Pe 11 noiembrie, Sala Palatului se transformă în sufrageria lui Andrei Tudor - "Mi-am dorit mereu să fac un concert mare de muzică de film"

Andrei Tudor pregăteşte un spectacol de excepţie la Sala Palatului. Talentatul compozitor care a colaborat cu artişti importanţi, de la Angela Gheorghiu şi Andrea Bocelli la Ed Sheeran şi-a dorit mereu să facă un concert mare de muzică de film.

Pe 11 noiembrie, visul său prinde contur. Am aflat de la Andrei Tudor câteva lucruri din culisele acestui spectacol unic, dar şi cum e să te naşti într-o familie în care muzica este omniprezentă.

Cum te-ai gândit să îţi surprinzi invitaţii?

Cele mai frumoase surprize ni le ofera chiar muzica insasi. Muzica, atunci cand se manisfesta intr-un mod dezinvolt, sonoritatile ei, culorile ei, ne pot purta intr-o lume in care adrenalina este la cote maxime, indiferent daca muzica este lenta sau ritmata.

Cum s-a născut ideea acestui spectacol cu muzică de film?

Aveam 5, 6 ani si am vazut E.T. si asa am descoperit cat de frumoasa era muzica care insotea imaginea. M-am indragostit subit de muzica lui John Williams si mi-am dorit mereu sa fac un concert mare de muzica de film. Mai intai am incercat la concertul absolventilor, fiind clasa a XII-a, unde am dorit sa cant muzica din Golden Pond dar nu am fost lasat atunci. Ma razbun acum, pe 11 noiembrie impreuna cu Kimaro, organizatorii acestui eveniment.


Ce coloane sonore vom asculta?

Nu as vrea doar sa ascultati ci sa calatorim impreuna prin povestile muzicii de film. Sa fim parte din poveste. De cele mai multe ori, muzica de film, spune povestea in mod paralel cu imaginea. Personajele sunt temele, armoniile sunt sentimentele, ritmul este actiunea… Este totul, acolo in muzica de film. Sper ca publicul sa inchida ochii si sa isi imagineze totul ascultand muzica. Vor fi şi coloane sonore compuse de compozitori români? Da, vor fi, pentru ca exista compozitori romani precum Temistocle Popa, Radu Serban, George Grigoriu, Anton Suteu, Ionel Tudor, Horia Moculescu, Tiberiu Olah care au scris muzica de film de foarte buna calitate. Am ales o coloana sonora a unui film romanesc de colectie, extrem de adevarat si valabil si azi, in regia lui Manole Marcus, cu Toma Caragiu in rolul principal. Nu dezvalui titlul (daca nu am facut-o deja) si nici compozitorul inca, va spun doar ca a existat si o piesa pop, derivata din tema filmului, pe care a cantat-o Mihalea Runceanu.

Coloana sonoră a cărui film te-a vrăjit imediat cum ai auzit-o?

E.T., Star Wars, Falling in love, Deer Hunter, Forrest Gump, Contact, Gladiator. Parte din acestea vor fi si in concertul din 11 noiembrie. Uneori notoritatea unei lucrări muzicale o poate depăşi pe cea a filmului din care face parte. Ce astfel de lucrări minunate îţi vin în minte? Cred ca tema muzicala din Love Story scrisa de Francis Lai, este chiar mai cunoscuta decat filmul, azi, dupa peste 50 de ani de la aparitia lui. Multe piese muzicale compuse de Charlie Chaplin pentru filme foarte vechi… piesele azi sunt hit-uri dar filmele nu mai sunt atat de vizionate. Cred ca nu exista persoana sa nu fi auzit, din greseala macar, celebrul motiv de 8 sunete al lui Morricone din The Good, the Bad and the Ugly, fara sa vada filmul sau sa stie despre acesta. La fel este si cazul motivului muzical din doua note repetate din “Jaws” care a devenit stereotip pentru toti compozitorii de muzica film. Ba mai mult, atunci cand in film s-a stricat marioneta rechinului si nu mai putea fi folosita la filmari, doar muzica este cea care iti da senzatia prezentei infioratorului rechin in imagine.

Dacă ar fi să compui coloana sonoră a unui film de la Hollywood despre ce gen de film ar fi vorba?

Am compus deja o coloana sonora alternativa pentru Forrest Gump, atat de mult mi-au placut atat filmul cat si muzica. Apoi am transformat-o intr-o piesa pop si am compus din ea un colind pentru Andra care se cheama “Vin acasa de Craciun”, cel care este un fel de continuare pentru o parte din celelalte cantece de iarna pe care le-am scris pentru Andra, „Vis de iarna” si “Din ceruri ninge alb”, piese care stiu ca se gasesc in playlistul de iarna de la Magic Fm. Cred ca “Vin acasa de Craciun” vine sa intregeasca o suita din cele 3 cantece.

Cum este să te naşti într-o familie cu o mare tradiţie în muzică? Care sunt plusurile? Dar minusurile?

Acesta este subiectul unui interviu intreg. Pe scurt, sunt norocos si recunoscator ca m-am nascut intr-o familia care mi-a oferit tot, m-a incurajat si mi-a dat incredere multa profesionala. La inceputul meu de compozitor, nimeni nu credea ca eu compun. Ba mai mult, toata lumea corecta pe burtiere, in presa, in prezentari tv sau radio, in fisele de creatie de la UCMR, din “muzica Andrei Tudor, versuri Andreea Andrei” in “muzica Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei”. A durat ceva pana am convins ca sunt si eu autor. Dar atmosfera in familie era minunata si extrem de creativa. Imi placea sa merg cu tata la imprimari, repetitii, concerte. Studiam cu el la pian, lucram in studio impreuna si iata ca si azi orchestram impreuna si dirijam impreuna uneori. Tatal meu este mai maleabil decat mine, aveam oricum discutii si contradictii multe si aprinse pe teme muzicale, toate in folosul muzicii.

Un gând pentru Magic FM şi pentru cei care vin la spectacolul din 11 noiembrie!

In 2024, sa organizezi un concert in care muzica este totul, fara alte artificii, este un mare act de curaj asumat de Kimaro. Azi, muzica trece in general in plan secund si mai important este din nefericire, show-ul care o inconjoara. Azi la concerte avem parte de dans, proiectii, lasere, cascadorii, circ si muzica este in mare parte pe track-uri, pre-imprimata. Cineva da play track-urilor si totul se sincronizeaza pana la final. Astfel cred eu ca muzica are cumva de suferit, trece in planul doi si ne indepartam de bucuria de a face muzica impreuna cu publicul, in mod spontan si creator. Eu va propun un concert doar cu muzica 100% live, sunetele sunt produse in mod natural de minunatii instrumentisti ai orchestrei si fiecare moment muzical devine unic si irepetabil caci un act artistic live asta inseamna. Va invit astfel sa ne bucuram de muzica si sa va lasati purtati prin propria poveste!