SkinnyTok este un trend care ia tot mai mult avânt pe rețelele sociale. Acest fenomen este un agregator de sfaturi de nutriție periculoase și propune diete drastice, îngrijorătoare, care pun sănătatea oamenilor în pericol. Adolescenții și tinerii sunt cei mai vulnerabili, însă și adulții își riscă sănătatea fizică și mentală atunci când cad în plasa acestui trend tot mai popular.
Slăbitul pe TikTok
Dacă ești utilizator de TikTok, poate ai observat o creștere a conținutului legat de pierderea în greutate în algoritmul aplicației. Nu ți se întâmplă doar ție. O serie recentă de rapoarte indică faptul că tot acest conținut centrat pe pierderea în greutate și alimentația dezechilibrată a pătruns în algoritmii utilizatorilor tineri, în special. „SkinnyTok” amintește de curentul pro-ana (prescurtarea pentru pro-anorexie, o subcultură care promovează tulburările alimentare) din anii 2000.
Autoritățile europene au început să investigheeze tendința „SkinnyTok” de pe TikTok, din cauza îngrijorărilor că poate avea efecte devastatoare asupra sănătații mintale și fizice a copiilor și adolescenților. POLITICO scrie că oficialii vor să afle dacă platforma face destul pentru a proteja copiii și adolescenții. Mediafax o citează pe Clara Chappaz, ministrul digitalului din Franța, care și-a expus punctul de vedere pe TikTok: „Aceste videoclipuri promovează slăbirea extremă. Protejarea minorilor online este una dintre prioritățile mele”. După apelul acesteia, autoritatea franceză de reglementare în domeniul media, Arcom, a anunțat că lucrează cu Comisia Europeană pentru a analiza această problemă. Aceștia spun că lucrează intens pentru a analiza și a decide dacă există un risc major pentru sănătatea publică.
Un conținut care îngrijorează pe bună dreptate
Conținutul SkinnyTok vine în forme numeroase, atât de la creatori cu un număr mare de urmăritori care share-uiesc videoclipuri despre cum „a fi slab este o formă de respect de sine”, până la conturi mai mici care folosesc propoziții scurte cu hashtag-uri precum „nu te recompensa cu mâncare, nu ești câine” sau „un corp slab este închiriat, nu deținut”. În momentul în care acest tip de conținut ajunge să fie consumat de copii, tineri sau adulți vulnerabili, apare riscul unor dezechilibre de nutriție și de probleme mentale.
Această schimbare de algoritm este îngrijorătoare, dar nu este complet nouă. Chiar dacă siluetele anorexice erau glorificate și în anii '90, studiile recente sugerează că presiunea externă la care sunt supuși oamenii (în special tinerii) în privința siluetei nu au fost niciodată mai puternice sau mai punitive.
În 2022, raportul organizației nonprofit „Center for Countering Digital Hate”, din SUA, constata că TikTok promova videoclipuri despre alimentația dezechilibrată, pentru utilizatorii de 13 ani, în doar trei minute de la înscrierea pe platformă.
Un studiu din 2024, care a pus întrebarea „Contribuie TikTok la tulburările alimentare?”, a arătat rezultate alarmante: „algoritmii pentru utilizatorii cu tulburări alimentare livrau cu 4.343% mai multe videoclipuri toxice legate de acestea”.
Practic, avem de-a face cu un curent periculos și toxic. Dacă un adolescent este bombardat cu informații despre cure drastice de slăbire, riscul ca acesta să dezvolte o tulburare alimentară crește cu fiecare experiență pe care o are pe rețelele sociale, din pricina unuia dintre cele mai periculoase cocteiluri: rușine, vină, comparația cu ceilalți și soluții care îi pun sănătatea în pericol.
Ce spun politicile TikTok
Oficial, TikTok nu permite conținutul care promovează sau glorifică comportamente nesănătoase sau dăunătoare, monitorizând acest lucru atât cu ajutorul personalului, cât și prin utilizarea AI-ului. În 2022, platforma a anunțat că va lua măsuri menite să combată conținutul care promovează alimentația deechilibrată, comportamentele nesănătoase de pierdere în greutate sau marketingul produselor de pierdere în greutate. Astăzi, când cineva caută „thinspo” în bara de căutare a TikTok, apare următorul mesaj: „Nu ești singur. Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști întâmpină dificultăți, poți opta oricând pentru ajutor din partea noastră”.
Apoi, se deschide acest tab de resurse și detalii de contact pentru o organizație dedicată tulburărilor alimentare.
Cu toate acestea, conform utilizatorilor, platforma este plină de conținut legat de thinspo. Creatorii au găsit modalități de a ocoli barierele impuse de platformă, greșind intenționat scrierea cuvintelor legate de slăbit, cum ar fi „skinni” în loc de „skinny” sau insistând că metodele lor sunt centrate pe sănătate în loc de alimentație haotică.
De ce sunt adolescenții atât de expuși
TikTok este în mare parte cunoscut ca o platformă socială pentru adolescenți, cu aproximativ 60% dintre utilizatori fiind din generația Z. Aceasta face ca problema conținutului pro-anorexie de pe aplicație să fie deosebit de îngrijorătoare. Chiar dacă rețelele sociale nu sunt singura cauză a dezvoltării tulburărilor alimentare, copiii și tinerii sunt expuși constant la conținut online care poate afecta negativ imaginea corporală.
De aici încep comparații nefaste, apare și se accentuează nemulțumirea față de propriul corp, în special la vârste la care stima de sine este fragilă, iar sentimentul de sine și de identitate este în plină formare.
Din păcate, natura algoritmului face ca, odată accesat acest tip de conținut, el să fie apoi adus tot mai mult în atenția utilizatorului. Standardele de frumusețe nerealiste și nesănătoase, presiunea socială crescută și impactul pe termen lung asupra tinerilor și în special al adolescenților ar trebui să ne atragă atenția și nouă, părinților.
Ce putem face? Putem comunica deschis cu copiii, îi putem asculta fără să-i judecăm și să facem efortul de a fi la curent cu conținutul pe care aceștia îl consumă. Chiar dacă nu vom avea garanția că sunt 100% în siguranță, odată ce ne simt aproape și știu că au în noi un sprijin necondiționat, avem o șansă în plus să putem interveni, la nevoie.
Foto: Freepik