„LORD OF THE DANCE” revine la București, pe scena Sălii Palatului, pe 20 mai 2023, cu spectacolul aniversar „25 years of standing ovations”. Magic FM România s-a întâlnit cu creatorul acestui spectacol de legendă și a realizat un interviu despre „cel mai mare spectacol de dans din lume”, cum apreciază chiar Flatley, un show aplaudat la scenă deschisă, de la premieră și până în prezent, de peste 60 de milioane de oameni din peste 50 de țări.
Michael Flatley e în mare formă când intră în camera unui hotel budapestan de cinci stele în care vom sta de vorbă despre spectacolul aniversar „LORD OF THE DANCE”. Mă prezint, dăm mâna și ne îmbrățișăm de parcă ne-am cunoaște de când lumea. Celebritatea mondială e o persoană caldă, deschisă – se vede că irlandezo-americanul a crescut în Lumea Nouă – care te cucerește din prima cu naturalețea și franchețea lui. E considerat un geniu, într-un domeniu care l-a transformat în cel mai bine plătit dansator al lumii și i-a asigurat intrarea în Cartea Recordurilor, pentru cele mai iuți picioare.
Dar Michael Flatley e mai mult decât un Lord al dansului, al coregrafiei, al producției, al regiei, al picturii, al business-ului și chiar al boxului. E un om normal, care a muncit din răsputeri, a avut un vis, l-a urmat și, cu prețul a nenumărate răni pe care le duce cu onoare, l-a atins.
„E ceva în acest dans care atinge sufletul oamenilor”
Magic FM România: Michael, înțelegi diferit dansul față de felul în care o făceai în urmă cu 25 de ani?
Michael Flatley: Da, cred că stilul meu de dans s-a schimbat dramatic de-a lungul timpului. Au fost schimbări continue, dar cred că acestea reprezintă un lucru bun, mențin dansul proaspăt și interesant, nu doar pentru mine, pentru dansatorii mei, dar și pentru publicul de pretutindeni. Oamenii sunt interesați constant de spectacole. Sunt oameni care au văzut spectacolul de peste o sută de ori și câțiva, care au văzut spectacolul de peste 250 de ori. Imaginați-vă! Sunt lucruri în spectacol care creează adicție pentru ei. Eu cred că printre aceste lucruri e o energie bună. La sfârșitul spectacolului, oamenii aplaudă în picioare, cerând bisuri: e „ceva” în acest dans care atinge sufletul oamenilor. Și nu contează țara în care se desfășoară spectacolul. Am avut sold-out în orice mare amplasament, de la Tokyo la Texas, de la Moscova până la Madison Square Garden din New York. Publicul reacționează la fel, chiar și în China sau în Mexic, e în delir! Iar eu ador asta. Cred că se întâmplă acest „ceva” deoarece îi provoc în permanență pe dansatori să dea ceva proaspăt, ceva nou.
Acest „ceva” a contribuit la succesul continuu, de-a lungul a atât de mulți ani?
Cred că ceva special ne-a menținut sus în toți acești ani. Cumva, am reușit să rămânem actuali și relevanți. Dincolo de vicisitudinile inerente industriei divertismentului și ale dansului, am reușit să menținem publicul interesat de ceea ce facem. Și să fim parte din Social Media, televiziune, presă scrisă – sunt atât de multe opțiuni, de ce ar fi show-ul nostru cel ales? E întâmpinat cu ovații în picioare, seară de seară, de 25 de ani. Doamne, sunt foarte mândru de asta!
Ce sentimente te încearcă despre spectacolul aniversar de 25 de ani „Lord of the Dance”? Niciunul dintre cei de azi din spectacol nu era născut când l-ai lansat!
Nu mă face să mă simt mai tânăr când aud asta! Dar sunt mândru de asta. Toți acești dansatori din spectacolul de azi au crescut văzându-ne la televizor, urmărindu-ne în orice țară au crescut, pentru ca azi să facă parte din spectacolul meu, să danseze, în timp ce alți copii se uită la ei și se gândesc „aș vrea să fiu ca ei”. Nu e minunat?
Michael, care e cea mai bună parte în a fi dansator?
Mie-mi place munca grea. Îmi place să-mi împing limitele, să fiu cât mai bun posibil. Când m-am retras din dans, mi-a plăcut să împing limitele dansatorilor, să îi fac să dea ce au mai bun. Job-ul meu, în calitate de creator și de regizor, nu e să îi modelez, ca să facă exact cum îmi doresc, ci să le detectez talentul și să-l dezvălui, pentru a înflori, ca lumea să-l poată vedea. Îmi place să le scot la iveală talentul, să văd ceva total diferit. Forma noastră de dans este ca nicio altă formă de dans din lume! Nu e nimic apropiat de ceea ce facem noi. Nimeni, în afară de noi, nu poate face această formă de dans. E unic. Iar a fi unic în ziua de azi chiar e un lucru bun!
Felicitări! Michael, crezi că Dumnezeu are un mod de a echilibra lucrurile. În calitate de creator, cum reușești să le echilibrezi tu?
Mă încredințez Domnului în fiecare zi, deoarece cred că orice mic talent aș avea pe lumea asta, vine de sus și se răspândește asupra mea și a dansatorilor. În fiecare dimineață, mă întreb cât pot dărui din mine azi! Recent, am avut o sperietură legată de o problemă de sănătate și îmi amintesc că stăteam întins și mă gândeam: dacă se întâmplă ceva? Dacă mă cheamă Domnul azi?
Și n-a făcut-o!
N-a făcut-o! Mă gândeam: oare am făcut destul? Am dăruit suficient altor oameni? Am muncit din greu? Mi-am urmat visul? Mi-am atins țelurile cu toată onestitatea de care sunt în stare? Iar răspunsul e da! Și sunt mândru de asta. Așa că atunci când mă va chema, voi fi pregătit.
Michael, cum reprezint Magic FM România, aș vrea să știu ce e magic în viața ta acum?
Familia! Sigur că oricine spune asta. Dar am o soție frumoasă și un fiu, sunt atât de binecuvântat! Tocmai s-a încheiat o săptămână de spectacole sold-out în Dublin, unde a început totul și unde am revenit. Publicul ne-a răsplătit cu șase rânduri de ovații în picioare. Când am apărut înaintea reprezentației, am fost aplaudat la scenă deschisă. A fost o răsplată minunată, să știu că munca mea, după părerea mea, e de calitate. Publicul nu se gândește la aspectele legate de business. Dar dintr-o perspectivă de business, majoritatea dansatorilor mei s-au căsătorit cu persoane pe care le-au întâlnit cu ocazia spectacolului, și-au cumpărat case, mașini, își întrețin familiile datorită nouă. La fel, promotorii, oamenii cu care lucrăm, de 17 ani, unii de 20 de ani. E uimitor să stabilești relații și să le întreții cu oameni buni, care se sprijină reciproc, iar spectacolul continuă să vândă, să se dezvolte. Pentru mine, asta e magic!
Da, cu siguranță e magic! Evoluția în diferite amplasamente are vreun impact asupra dansatorilor?
Cred că da! Le place să vadă orașe noi, să experimenteze noi culturi. Cred că e important, asta e ceva ce riscă să se piardă în ziua de azi, când multe orașe par la fel. Eu ador să călătoresc, mai ales prin Europa, fiindcă sunt multe nuanțe și diferențe între orașe, locuri, culturi. Așa a fost mereu, de la primele turnee. Și știu că dansatorii mei gândesc la fel. Să-ți spun o poveste. Cu mulți ani în urmă, am dansat la ceremonia Oscarurilor. Înaintea reprezentației, dansatorii erau destul de emoționați. I-am strâns în cerc și le-am spus: „să țineți minte, acestea sunt zilele bune de odinioară! O să vi le amintiți peste douăzeci de ani, de Crăciun, când veți sta cu familiile”. Nu m-au crezut. Dar acum, douăzeci de ani mai târziu, tocmai am avut o petrecere, ne-am îmbrățișat și ne-am amintit de asta!
Ai creat istorie!
Da! Le spun dansatorilor în fiecare seară: bucurați-vă de fiecare clipă în care sunteți pe scenă! Dați totul, până la ultima picătură, publicului! A dat bani munciți din greu să vină să ne vadă. E treaba noastră și onoarea noastră să le oferim cel mai măreț spectacol pe care-l putem da! În această seară, nu mâine seară!
Cu alte cuvinte, spui că azi e mâinele de care ne temeam ieri!
Corect. Îmi place asta, s-ar putea s-o folosesc!
Vorbind despre locuri, despre public: care e primul lucru care-ți vine în minte despre România?
N-am să mint: fetele frumoase, ha-ha! Și bărbații, și femeile arată bine. Sunt mulți români pe care i-am întâlnit, de pildă, la Londra, lucrând în hoteluri. Sunt tot timpul cumsecade, harnici, plini de grijă, cei care nu uită niciodată ce ai comandat. Sau românii care au propriile afaceri, care au afaceri fabuloase, în Irlanda, în Anglia, în toată lumea... Deci îmi face plăcere să vin în România, e un loc minunat.
Ai cele mai iuți picioare din lume! Cum te simți să fii primul pe tot globul într-un domeniu? În orice domeniu?
Cred că e o mare realizare și admir pe oricine a ajuns la acest nivel de succes, indiferent de domeniu. Sunt onorat că am realizat asta în viața mea și că, pentru o perioadă, am fost cunoscut drept cel mai mare dansator de pe Pământ...
Încă ești!
Mulțumesc! În adâncul inimii mele, simt că Dumnezeu mi-a dat o oportunitate și am muncit pentru ea. Am avut o sumedenie de accidentări. La vertebrele cervicale superioare, la mușchiul gambei drepte, două rupturi ale tendonului ahilean, o fractură la picior care nu se mai vindecă, ambii umeri au avut nevoie de înlocuire, mai am reminiscențe ale fracturilor costale... Uneori, e dificil dimineața, când mă ridic din pat și mă tem că fiul meu va vedea toate astea. Dar i-am spus că sunt mândru de aceste urme, deoarece mi-am urmat visul, am muncit din greu...
...așadar, trebuie să-ți rupi oasele pentru a-ți urma visul?
Trebuie să faci tot ce poți! Prin urmare, e o onoare să port aceste urme, deoarece mi-am atins visul. Cred că dacă ai o șansă, dacă ai un vis, indiferent care e acela, oricâți ți-ar spune că nu se poate, dacă muncești din greu și crezi în tine, poți dobândi orice, nimic nu e imposibil.
Mulțumesc! La final, ai un mesaj pentru publicul român?
Abia aștept să vin în România, să mă bucur de mâncare, să văd frumusețile arhitecturale și fetele frumoase! Sunt entuziasmat să aducem spectacolul în România, să văd cum răspund românii la cel mai mare spectacol de dans din lume!