave eram mai mult în fundal. Acum că Andy a plecat, trebuia să lucrăm la relația noastră, să ne apropiem", a declarat Martin într-un interviu acordat celor de la La Presse.
“Înregistrasem deja șapte melodii și știam că Andrew dorea ca acest disc să existe. La șase săptămâni de la dispariția lui, ne-am întors în studio. Munca era cel mai bun mod de a ţine doilu”, a povestit Gahan.
Ceea ce este încurajator este că Depeche Mode încearcă lucruri noi. Alături de baladele clasice “Don’t Say You Love Me”, “Soul With Me”, “Always You” și “Speak to Me”, piese precum “Before We Drown” sau “People Are Good” oferă aranjamente electro mai originale. Dar ceea ce unește toate aceste melodii nu este doar vocea caldă a lui Dave Gahan, aceeaşi pe care o ştim, ci și câteva riff-uri de chitară ale lui Martin Gore (care dă totul pe Never Let Me Go) precum și sunetele vintage pe care le descoperim cu bucurie pe tot parcursul albumului.
Formaţia britanică Depeche Mode va cânta la Bucureşti pe 26 iulie. Concertul face parte din turneul mondial “Memento Mori” şi va avea loc la Arena Naţională, în cadrul unul eveniment organizat de Emagic.