Povestea hit-ului “Jingle Bells”, primul cântec de Crăciun cântat în spaţiu

”Clopoței, clopoței, veseli clopoței!”... “Jingle Bells” este unul dintre cele mai cunoscute colinde, care se aude peste tot în perioada sărbătorilor de iarnă.

“Oh, jingle bells, jingle bells

Jingle all the way

Oh, what fun it is to ride

In a one horse open sleigh

Jingle bells, jingle bells

Jingle all the way

Oh, what fun it is to ride

In a one horse open sleigh yeah”.

Compus în 1857, acest refren a supraviețuit veacurilor pentru a deveni un clasic al Crăciunului. De unde vine însă acest celebru colind de Crăciun?

James Pierpont a scris "Jingle Bells", povestea unei plimbări vesele cu sania prin zăpadă. Melodia s-a numit iniţial "One Horse Open Sleigh", şi, potrivit unor voci, ar fi fost inspirată de cursele anuale de sănii trase de cai din Medford, Massachusetts. Câţiva ani mai târziu, numele i-a fost schimbat în "Jingle Bells".

O altă variantă susţine că Pierpont ar fi scris cântecul pentru o sărbătoare de Ziua Recunoștinței. Unde exact s-a întâmplat asta este încă un lucru dezbătut – orașele Medford și Savannah susțin ambele că acest cântec celebru își are originea în orașul lor.

La petrecerile din acele vremuri, oamenii scuturau cuburile de gheață din pahare în ritmul clopoțeilor. Câteva decenii mai târziu, melodia a fost preluată de corurile de Crăciun, fiind apreciată pentru caracterul său jucăuș.

De atunci, versiunea în limba engleză a fost cântată de peste 300 de artiști.


După ce a cucerit planeta, "Jingle Bells" a plecat şi în spațiu. În decembrie 1965, cei doi astronauți din capsula Gemini 6, Walter M. Schirra Jr. și Thomas P. Stafford, au cântat "Jingle Bells" la muzicuță pentru colegii lor din stația spațială Houston (Texas). "Jingle Bells" a devenit astfel oficial primul cântec care a fost cântat în spațiu.

Pe 12 decembrie, vei auzi acest colind în interpretatea unuia dintre artiştii care cântă la super concertul caritabil Christmas Show, de la Sala Palatului. Show-ul all-stars de la Sala Palatului, cu participarea Bucharest Jazz Orchestra dirijată de Simona Strungaru, va fi prezentat de Liana Stanciu.

Primul val de artiști care vor cânta pe 12 decembrie, pe scena super-concertului caritabil, a fost deja anunțat de către organizatori: Alina Eremia, Alin Dincă, Erika Isac, Florian Rus, Florin Ristei, Holly Molly, INNA, Miki K-pital, Minelli, Nicole Cherry, Olivia Addams, WRS.

Profiturile realizate cu acest super-concert caritabil vor merge catre Asociatia Blondie si vor contribui la achiziția primului avion ambulanţă din România destinat transportului în afara ţării a copiilor cu afecțiuni grave ce nu pot fi tratați la noi.

Începând cu luna martie 2020, Asociația Blondie transportă cu zboruri medicale toți copiii care au nevoie să ajungă de urgenţă la spitale din afara ţării pentru că boala de care suferă nu poate fi tratată în România. De peste de trei ani, asociația a organizat 172 de zboruri pentru peste 500 de copii.