Dana Dawson - Senzaţia anilor ’90 cu “Romantic World” se aude pe aplicaţia Magic FM

În 1990, când Dana Dawson a lansat al doilea ei single, “Romantic World”, artista avea doar 16 ani, dar ea avea deja un prim hit în repertoriu.

Dana și-a început cariera artistică la o vârstă foarte fragedă. La vârsta de 7 ani a urcat pe scenă în musicalul Annie, iar la 13 ani a avut o întâlnire decisivă care avea să-i lanseze definitiv cariera de cântăreață.

Jacqueline Taïeb, o cântăreață franceză care obținuse un mic succes în 1967 cu piesa “Sept heures du matin”, se afla în acel moment la New York pentru a-şi relansa cariera. Unul dintre primele cântece pe care le-a scris acolo a fost “Ready To Follow You”, dar nu se vedea interpretându-l. Prin intermediul unui anunț, Dana Dawson şi Jacqueline Taïeb s-au întâlnit, iar cântareaţa franceză a fost imediat sedusă de vocea și interpretarea tinerei. Cântecul și-a găsit interpreta, dar casele de discuri din Franța au fost reticente.

În cele din urmă, datorită încăpățânării autoarei sale, primul single al Danei Dawson a fost lansat în 1988 de CBS. Piesa a intrat în Top 50 la sfârșitul anului și a ajuns pe locul 15 la mijlocul lunii ianuarie 1989. Dana a fost văzută pe toate posturile de televiziune și era peste tot. Ea a câștigat chiar și un concurs de muzică organizat de Michael Jackson și a avut șansa de a-și întâlni idolul.

Cu toate acestea, va fi nevoie de doi ani și de o întâlnire cu un nou producător-compozitor pentru ca aventura să înceapă cu adevărat. Romano Musumarra a fost cel care a luat-o pe tânără sub aripa sa.

Iar cel de-al doilea single al ei, lansat în 1990, “Romantic World”, a cucerit topurile cu ritmul și refrenul său de neoprit. După 15 săptămâni în top 10, a ajuns pe locul 4 la sfârșitul lunii martie 1991 și a câștigat apoi un disc de aur. S-a bucurat, de asemenea, de un mic succes în Belgia și Suedia. Balada soul în stil Withney Houston i-a pus în valoare vocea, iar Dana a dovedit că se simte la fel de bine și în registrul pop.

“Romantic World “este o piesă irezistibilă, însoțită de un videoclip alb-negru în care frumoasa cântăreață dansează pe străzile din New York. Succesul nu s-a oprit aici și următorul single,” Tell me Bonita”, a fost de asemenea un hit în Franţa.


Un prim album a urmat în 1991: “Paris New-York and Me”, înregistrat cu muzicieni americani, era un amestec de compoziții de Romano Musumarra și Jacqueline Taïeb. Din nou, albumul s-a dovedit a fi un mare succes, vânzându-se în peste 200.000 de exemplare și obținând un dublu disc de aur. Au urmat un al patrulea și un al cincilea single de pe album, dar au avut mai puțin succes: Open Hearts (nr. 24) și Moving On (nu a intrat în top). După acești ani de promovare intensă, Dana a luat o pauză și a decis să se concentreze pe un aspect mai internațional al carierei sale.

În 1995, ea a semnat cu EMI în Marea Britanie și a lansat un al doilea album, Black Butterfly, într-o linie mai R'n'B. Ea a cucerit un nou public și a avut trei single-uri în Top 40 britanic (inclusiv 3 is Family, care a ajuns pe locul 9).

Dana Dawson și-a împrumutat ulterior vocea pentru un single lansat de Dolce & Gabbana, a cântat pe coloana sonoră a serialului Lizzie McGuire și și-a făcut debutul pe Broadway în musicalul Rock Rent. S-a căsătorit în 2007, însă la sfârșitul anului 2009 a fost diagnosticată cu cancer de colon și după 10 luni a murit. Dana Dawson avea 36 de ani.

Descarcă aplicaţia Magic FM şi ascultă oriunde te-ai afla cea mai bună muzică a anilor '80, '90. Descoperă cele mai recente hituri contemporane și citește articolele de pe site-ul nostru! Și nu uita de noi nici în mașină, unde ne găsești pe Android Auto! Poți să asculți live muzica postului tău preferat precum și podcasturile emisiunilor pe care ai vrea să le auzi din nou.