Ioan Mirea, medic psihiatru: „Regenerare este cuvântul pe care mi-aș dori să-l asociem cu somnul!”

Despre legătura dintre somn și sănătatea mintală.

  • Ioan Mirea, medic psihiatru, subliniază importanța somnului de calitate pentru sănătatea mintală și folosește termenul „regenerare” pentru a ilustra rolul somnului.
  • Privarea de somn afectează negativ atât corpul, cât și mintea, iar problemele legate de somn nu pot fi întotdeauna rezolvate prin metode simple, cum ar fi număratul oilor.
  • Este esențial să cerem ajutor specializat pentru problemele de somn în loc să folosim tratamente „împrumutate” de la vecini sau prieteni, și să avem informații despre cum putem folosi asigurarea de sănătate pentru un tratament corect.
  • Dr. Ioan Mirea a explicat ce înseamnă igiena somnului, importanța odihnei pentru capacitatea de a lua decizii și interacțiunile sociale, precum și utilizarea viselor pentru a înțelege starea noastră mentală.
  • După ascultarea episodului, perspectiva asupra insomniei se poate schimba, înțelegând că nu este doar o problemă minoră, ci una care necesită atenție și soluții adecvate.

Ioan Mirea, medic rezident psihiatru și doctorand în filosofia psihiatriei, vorbește despre legătura dintre somnul de calitate și sănătatea mintală.

Multă lume se plânge că nu doarme destul sau că doarme prost sau că nu poate adormi. Număratul oilor nu rezolvă întotdeauna problema, iar privarea de somn are efecte devastatoare asupra modului în care funcționează corpul și mintea noastră.

L-am invitat pe doctorul psihiatru Ioan Mirea la podcastul Magic People cu Ruxandra Rusan pentru că avem nevoie să ne oferim acele ore de regenerare și nu știm, întotdeauna, de unde să începem atunci când ne confruntăm cu insomnia.

Așteptăm să treacă de la sine? Cât de periculoase sunt tratamentele „împrumutate” de la vecini sau prieteni? Cui cerem ajutor când nu putem dormi? Cum putem folosi asigurarea de sănătate pentru un tratament corect?

Dr. Ioan Mirea a explicat ce înseamnă somnul, igiena somnului, cum ne influențează odihna capacitatea de a lua decizii corecte și de a interacționa cu alți oameni. A vorbit și despre cum ne spun visele ce se mai întâmplă cu noi, iar după ce veți asculta acest episod, am încredere că nu veți mai simți că insomnia este un lucru neplăcut, dar minor, cu care pur și simplu trebuie să te împaci și să aștepți să treacă. 

Magic People: Ioan Mirea, medic psihiatru. Despre legătura dintre somnul de calitate și sănătatea mintală.

Make Life Magic, 01:02:47

Valentin Bunea, fondator Body Engineering. Despre nutriție, miturile slăbitului și smiorcăiala care ne ține-n loc.

Make Life Magic, 01:06:21

Lavinia Țânculescu-Popa, psihoterapeut. Despre Jung, psihoterapie și simbol.

Make Life Magic, 00:49:33

Andrei Lazăr, student. Despre viața cu autism.

Make Life Magic, 01:02:20