Iulie 2023: vara TM2023 continuă în ritm de teatru, dans și cinema

Un vis devenit realitate, Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 aduce în această lună o personalitate absolută și un moment de vârf al programului cultural din acest an, pe lângă un festival de film deja îndrăgit, spectacole de teatru inedite și fascinante, ale unor trupe de teatru marcante atât din Timișoara, cât și din țară, mai multe evenimente de arte vizuale și sculptură, plus o expediție maritimă, acum în drum către Elefsina, colegă ECoC din Grecia în acest an.

Începem cu mult așteptatul moment al lunii, care va avea loc în trei reprezentații, pe 20 iulie de la ora 19:00 și pe 21 iulie, de la orele 16:00 și 19:00: Comedie infernală/ The infernal comedy, avându-l ca protagonist pe celebrul actor John Malkovich, dublu nominalizat la Oscar, la Globurile de Aur și la premiile BAFTA. Teatrul Național din Timișoara continuă deci Anotimpurile FEST-FDR cu un eveniment unic, o premieră absolută pentru Timișoara și un moment de vârf al Capitalei Europene a Culturii. Comedie infernală este un spectacol pe care autorul său, Michael Sturminger, care semnează și regia artistică, l-a scris special pentru celebrul actor, construind un dialog între limbajul vorbit și cel cântat iar universul sonor este punctat de muzica lui Vivaldi, Mozart, Beethoven, Haydn, Weber, Gluck și Boccherini și susținut de sopranele Susanne Langbein și Chen Reiss și de renumita orchestră Wiener Akademie Orchester, dirijată de Martin Haselbock, creator al conceptului muzical al spectacolului.

Continuăm cu a zecea ediție a festivalului de film Ceau, Cinema! care își va deschide porțile cu un cine-concert. Astfel, pe 12 iulie, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, veţi putea descoperi o capodoperă a cinematografiei norvegiene din perioada mută: Petrecerea de nuntă din Hardanger / The Bridal Party in Hardanger / Brudeferden i Hardanger (1926), realizat de Rasmus Breistein. Filmul va beneficia de o coloană sonoră inedită, realizată și interpretată live de artistul timișorean Petre Ionuțescu, cunoscut sub numele de scenă Trompetre. În aceeași zi va avea loc și o lansare de carte: Ceau, Cinema! Din spatele scenelor. Tot din categoria cinematografiei, dar în altă manieră, în cadrul proiectului Ne vedem la cinema?! – Rolul cinematografelor de artă şi al festivalurilor de film în epoca platformelor online, un program finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene, Asociația Pelicula Culturală organizează patru paneluri de discuţii despre finanţarea festivalurilor de film, despre atragerea publicului la festivaluri, despre rolul cinematografelor în epoca platformelor şi despre importanţa programelor de educaţie cinematografică.

Pe 13 iulie vor putea fi vizionate filmele din competiția Ceau, Cinema!: Victimă, o dramă plină de suspans despre o femeie care își caută dreptatea într-o societate rasistă, sfâșiată între familie și căutarea adevărului; Pâine și Sare, un film inspirat din evenimente reale și jucat de actori neprofesioniști și Gritt, un film despre artista Gritt care se luptă pentru relevanță și apartenență într-o societate neprimitoare, dar apoi trece printr-un proces de radicalizare în numele artei. Secțiunea Focus Norvegia și filmele Eclipsa, Cel mai tare șef și Încă două lozuri, printre altele, vor mai putea fi urmărite în programul festivalului. Încă un eveniment de top al iunii iulie este spectacolul Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte, care va avea loc între 25 iulie și 30 iulie. Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte este un spectacol de teatru cu marionete gigantice și muzică live. Având ca inspirație povestea omonimă culeasă de Petre Ispirescu în anul 1862, spectacolul redă o poveste a supranaturalului folcloric românesc, despre filosofia mitologică, nemurire, fericire, viață și moarte. De la personajele mitologice specifice basmelor românești și până la aranjamentul publicului, spectacolul reușește să pună în valoare cunoscutul basm românesc cu toate subînțelesurile sale, dar și să aducă în prim-plan importanța interpretării lui în contemporaneitate. Organizat de Asociația Prin Banat, spectacolul Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte este unul dintre momentele principale ale Programului Cultural Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

În ordine cronologică, programul cultural al lunii iulie conține spectacole de circ și dans, filme de artă, piese de teatru, expediții maritime și expoziții de sculptură.