David deţinea titlul mondial şi înregistrase cel mai bun timp în semifinale: 1 minut, 44 de secunde și 70 de sutimi. Părea o simplă formalitate şi un loc unu aparoape sigur. David a condus cursa până când pe ultimii 30 de metri a fost întrecut de trei alţi concurenţi.
După finală, înotătorul a oferit cea mai frumoasă declaraţie. A vorbit despre câştig şi pierdere şi despre faptul că nu a mai putut să dea mai mult.
„Nimănui nu-i place să pierdă, nu o să mint, mi-ar fi plăcut să câștig. Dar sunt ok, adică primele trei lungimi de bazin cred că au fost superbune, apoi pur și simplu nu am mai putut pe ultima, adică am dat cât am mai putut.”
A avut şi un mesaj pentru cei de acasă: „Să știți că ăsta e sportul. Oricine a făcut sport vreodată știe că nu ai cum să câștigi întotdeauna și atunci când nu câștigi, ai ceva de învățat mult mai valoros. Când câștigi, doar câștigi. Poate fi plictisitor să câștigi pe bandă rulantă. E important să ai și momente din astea.”
Mesajul lui a devenit viral şi toată lumea l-a aplaudat pe David pentru maturitatea sa. Sportivul de 18 ani a subliniat faptul că nu poţi câştiga tot timpul, iar atunci când pierzi înveţi lucruri mult mai valoroase. Cel mai mult contează astfel drumul spre performanţă, dăruirea ta, iar rezultatele vin. Iar atunci când nu sunt chiar cele dorite, o iei de la capăt.
De la antrenorul lui, a aflat despre filosofia stoică şi şi-a însuşit acest mod de gândire: "Dacă e să rezum în câteva cuvinte ceea ce mă inspiră aș spune o frază simplă: „Să fii fericit cu ceea ce ai”. Dacă reușesc să fiu mulțumit cu ceea ce am, cu ceea ce fac și cu ceea ce pot avea, atunci sunt fericit cu viața mea. Nu contează câte bunuri materiale pot dobândi. Una dintre principale lecții învățate din stoicism este să nu îmi fac griji pentru cea ce nu e sub controlul meu, pentru ceva din lumea exterioară. Pot controla doar lucrurile asupra cărora am o influență. Așa că stau calm. Nu mă îngrijorează ce nu e sub controlul meu. Făcând asta, pot trăi mai liniștit”, a povestit el.
Recent, el şi-a ales ca simbol un animal care să îl reprezinte şi care să fie inscripţionat pe echipamentul lui. Şi s-a oprit la libelulă:
„M-am gândit mult: să fiu un rechin, un vultur? M-am gândit la ceva alfa. Prădător Apex. Ce ar trebui să fiu? O balenă ucigașă? O orcă? Un crocodil...?”, a răspuns sportivul, care a continuat: „Apoi, prietena mea mi-a sugerat o idee, și nu-mi place să recunosc, dar ea a propus o libelulă. O insectă. Frumoasă și delicată. Alunecă fără efort pe suprafața apei. Nici nu înoată, nici nu stă complet în aer ... Prietena mea mi-a spus că arăt ca o libelulă. Ele sunt rapide, sunt buni prădători pentru mărimea lor și sunt creaturi inteligente. Nu trăiesc doar prin forță brută”, a povestit el.