"Unde merg elefanții", un film puzzle ce așteaptă să fie descifrat

"Unde merg elefanții”, propunerea României în competiția SMART7, va putea fi văzut în cinematografele din România începând de vineri, 20 septembrie.

Filmul este cel de-al doilea lungmetraj al tandemului regizoral Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru și a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de la Vilnius.

“Unde merg elefanții” este un film în care nu apare vreun elefant. Este o poveste de iubire și prietenie între trei personaje aflate într-un moment greu al existenței lor. A lui Leni, o fetiță bolnavă, dar în același timp plină de viață. A lui Marcel, un tânăr cu tendințe sinucigașe fără niciun motiv sau cu toate motivele din lume. Și a Magdei, o mamă care încearcă să uite că viața este dură.

“Unde merg elefanții” este o pseudomelodrama, un film puzzle pe care spectatorii sunt invitați să îl descifreze. Și este o comedie. Sau aproape o comedie. Filmul îi are în rolurile principale pe Alice Cora Mihalache, Ștefan Mihai, Carina Lăpușneanu și Richard Bovnoczki.

“Unde merg elefanții” este o coproducție românească realizată de Green Cat Film, Atelier de Film și Avanpost, după un scenariu scris de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga. Din echipa de producție fac parte: Adrian Pădurețu (director de imagine), Ștefan Azaharioaie (editor și designer sunet), Alexandru Suciu (compozitor), Simona Pădurețu (scenograf), Raluca Badea (designer costume), Dana Moldoveanu (hair&make-up artist), Domnica Cîrciumaru (director casting), Vlad Ioachimescu (VFX artist), Gabriela Suciu, Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru și Vlad Rădulescu (producători). Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, scenariști și regizori ai filmului, sunt la a treia colaborare după „4:15 PM Sfârșitul lumii” (2016), primul lor scurtmetraj de ficțiune care a avut premiera în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes și a fost selectat în peste 30 de festivaluri internaționale de filme câștigând 5 premii, printre care și Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo. Primul lor lungmetraj co-regizat, “Să nu ucizi”/“Thou Shalt Not Kill” (2018), a fost proiectat în premieră la Festivalul de Film de la Varșovia și a avut un palmares de până la 20 de festivaluri în întreaga lume, câștigând un premiu special al juriului la Festivalul Internațional de Film IndieLisboa.

Aceștia declară: “Unde merg elefanții este o comedie puzzle pe care spectatorii sunt invitați să o pună cap la cap. Este un film despre prietenie și iubire care poate prinde multe forme. Am pornit de la multele discuții pe care le-am avut și le mai avem despre liberul arbitru. Există sau nu? Le-am stabilit un traseu celor trei personajele, le-am dat drumul în lume, dar nu sunt de acord cu viața pe care le-am repartizat-o. Dacă ne analizăm viața o să vedem că și noi avem un traseu stabilit în anumite situații. De cine? De un scriitor? De un regizor? De un Domn? De toți? Îi lăsăm pe spectatori să hotărască. Construcția personajelor am făcut-o pornind de la prietenia dintre noi. Noi suntem Leni și Marcel. Gândim ca ei, vorbim ca ei și ne revoltăm ca ei. Am făcut-o știind că pe lume sunt mulți Leni, Marcel și Magda. Și că mulți o să se regăsească în aceste personaje care râd, plâng și iau viața la mișto.”

Distribuit în România de Follow Art Distribution (Loving Vincent, McQueen, Military Wives, 30 de ani și 15 minute, Blue Moon, Străjerii Deltei, Imaculat, Alis, Spre Nord, Falcon Lake, Tigru, The Pod Generation, The Peasants), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al DACIN SARA, “Unde merg elefanții”, o poveste răvășitoare despre viață și moarte, ajunge din 20 septembrie în cinematografele din toată țara.