Limitele reprezintă granițe invizibile care definesc ceea ce este acceptabil sau nu pentru noi. Ele pot fi fizice (ex: nu mă atinge), emoționale (ex: nu mă minți) dar și condiționate de timp și spațiu (ex: când fac X, Y sau Z, te rog respectă-mi timpul și înțelege că nu pot vorbi până nu termin X, Y sau Z).
De ce avem nevoie de limite?
Relațiile - de acasă sau de la muncă - funcționează echilibrat atunci când avem claritate pe propriile noastre nevoi și așteptări și când acestea sunt exprimate clar. Să creăm și să exprimăm limitele este o formă de respect față de noi și față de ceilalți .
Care sunt 6 beneficii ale limitelor personale?
1. Mai multă compasiune.
Poate părea surprinzător. Oamenii cred că exprimarea limitelor poate fi percepută ca un semn de rea-voință. E posibil ca uneori să simțim vinovăție atunci când trasăm o limită. Cauzele pot fi multiple: poate nu am învățat sa ne explorăm și exprimăm nevoile, nu vrem să fim respinși, judecați sau nu vrem să îi dezamăgim pe cei din jurul nostru.
În special când credințele noastre ne spun că suntem valoroși doar atunci când ceilalți sunt mulțumiți de noi. Exprimarea limitelor ne scoate din zona de confort. Totuși, limitele sunt modul în care le arătăm celorlalț,i cu respect, ceea ce este bun, acceptabil pentru noi. Când ne respectăm limitele, ne respectăm integritatea și le oferim celorlalți posibilitatea de a se intersecta cu noi acolo unde este potrivit pentru noi. Suntem mai buni cu noi, suntem mai buni si cu oamenii din jur.
2. Mai multă asertivitate.
Exprimarea limitelor presupune o buna cunoaștere de sine - atenția la emoțiile noastre. Acestea ne comunica nevoile pe care le avem. Exprimarea lor în limite clare față de ceilalți ne dezvoltă asertivitatea, o aptitudine necesară în multe aspecte ale vieții noastre personale și profesionale.
3. Împlinirea nevoilor.
Exprimarea clară a limitelor emoționale și fizice conduce la mai multe nevoi împlinite. Mai mult, ne va aduce mai multă claritate cu privire la ce avem de făcut pentru a ne împlini aceste nevoi atunci când cei din jur nu pot sau nu vor să ne respecte limitele trasate.
4. Mai puțină furie și frustrare.
Lipsa limitelor are un impact uriaș asupra noastră și al relațiilor noastre. Fără limite ajungem în conflict cu ceea ce contează pentru noi. Ne asumăm muncă mai multă. Cheltuim mai multe resurse decât avem. Petrecem timp prețios făcând lucruri pe care nu le valorizăm. Rezultatul este că devenim furioși și frustrați.
5. Mai multă pace și siguranță.
Limitele ne protejează. Lipsa lor naște vinovăție și auto-critică (ex: de ce am permis sa fiu tratată astfel?). Prezența lor ne împuternicește și face să ne simțim în siguranță.
6. Mai mult timp și energie pentru lucrurile care contează.
Când spunem „nu” lucrurilor de care nu avem nevoie, eliberăm spațiul pentru a spune „da” lucrurilor și oamenilor cu adevărat importanți din viața noastră.
Cum creăm limite sănătoase?
Primul pas este recunoașterea nevoii de a fi tratați cu respect. În primul rând de către noi, apoi de cei din jurul nostru.
Apoi, observăm ceea ce există deja, ce este nevoie să definim, să redefinim în relațiile noastre. Începem să recunoaștem care ne sunt nevoile și așteptările pentru a crea limite noi, în acord cu cine suntem azi și cu relațiile pe care le dorim.
Ultimul pas este comunicarea într-o manieră clară, cu respect a limitelor create.
Crearea și exprimarea limitelor este un proces interior provocator, cu un impact pe măsură în viața și relațiile noastre. Este o formă de onorare a propriilor nevoi și a identității noastre.
Foto: Freepik