TV5Monde, canalul francofon subtitrat în 13 limbi și vizionat de peste 60 de milioane de spectatori din întreaga lume, și-a lansat oficial serviciul online de streaming în România. Deși TV5Monde Plus atrăgea chiar și până acum o medie de un milion de români, echipa din spatele acestui proiect speră că numărul românilor care vizitează platforma să crească, acum că ea oferă subtitrări în limba română pentru tot conținutul ei.
Yvies Bigot, directorul general TV5Monde, a vizitat România cu ocazia lansării platformei, , totdată, laîmplinirea a 30 de ani de la aderarea noastră la OIF (Organisation Internationale de la Francophonie). Lansarea a coincis cu ediția cu numărul 27 a Festivalului Filmului Francez, care s-a desfășurat în intervalul luna aceasta, în mai multe orașe ale țării.
În timpul vizitei sale, am avut privilegiul de a-l întâlni pe Yves Bigot și de a sta de vorbă despre lansarea TV5Monde Plus în România, într-un interviu special pentru magicfm.ro.
De ce ați considerat că a fostmomentul ideal pentru a lansa TV5MondePlus în România și ce așteptări aveți din parte publicului român?
România e printre cele cinci țări europene cu cel mai mare potențial de deschidere în rândul publicului pentru platforma noastră, asta chiar de dinainte de a avea subtitrări în română. Așadar, acum că există subtitrări disponibile și în limba română, sperăm că vom avea și mai mulți români care să viziteze platforma. Avem multe lucruri pe care ni le propunem în această echipă. Ne dorim să ducem cultura franceză către cât mai mulți spectatori și cât mai multe locuri din întreaga lume. În plus, tot ceea ce transmitem ca știri e multiplu-verificat înainte de a fi făcut public, asta pentru că ne dorim să luptăm contra valului masiv de fake news. Jobul nostru nu e simplu, pentru că existăm în 214 state ale lumii, printre care China și Coreea de Nord. Dar ce ne dorim, inclusiv în România, e să propunem conținutul în limba franceză în cât mai multe culturi. Ce punem noi la dispoziție spectatorului e doar o alternativă. Dacă ți se potrivește, e acolo pentru tine, dacă nu, nu.
TV5Monde are deja conținut disponibil pe canalul de televiziune. In platforma de streaming se regăsește același conținut, sau vor exista și materiale exclusive pentru online?
Unele filme de pe TV există și pe platformă. Dar încercăm să păstrăm un echilibru, de aceea veți regăsi și producții care sunt doar pe TV5Monde Plus. Nu ne permitem să avem totuși două cataloage de conținut total diferite. Ce pot spune e că sunt mai bine de doi ani de când am lansat platforma TV5Monde Plus, iar din ce în ce mai mulți producători și distribuitori de film încep să aibă încredere în noi încât filmele lor să fie difuzate pe canalele noastre. Însă, uneori, drepturile pe care noi le avem asupra anumitor producții pot fi supuse unor situații de exclusivitate în anumite state europene.
Pe broșura de prezentare pentru TV5 Monde Plus, cuvintele cheie care stau chiar pe prima pagină sunt: „Cinema”, „Seriale”, „Documentare” și „Tineret”. Care credeți că sunt atuurile platformei care să atragă publicul tânăr?
Toate cele menționate de tine! (râde) În principiu, modelul platformei e cel american, de tip Netflix, după care sunt construite și alte platforme de profil. Serialele sunt lucrul care a făcut Netflixul popular. Așa că mizăm pe serialele pe care le avem disponibile, apoi pe filmele de cinema și pe documentare. Dacă îți amintești, în momentul pandemiei, când lumea era închisă în casă, printre cele mai urmărite titluri de pe Netflix era „Tiger King", un documentar incredibil. Așa că, programele astea sunt printre tipurile de conținut pe care tinerii din întreaga lume le caută. Noi avem două particularități. Evident, prima e conținutul în limba franceză. Ne-au trebuit doi ani de la momentul ideii până când am pus proiectul pe picioare. Și am avut de luat două decizii. Prima decizie a fost dacă va fi sau nu gratis.
Ați anticipat una din curiozitățile mele. Spre deosebire de celelalte platforme, TV5 Monde Plus pune tot catalogul la dispoziția spectatorului complet gratis. De ce gratis și cum reușiți să vă permiteți acest lucru?
Ce ne-am dat noi seama e că nu avem la dispoziție deschiderea internațională a unor platforme precum Netflix sau Disney. Și nu avem aceleași bugete imense pentru marketing pentru a face proiectul nostru cunoscut și dorit în toată lumea. Așa că ne-am pus problema asupra a ceea ce vom face. Am conștientizat că neavând blockbuster-uri sau bugete imense, cea mai înțeleaptă soluție e să mergem pe varianta „complet gratuit". Conceptul e simplu: e gratis, așa că încearcă-l. Vezi ce conține catalogul nostru și poate vei găsi lucruri care ți se potrivesc.
A doua decizie pe care a trebuit să o luăm a fost dacă să copiem exemplul american (seriale, comedii, filme, documentare) sau dacă să facem ceva diferit. Deja suntem diferiți numai din faptul că suntem gratuiți, ceea ce ne face într-un fel un „serviciu public". Nu suntem axați pe ideea de a produce bani. Nu că nu am vrea. Așa că ne-am spus: „hai să mergem până la capăt". De aceea avem și o publicație, un program de știri și o secțiune culturală, unde am făcut un parteneriat cu College de France, cea mai veche instituție de învățământ din Franța, care datează încă din secolul XVI. Conferințele lor există pe platforma noastră, cu subtitrare în mai multe limbi. Totul gratuit! Dacă ești interesat de timpul ăsta de conținut, el e acolo. Am făcut același lucru cu UNESCO, Musée d'histoire naturelle și Musee d'Art Contemporain Genève. Așadar, încercăm să oferim toate aceste tipuri de conținut, absolut gratuit, la care se adaugă și ocazia de a învăța limba franceză.
Personal n-am avut nevoie de mult timp ca să fiu convins să încerc platforma TV5Monde Plus. Cel mai probabil, oricine va putea găsi ceva interesant în cele 11 categorii de conținut în care e împărțit catalogul lor, disponibil tuturor în mod gratuit.