Încep Jocurile Olimpice de la Paris. Ceremonia grandioasă de deschidere are loc pe Sena

Cea de-a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice începe astăzi la Paris cu o ceremonie de deschidere grandioasă care va avea loc de-a lungul fluviului Sena.

Complex şi ambiţios, spectacolul cu o durată de 3 ore şi 45 de minute ce va avea loc în premieră în afara unui stadion „va fi cea mai mare producţie pe care am realizat-o vreodată în ce priveşte echipamentele şi resursele de difuzare”, scrie TVR.ro, citând Olympic Broadcasting Services (OBS).

10.500 de persoane – sportivi şi oficialităţi – aparținând celor 205 comitete olimpice participante, vor începe parada de peste 6 km la bordul a 85 de bărci, din centrul Parisului, la podul Austerlitz, și o vor încheia printre grădini, fântâni și palate, la umbra Turnului Eiffel, în piaţa Trocadero. Tot acolo vor avea loc şi spectacolele finale ale ceremoniei.

Prima naţiune care îşi va face apariţia va fi Grecia, urmată de Echipa Olimpică a Refugiaţilor, iar Franţa va închide evenimentul.

Sportivii români vor defila sub emblema Team România şi vor purta uniforme create de designerul român Gyarfas Olah, fabricate în România de Pandora Fashion. Drapelul României va fi dus, la această ediţie a Jocurilor Olimpice, de soţii Ionela şi Marius Cozmiuc, campioni la canotaj, cei doi având împreună 19 medalii la marile competiţii. Ionela este triplă campioană mondială şi triplă campioană europeană, participând, până acum, la două ediţii de Jocuri Olimpice: Rio 2016 şi Tokyo 2020. Marius este campion mondial şi dublu campion european, dar şi vicecampion olimpic la Tokyo 2020. A participat până acum la trei ediţii ale Jocurilor: Londra 2012, Rio 2016 şi Tokyo 2020. Anul acesta, Marius concurează la Paris, în calitate de căpitan al echipei masculine de canotaj.

Printre artiştii care vor cânta la ceremonie se află Celine Dion, care îşi va face marea revenire pe o scenă după 4 ani de luptă cu o boală neurologică, dar ş Lady Gaga, care a ajuns de câteva zile la Paris. Snoop Dogg şi Salma Hayek au fost confirmaţi ca purtatori ai simbolului olimpic.

Mii de dansatori şi comedianţi vor oferi douăsprezece scene artistice, care vor celebra sportivii, vor spune „o poveste despre ceea ce este Franţa”, potrivit actorului și regizorului de teatru francez Thomas Jolly, numit director artistic al ceremoniei, citat de Agenţia France Press. Fanny Herrero, scenarista serialului francez “Call My Agent”, este cea a gândit scenariul ceremoniei împreună cu autoarea de bestselleruri Leila Slimani.

Anul acesta este și pentru prima dată când ceremonia de deschidere va fi accesibilă tuturor – chiar gratuit, pentru cei mai mulţi. Spectatorii nu vor avea nevoie de bilet pentru a urmări parada de pe platformele superioare de-a lungul Senei, scrie TVR.ro.

Se estimează că 1,5 miliarde de spectatori sunt așteptați să urmărească ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, fie de pe traseul paradei de-a lungul Senei, fie prin TV sau streaming online.

Transmisiunea live se va face pe 80 de ecrane gigantice, cu peste 100 de sisteme de camere, iar 200 de telefoane inteligente vor fi instalate pe bărci.

Televiziunea Română va transmite ceremonia de deschidere a JO de la Paris în direct pe TVR 1, TVR Sport şi TVR Moldova, începând cu ora 20.30.

Jocurile de vara vor fi deschise oficial la 21:24 (20:24 ora Parisului, o alegere care face trimitere la anul 2024).