Cum rezolvi problemele de business (și numai) ca Sherlock

Deși secțiunea de cărți de business nu duce lipsă de titluri, cititorii ar putea să-și găsească inspirația din romane, chiar și când vine vorba de viața profesională.

Luna aceasta, pe 22 mai, sărbătorim Ziua Internațională a lui Sherlock Holmes. Ne-am întrebat ce sfaturi ne-ar putea oferi el când vine vorba de viața profesională. După ce am citit povestirile pline de mister în care apare, noi credem că ar aborda fiecare problemă de business în trei etape: cercetare, observare și deducție.

Le-am descris mai jos pe fiecare dintre ele, iar dacă apoi ți se face dor de deslușit mistere, găsești la finalul articolului top 5 cele mai citite cărți de mister din această lună.

1. Etapa de cercetare - Sherlock își adună indiciile

În prima etapă a rezolvării unei probleme de la birou, Holmes te-ar sfătui:

Să stabilești care este rezultatul la care speri.

Să înțelegi concret ce se întâmplă și dacă cineva a mai încercat deja să rezolve aceeași problemă.

Dacă au existat încercări de a rezolva problema în trecut, află care au fost metodele care au eșuat și care sunt persoanele care au contribuit și de la care poți afla mai multe detalii. Apoi te poți gândi dacă eșecul provine din execuție sau dacă totul a mers strună, însă nu ar fi avut șanse de reușită din alte motive.

Oare alții au mai întâmpinat probleme similare cu ale tale? Există studii de caz pe care le poți analiza comparativ pentru a învăța din greșelile lor? Istoria are tendința să se repete, așa că poți învăța și din experiențele colegilor mai vechi.

De asemenea, poți aborda problema multidisciplinar: s-ar putea ca ideea salvatoare să vină dintr-o perspectivă diferită și de aceea, ar putea fi de folos să te gândești, de exemplu, și la emoțiile celor implicați. Poate problema legată de optimizare este de fapt generată de lipsa de motivație a echipei. Străduiește-te să obții feedback de la cât mai multe persoane, din domenii diferite și combină-le experiența. 

2. Etapa de observare - Sherlock caută dovezi și încearcă să obțină noi informații

Răspunde mai întâi la întrebările cele mai ușoare:

De ce resurse dispun?

Există câteva opțiuni imediate pentru a rezolva problema?

Care ar putea fi consecințele fiecărei opțiuni pentru afacerea mea?

Cine ar trebui să fie responsabil pentru rezolvare?

Care este termenul limită?

Cum ne organizăm în echipă?

Ce măsuri preventive putem lua pentru a ne asigura că problema nu apare și în viitor?

Pentru a nu te aglomera cu prea multe informații, pune-le pe toate pe o listă, iar apoi triază-le în relevante și mai puțin relevante.

Cu mintea deschisă și fără grabă, este momentul să testezi câteva ipoteze. În această fază, ar putea fi atractiv să forțezi anumite rezultate să se potrivească speranțelor tale. Însă, trebuie să reziști tentației și să rămâi obiectiv.

Testează-ți prezumțiile și ia în calcul că uneori e posibil ca pur și simplu să fi intervenit norocul, iar soluția găsită să nu mai poată fi replicată. De exemplu, au crescut vânzările pentru anumită gamă de produse odată ce ai reorganizat magazinul, dar tocmai începea perioada sărbătorilor. În acest caz, s-ar putea ca amplansarea să nu fi contribuit deloc la succes, ci să fi fost efectul goanei după cadouri. În acest caz, tu încă vei avea nevoie de o soluție care să-ți aducă vânzări constante.

Astfel, e bine să fii conștient de propriile limitări și să accepți că s-ar putea să fie nevoie să pivotezi sau chiar să abandonezi. Dacă după câteva încerceri de rebranding, o gamă de produse rămâne la raft, ar putea fi momentul ca aceasta să fie retrasă de pe piață.

Rezolvarea problemei poate depinde și de dezvoltarea abilităților tale, astfel încât să fie necesar să dedici mai mult timp studiului și exercițiului. De exemplu, poți să te înscrii la cursuri sau să citești cărți care abordează subiecte relevante pentru situația în care te afli. 

3. Etapa de deducție - Sherlock își pregătește concluziile pentru client

Dacă i-ai fi ucenic, Holmes te-ar putea întreba: „Ce concluzii ai putea să tragi din informațiile pe care le ai și observațiile pe care le-ai făcut?”, iar apoi te-ar sfătui:

Să nu ignori detaliile care pot părea fără importanță, dar care, luate împreună, pot avea un impact mare, cum ar fi feedbackul unui client nemulțumit. Este doar părerea unei singure persoane sau de fapt este singura persoană care a articulat o nemulțimire pe care o au și alți clienți?

Să nu ignori o rezolvare doar pentru că pare prea simplă sau evidentă, cum poate ar fi angajarea unui specialist cu experiență pentru problema pe care o ai.

Îți mai rămâne acum să elimini posibilitățile pe rând, una câte una, până rămâi cu cea mai bună soluție. Faimosul detectiv ți-ar spune că „odată ce ai eliminat imposibilul, ceea ce rămâne, oricât de improbabil ar fi, nu poate fi decât adevărul”.

Dar înainte de a sărbători, testează și soluția descoperită în câteva situații diferite, pentru a te asigura că nu ai ratat niciun amănunt.

Cele mai citite cărți de mister din ultima lună

Dacă te-am convins că și cărțile de mister ar putea fi o sursă de dezvoltare profesională sau pur și simplu ți-a fost dor să încerci să afli adevărul înaintea detectivului dintr-o poveste, ți-am pregătit mai jos topul romanelor de mister din luna aprilie:

LOCUL 5 „În locul nepotrivit, la timpul nepotrivit”, Gillian McAllister 


Este octombrie și e trecut de miezul nopții. Îți aștepți fiul de 18 ani să ajungă acasă. În timp ce privești pe fereastră, el își face apariția și se îndreaptă către un bărbat pe care îl omoară cu sânge rece. Nu știi cine e. Și nu știi de ce. Știi doar că fiul tău a fost arestat, iar viitorul său, spulberat. Adormi, în acea noapte, lipsită de speranță. Totul este pierdut. 

Până când te trezești… și este ieri, ziua de dinainte de incident. Iar apoi te trezești cu o zi și mai înainte. În fiecare dimineață te trezești cu o zi, cu o lună, cu ani mai devreme, cu o nouă șansă de a opri crima.

LOCUL 4 „Pacienta tăcută”, Alex Michaelides


Booksterii au fost curioși de ce pictorița Alicia, care avea o viață aparent perfectă, și-a împușcat soțul de cinci ori, iar apoi nu a mai zis niciun cuvânt. La fel de curios este și Theo Faber, un psihoterapeut care a așteptat multă vreme oportunitatea de a lucra cu ea, iar hotărârea de a o face să-i dezvăluie motivul crimei îl poartă pe un drum plin de primejdii.

LOCUL 3 „Menajera”, Freida McFadden


În acest thriller psihologic, urmărim povestea lui Millie, care primește un job ca menajeră în casa familiei Winchester. Speră ca acesta să fie primul pas în a se reinventa, să devină altcineva. Dar va descoperi că în acea casă există secrete mai întunecate decât ale ei.

LOCUL 2 „Acolo unde cântă racii”, Delia Owens 


După câțiva ani de la apariție, continuă să fie populară și să rămână în top cartea despre Kya Clark, Fata Mlaștinii, acuzată de crimă. Aflat pe lista clubului de lectură a lui Reese Witherspoon, romanul spune o poveste plină de mister care se petrece în Carolina de Nord a anului 1969.

LOCUL 1 „Furia”, Alex Michaelides


Proaspăt apărută în platformă, noua carte a lui Alex Michaelides a fost cel mai citit roman din categoria cărților de mister.

„Aceasta este povestea unei crime. Sau poate că asta nu-i cu totul adevărat. În miezul ei e o poveste de dragoste, nu-i așa?

Lana Farrar este o vedetă de cinema retrasă din activitate și una dintre femeile faimoase din lume. În fiecare an își invită prietenii apropiați să fugă de vremea urâtă englezească și să petreacă Paștele pe insula ei idilică din Grecia.

Vă spun asta deoarece ați putea crede că știți despre ce e vorba. Probabil ați citit în ziarele de scandal – povestea a făcut senzație, dacă vă aduceți aminte. Avea toate ingredientele necesare: o celebritate, o insulă privată la care vântul nemilos împiedică accesul... și o crimă.

Ne-am trezit izolați acolo peste noapte. Vechile noastre relații de prietenie ascundeau ură și o dorință fierbinte de răzbunare. Ceea ce-a urmat a fost un joc de-a șoarecele și pisica – o bătălie a inteligențelor plină de răsturnări de situație, cu un punct culminant zguduitor. Noaptea s-a sfârșit în violență și moarte.

Cine sunt eu? Numele meu este Elliot Chase, și vă voi spune o poveste cum n-ați mai auzit niciodată.”

Pe platforma Bookster se găsesc o serie de lecturi și activități simpatice cu care să-ți pună la încercare abilitățile de detectiv.

Bookster este prima platformă care aduce cărțile mai aproape de oameni și îi inspiră să se dezvolte personal și profesional prin lectură. Bookster este prezent în peste 1.300 de companii din România. Cu un scor de +95 puncte pentru indicatorul Net Promoter Score, care arată în ce măsură utilizatorii unui serviciu sunt și promotorii lui, cei peste 190.000 de abonați din comunitate au acces la cărți de top de la bibliotecile publice și private partenere Bookster și se bucură de recomandări personalizate, promptitudine și accesibilitate.