Ed Sheeran - de la cântăreț stradal la tătic de milioane

Azi îl cunoaștem mai bine pe Ed Sheeran, senzația muzicii pop, care are, de fapt, o poveste de viață impresionantă. Cum a ajuns artistul de la a cânta pe stradă, la a umple stadioane întregi în toată lumea și la împlinire în viața de familie.

Așteptăm cu nerăbdare concertul Ed Sheeran, de pe 24 august, de la Arena Națională. Vom asculta împreună cele mai magice hituri ale artistului, precum „Perfect”, „Shape Of You” și „Gallway Girl”. În anticiparea evenimentului, propunem să cunoaștem mai bine această senzație internațională a muzicii pop. Are o poveste de viață impresionantă, care ne inspiră.

Edward Christopher Sheeran s-a născut în Halifax, West Yorkshire, pe 17 februarie 1991, fiu al unor părinți care lucrau amândoi în galerii de artă. Familia s-a mutat la Framlingham, Suffolk, când Ed era mic, iar tatăl său a continuat să lucreze ca muzeograf, iar mama sa ca publicist cultural și designer de bijuterii, ambii conducând și o firmă de consultanță în artă până în 2010.

Micul Ed Sheeran a învățat să cânte la chitară de la vârsta de 11 ani și a cântat în cor de la vârsta de patru ani. În timp ce era elev la Thomas Mills High School, Ed a început să compună cântece și, mai târziu, s-a alăturat National Youth Theatre din Londra, în adolescență. La vârsta de 13, ani a înregistrat independent propriul său album, „Spinning Man”.

Sheeran și prietenul său, compozitorul Passenger, au cântat împreună, iar Ed a început să cânte pe stradă, precum și în localuri mici. La 16 ani,  s-a mutat la Londra în 2008 și a participat la audiții - inclusiv la una pentru serialul muzical „Britannia High” de la ITV. Unul dintre primele sale concerte a fost în deschiderea trupei folk Nizlopi. În unele nopți, acesta chiar a dormit în stradă.

Potrivit The Independent, el a comentat: „Toată lumea spune că Ed Sheeran a fost fără adăpost - nu am spus niciodată asta în carte. Am rămas fără un pat câteva nopți, asta e tot. Pur și simplu nu am avut unde să stau, așa că am dormit pe Central Line și în fața Palatului Buckingham.”

În ciuda faptului că era student la Academia de Muzică Contemporană, Ed a renunțat la cursuri pentru a deschide pentru starul hip-hop Just Jack. Pe măsură ce a încărcat mai multă muzică online, a dobândit din ce mai multă recunoaștere. A fost invitat în 2010 să participe la un turneu cu starul rap Example. În același an, Ed a lansat EP-ul intitulat „Loose Change”, care includea ceea ce avea să fie mai târziu primul său single de succes, „The A-Team”. Datorită platformei YouTube și a rețelelor de socializare, numărul fanilor lui Sheeran au crescut exponențial și a fost remarcat de critici și vedete muzicale importante.

Câțiva ani mai târziu, după turnee și lansări de succes, a scos cel mai de succes album al său „%”, care a devenit cel mai bine vândut album al anului și a produs mai multe single-uri de succes cu „The Shape of You”, „Castle on the Hill” și „Perfect”. El a devenit cel mai bine vândut artist din lume în acel an și a primit titlul de „Global Recording Artist of the Year”. 


În 2018, Ed s-a logodit cu prietena sa Cherry Seaborn, iar un an mai târziu cei doi au devenit soț și soție într-o ceremonie mică și intimă. În urma căsătoriei sale în 2019, și-a lansat cel de-al patrulea album de studio "No.6 Collaborations Project", care a avut și mai mult succes și melodii de top precum „Beautiful People”, „I Don't Care” și „Take Me Back to London”. De asemenea, a apărut ca versiune comică a lui însuși în filmul de comedie muzicală de succes „Yesterday”, regizat de Danny Boyle, în care a jucat alături de Himesh Patel și Lily James.


În 2020, au apărut informații conform cărora Ed și Cherry așteptau un copil. Vestea a fost confirmată luna următoare, când Ed a anunțat că el și Cherry au întâmpinat primul lor copil, pe fetița lor, pe care au numit-o Lyra Antarctica Seaborn Sheeran. Lumea crede că a numit-o pe Lyra după eroina din cărțile sale preferate, „His Dark Materials” de Phillip Pullman.

La puțin timp după nașterea fetiței, a ocupat primul loc în Sunday Times Rich List pentru tinerii muzicieni, care a estimat averea lui Sheeran la 200 de milioane de lire sterline, în creștere cu 40 de milioane de lire sterline față de anul precedent. După ce a luat o altă pauză pentru o mare parte din 2020, Ed a revenit în sfârșit în decembrie cu noul său single, „Afterglow”.

În 2022, cuplul a adus pe lume încă o fetiță, pe care au numit-o Jupiter. Sarcina a fost una grea, plină de complicații, însă bebelușul s-a născut sănătos. Sheeran nu a divulgat multe detalii despre copiii săi - nu a postat niciodată o fotografie cu niciuna dintre fetele sale și a cerut fanilor intimitate după nașterea primei sale fiice. Cu toate acestea, el a fost foarte deschis cu privire la modul în care paternitatea i-a influențat perspectiva. 

„Am devenit tată și simt că stilul meu de viață s-a schimbat. În loc să mă culc la șase dimineața, mă trezesc la patru”, a spus Sheeran. „Simt că viața a fost menită să fie așa. Este minunat”, a adăugat el, într-un interviu pentru publicația People.

În mai 2024, Sheeran a declarat că a cântat noua muzică la care lucrează cu Lyra și Jupiter, iar până acum, acestea sunt fane - deși nu prea au ocazia să asculte muzica lui mai veche prin casă. 

"Cred că ar fi destul de ciudat să le pun doar discografia mea, așa că ele știu mai ales melodiile noi la care lucrez pentru că le cânt destul de des", a declarat el pentru People.