Cartea lunii: „De ce peștii nu există” - Lulu Miller

Bookster este platforma virtuală care aduce cărțile mai aproape de oameni și ne oferă acces la titluri de top.

Avem în fața noastră trei vietăți, un somon, un pește pulmonat (cunoscut drept dipnoi) și o vacă, dintre care trebuie să alegem impostorul. La prima vedere, am scoate vaca din această listă, drept mamiferul erbivor care este, și am lăsa peștii cu solzi și branhii să înoate separat. Însă, la o analiză mai amănunțită, vom găsi mai multe asemănări morfologice (de la prezența plămânilor, la forma inimii) între dipnoi și vaci, ba și chiar și un strămoș comun mai recent decât somonul nostru.   

De fapt, întreaga categorie „pești” s-ar putea să nu fie pe atât de etanșă pe cât am dori să credem: dacă vrem ca toate speciile de „pești” să aibă un strămoș comun, fie lăsăm pe dinafară pe săracii dipnoi, fie, dacă vrem să includem tot ce trăiește în apă cu branhii și solzi, nu includem doar dipnoii, dar și amfibienii, reptilele, păsările, mamiferele, vacile și chiar și pe noi.  

Argumentul științific de mai sus dă titlul cărții „De ce peștii nu există” în care autoarea Lulu Miller ne spune povestea lui David Starr Jordan, un naturalist și taxonomist care și-a dedicat viața studiului peștilor. Jordan credea că prin catalogarea și organizarea uriașei diversități a speciilor de pești, ar putea descifra secretele lumii naturale și aduce ordine într-un univers aparent haotic. Cu toate acestea, căutarea lui pentru control și certitudine a fost subminată în cele din urmă de însăși natura. 

Colecțiile sale cu specimene au fost distruse de fulger, de incendiu și, în cele din urmă, de cutremurul din 1906 de la San Francisco – care a făcut una cu pământul peste o mie de descoperiri păstrate în borcane fragile de sticlă. Într-o clipă, munca lui de-o viață a fost făcută țăndări.

Poate că mulți ar fi renunțat, cuprinși de disperare.

Dar Jordan a supraviețuit dezastrului de la picioarele sale, a pus mâna pe primul pește pe care l-a recunoscut și, plin de încredere, a început refacerea colecției. Iar de astă dată a recurs la o inovație inteligentă, despre care era convins că-i va proteja, în sfârșit, munca de haosul lumii.

Când Lulu Miller a auzit în trecere această anecdotă, a considerat că Jordan nu era în toate mințile – o poveste moralizatoare despre hybris sau negare. Dar, pe măsură ce povestea vieții ei se scria lent, a început să-și pună întrebări în privința lui. Poate că era, de fapt, un model despre cum să continui când totul pare pierdut. Cercetându-i viața, avea să descopere lucruri care să-i schimbe modul în care înțelegea istoria, moralitatea și lumea de sub picioarele noastre.

În parte biografie, în parte memorii, în parte aventură științifică, „De ce peștii nu există” este o poveste despre cum să perseverăm într-o lume în care haosul va avea întotdeauna câștig de cauză. 

„De ce peștii nu există”, de Lulu Miller se găsește la Bookster, prima platformă care aduce cărțile mai aproape de oameni.

Ce este Bookster?

Experiența Bookster aduce cărțile mai aproape de oameni, inspirând angajații din peste 1.200 de companii să se dezvolte personal și profesional prin lectură. Cu un scor de +95 puncte pentru indicatorul Net Promoter Score, care arată în ce măsură utilizatorii unui serviciu sunt și promotorii lui, cei peste 127.000 de abonați din comunitate au acces la cărți de top de la bibliotecile publice și private partenere Bookster și se bucură de recomandări personalizate, promptitudine și accesibilitate.