După ce am citit cartea „Despre Viața Bună și cum s-o trăim”, cel mai îndelungat studiu Harvard despre fericire, scrisă de Robert Waldinger, profesor de psihiatrie și Marc Schultz, doctor în psihologie, mi-am propus să port o discuție despre viața bună cu Teodora Iacob. Este coach de leadership și, de fiecare dată când scrie, face referire exact la ceea ce subliniază și cartea că ar putea fi un secret al vieții bune: starea de prezență și relațiile semnificative cu cei din jur.
De cele mai multe ori, anxietatea noastră, senzația de neîmplinire și de nesiguranță au legătură cu trecutul care nu poate fi schimbat sau cu proiecțiile noastre despre viitor. Felul acesta de funcționare a minții umane ne complică mult și inutil viața. Odată ce ajungem la vârsta maturității, se nasc întrebările existențiale: „cine sunt eu cu adevărat?”, „de ce nu mă simt împlinit, deși am bifat cam tot ce era pe lista pe care o știu eu, de când eram copil, și care mi s-a spus că este cheia vieții bune?”
Teodora spune așa: „Viața nu e bună sau rea, viața este. Ca să rămâi senin în fața provocărilor, e esențial să te întorci spre tine, spre armonia ta interioară și să găsești resurse în relațiile cu oamenii din jurul tău”.
În opinia sa, ne concentrăm prea mult pe „a avea” și „a face” și mult prea puțin pe „a fi”. Iar viața bună acolo începe.
Banii, sănătatea, iubirea și statutul se regăsesc pe mai toate listele pe care oamenii le fac când se gândesc la viața bună. Însă în goana de a le obține, riscăm să devenim niște șoricei pe o roată care se învârte în gol. Trăim mult pe pilot automat, iar exercițiile de prezență și de gratitudine sunt cele ne dau claritate și liniște.
Atenție, asta nu înseamnă nici că trebuie să ne refugiem cu toții în vârf de munte și să medităm continuu, nici că nu mai avem cum să ne vedem de viața noastră de zi cu zi.
Toate aceste „instrumente” de stare de bine își pot face loc în rutina zilnică și ne pot crește calitatea vieții imediat: „prezența e o practică pe care poți să o integrezi în viața ta firească, iar soluția este să ai momente de pauză, de conștiență și de revenire în prezent”, spune Teodora Iacob. Simplu spus, când simți că mintea ta se întoarce în trecutul pe care nu îl poate schimba sau în viitorul pe care nu îl poate controla, dă-ți o clipă, respiră adânc și revino în prezent. S-ar putea să dai nas în nas cu viața ta bună!
Pe final de podcast, vă invit să descoperiți un superb exercițiu de gratitudine. Recunoștința, emoția cu cea mai înaltă vibrație, este cea care ne ajută să ne concentrăm pe ceea ce avem deja și creează premizele potrivite pentru a obține ceea ce ne dorim și ne este necesar.