Direcția 5 - interviu înaintea concertului simfonic de la Sala Palatului

Vineri, 19 mai, Direcția 5 acaparează marea scenă a Sălii Palatului, alături de o orchestră simfonică de 40 de oameni. Înainte de seara care va celebra unele dintre cele mai iubite hituri ale muzicii românești, am stat de vorbă despre concert cu membrii trupei.

Cu o carieră de peste 30 de ani în muzica românească și cu experiențe simfonice în câteva orașe din țară, Direcția 5 ajunge vineri, 16 mai, la Sala Palatului, în cel mai mare concert simfonic susținut până în prezent. O orchestră din 40 de muzicieni va fi alături de muzicienii care au produs unele dintele cele mai cunoscute și îndrăgite cântece din România ultimelor trei decenii.


Trupa a cărei poveste a început în 1991 se mândrește astăzi cu peste 40 de materiale de studio, compilații, albume live. Hituri precum „Povestea noastră”, „O fată ca ea”, „Am nevoie de tine”, „Dacă ai ști” sau „La mulți ani” sunt printre cele mai fredonate piese de la noi. Membrii trupei Direcția 5 reușesc mereu să se reinventeze și să rămână fresh cu fiecare album pe care îl creează.

Toate aceste lucruri vor fi sărbătorite de către membrii formației și cei 40 de muzicieni din orchestră în cadrul unei seri memorabile alături de voi.

Înaintea concertului de mâine seară, am stat de vorbă cu Marian Ionescu, Cristi Enache și Nicu Damalan despre ce îi așteaptă pe cei care vor veni să fie alături de ei la această celebrare a muzicii bune.

Cum a apărut ideea concertului simfonic?

Marian Ionescu: E ceva mai vechi pentru noi. Am mai făcut asta acum aproape 10 ani și mai apoi, la începutul anului, am cântat de câteva ori cu Filarmonica din Pitești și Botoșani. Muzica noastră e potrivită pentru așa ceva, așa că mereu ne-a încântat ideea asta.

Ați reorchestrat piesele, într-o variantă special creată pentru acest eveniment?

Marian Ionescu: Absolut. Toate vor fi reorchestrate. Concertul arată diferit de unul standard Direcția 5. Sunt alte armonii, sonorități mai ample, o altă dinamică. Muzica e mult mai suavă.

Setlist-ul va conține hiturile Direcția 5 sau veți încerca să readuceți la viață și piese poate mai puțin cunoscute?

M.I.: Poate un cântec sau două dintre cele noi, dar cel mai mult în concerte cântăm piesele pe care oamenii le știu și pe care le așteaptă.

Cristi Enache: Cântăm și cântece care nu sunt la fel de cunoscute, dar care fac trecerea mult mai bine către cele cunoscute. Așa familiarizăm publicul și cu partea repertoriului nostru la care nu ajung prin intermediul radioului sau al televiziunii.

Care e secretul de a rămâne mereu la fel de proaspeți, în muzică și pe scenă?

C. E.: E o energie pe care o preluăm de la public. El ne ține în viață. Plus tot acest stil de viață pe care-l avem permanent în turneu și studio ne ține fresh.

M.I. Ține și de rata de succes a fiecărui artist. Dacă ai parte de el, e ușor să fii proaspăt, să te energizezi, să fii motivat. Unul dintre momentele de cumplită teamă ale artistului, că își pierde succesul, pleacă din nesiguranță. Când ești sigur pe tine, e ușor să transformi asta în succes. Atunci când ai un echilibru bun în relația cu publicul, poți fi oricât de îndrăzneț vrei. Asta te ține proaspăt. Probabil că în echilibrul ăsta e rețeta de a rămâne mereu fresh.

Nicu Damalan: Cred că e o mână divină să poți însuma atâția ani de activitate. Mi se pare incredibil ca patru-cinci caractere atât de diferite să poată fi ținute împreună pentru atâta vreme.

Ce sfat le-ați da celor care începeau acum câteva decenii Direcția 5?

C.E.: Dacă ar fi să mă sfătuiesc pe mine, mi-aș spune să fac exact ce am făcut. Nimic diferit. N-am niciun regret.

M.I.: Parcursul a fost extrem de bun. Am făcut ce aveam de făcut, am rămas stabili, serioși, determinați și motivați de a rămâne pe scenă și în atenția publicului prin muzica noastră.

C.E.: Am avut și norocul să ne placă publicul. M.I.: În orice formulă câștigătoare există și norocul.

Ce artist sau trupă, din toate timpurile, v-ați dori mult să vedeți live într-o variantă simfonică?

Unanim: Cred că toți am vrea să vedem Björk live simfonic.

De ce să vină oamenii mâine seară la Sala Palatului?

C.E.: Pentru două ore de muzică de calitate, după părerea noastră. Două ore în care ne vom da sufletul pentru ca oamenii să plece încântați de acolo. Suntem foarte dedicați acestei seri. Știu că în general oamenii pleacă fredonând de la concertele noastre. Așa că dacă vor să aibă o seară boemă, muzicală și cât mai frumoasă, ăsta e momentul potrivit.

M.I.: Îi așteaptă acolo amintirile lor din urmă cu 20-30 ani. Întâlnirea cu nostalgia e un mare lucru. Îi mai așteaptă câteva piese de pe albumul nou, pe care îl vom lansa în 2024, și câteva din albumul lansat anul trecut, în decembrie. Dar cea mai importantă componentă e întâlnirea cu nostalgia pieselor din tinerețea lor.

N.D.: Plus bucuria de a-și crea amintiri noi în seara concertului. Chiar va fi una de neuitat.