Lansată în noiembrie 1971, această melodie a fost un protest împotriva războiului din Vietnam. În 1971, Lennon a încercat totul: a ieșit în stradă, a participat la mitinguri, ba chiar a stat în pat. În cele din urmă, a ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a-și transmite mesajul era să își folosească influența globală, una "mai mare decât a lui Iisus" în avantajul său.
Așa că a lansat "Happy Xmas (War is Over)" pe 24 noiembrie 1971, exact cu o lună înainte de Ajunul Crăciunului. Deși Lennon a afirmat mai târziu că a scris "Happy Xmas (War Is Over)" pentru că se săturase să tot audă "White Christmas", cântecul nu a fost un gest pur comercial.
A venit după mai bine de doi ani de campanie pentru pace, care a început cu acele două "Bed-In For Peace" din martie și mai 1969. Lennon a înțeles că o schimbare sistemică va fi posibilă doar cu cooperarea oamenilor de rând care muncesc. "Oamenii nu sunt conștienți", spunea el. "E ca și cum nu sunt educați să realizeze că au putere". Artistul a închiriat spații pe panouri publicitare în 12 orașe mari din întreaga lume, unde au fost montate afișe alb-negru pe care scria: "Războiul s-a terminat! If You Want It - Happy Christmas from John & Yoko", un slogan care apăruse deja în imnul anti-război "The War Is Over" al lui Phil Ochs și în "The Unknown Solider" al trupei The Doors, ambele lansate în 1968.
Inspirat de temele unității sociale, responsabilității personale și păcii, Lennon a înregistrat un demo acustic al piesei "Happy Xmas (War Is Over)" în octombrie 1971, în camera lui și a lui Yoko de la hotelul St Regis din New York. El l-a dus apoi producătorului Phil Spector, care a observat că linia de început a cântecului, "And so this is Christmas", era identică din punct de vedere ritmic cu single-ul din 1961 al Paris Sisters, "I Love How You Love Me". Spector a supravegheat sesiunea de înregistrare, permițându-le lui Lennon și Ono să înregistreze mesaje private de Crăciun pentru copiii lor, Kyoko și Julian.
După ce le-au dat chitariștilor mandoline și le-au cerut să cânte un riff asemănător cu cel auzit în piesa "Try Some, Buy Some" a lui Ronnie Spector și George Harrison, Lennon și Ono au înregistrat piese alături de 30 de copii din Corul Comunității din Harlem, ceea ce a sporit atractivitatea piesei.
La fel ca și "Imagine", John Lennon și-a transformat cântecul de Crăciun într-un imn pacifist.
În mod ciudat, "Happy Xmas (War Is Over)" nu a fost un succes în Statele Unite, fiind puțin difuzat înainte de Crăciun din cauza lansării sale târzii.
O dispută editorială a întârziat, de asemenea, lansarea cântecului în Marea Britanie până în noiembrie 1972, când a ajuns pe locul patru în topuri.
După moartea lui Lennon, în 1980, a ajuns pe locul doi și a rămas de atunci un clasic de Crăciun. Scris cu scopul de a schimba lumea, "Happy Xmas (War Is Over)" ne amintește că cele mai bune cântece de Crăciun sunt din întâmplare festive. Dorința lui Lennon a fost de a crea un mesaj de pace de durată.
Deși Paul McCartney a criticat mai târziu această abordare comercială a activismului pentru pace, considerând-o voit ignorantă, optimismul din inima piesei "Happy Xmas" rămâne esențial.
Pe 12 decembrie, vei auzi acest colind în interpretatea unuia dintre artiştii care cântă la super concertul caritabil Christmas Show, de la Sala Palatului. Show-ul all-stars de la Sala Palatului, cu participarea Bucharest Jazz Orchestra dirijată de Simona Strungaru, va fi prezentat de Liana Stanciu.
Primul val de artiști care vor cânta pe 12 decembrie, pe scena super-concertului caritabil, a fost deja anunțat de către organizatori: Alina Eremia, Alin Dincă, Erika Isac, Florian Rus, Florin Ristei, Holy Molly, INNA, Miki K-pital, Minelli, Nicole Cherry, Olivia Addams, WRS.
Profiturile realizate cu acest super-concert caritabil vor merge catre Asociatia Blondie si vor contribui la achiziția primului avion ambulanţă din România destinat transportului în afara ţării a copiilor cu afecțiuni grave ce nu pot fi tratați la noi.
Începând cu luna martie 2020, Asociația Blondie transportă cu zboruri medicale toți copiii care au nevoie să ajungă de urgenţă la spitale din afara ţării pentru că boala de care suferă nu poate fi tratată în România. De peste de trei ani, asociația a organizat 172 de zboruri pentru peste 500 de copii.