Pentru mine, sunt niște eroi. Tăcuți. Dârzi. Discreți. Nevăzuți și neauziți de cele mai multe ori. Nerecunoscuți. Sau, atunci când sunt văzuți, se dorește să fie îndepărtați cât mai repede. Din școlile de masă, de la locurile de joacă, de pe terenurile de sport, din taberele recreative.
În alte țări, pe acești copii îi vezi peste tot – pe stradă, la muzee, în parc, în mijloacele de transport în comun. Se integrează firesc printre ceilalți copii, iar părinții copiilor tipici nu-și îndepărtează odraslele de ei, spunându-le „hai de aici, nu trebuie să te joci cu ciudatul ăsta…” La noi, părinții din școlile de masă încă mai fac petiții pentru a-i exclude pe copiii cu dizabilități pe motivul că „trag clasa în jos”. Nici profesorii sau învățătorii nu sunt pregătiți să facă față cerințelor speciale pe care le presupune integrarea acestor copii. Iar dacă tot se fac ore de religie în școală, misiunea profesorilor de religie care au astfel de copii la clase ar fi să ajute la integrarea mai ușoară a acestor copii, în consilierea lor și a părinților acestora. E nevoie de multă educație, iar atunci când statul nu poate, ONG-urile preiau această misiune.
Sunt antreprenori sociali care sfințesc locurile prin care trec, în ciuda celor mai ostile condiți. Ei sunt cei care fac „din rahat bici, și mai și plesnește”, așa cum spune o vorbă românească.
Ana Raluca Chișu este o astfel de antreprenoare socială care de ani de zile organizează activități dedicate copiilor cu diverse tipuri de dizabilități și părinților lor. Copii cu sindrom Down, tulburări din spectrul autist, epilepsie, dizabilități motorii, retard mintal, deficiențe de văz și auz beneficiază de programe de recuperare pediatrică de lungă durată. Prin terapii personalizate – de la kinetoterapie și fizioterapie până la logopedie și terapie ocupațională – asociația ajută copiii să-și dezvolte abilitățile motorii, cognitive și emoționale, necesare pentru a se integra armonios în societate. Iar atunci când părinții nu mai fac față costurilor, copiii beneficiază de bursele de terapie care contribuie la continuarea programelor esențiale de recuperare și sprijin.
Pe 3 decembrie, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Asociația KinetoBebe organizează o serie de activități menite să promoveze drepturile copiilor cu dizabilități, să încurajeze incluziunea socială și să deschidă un dialog esențial cu autoritățile pentru a construi politici publice dedicate acestora.
Printre activitățile zilei, care se vor desfășura în mai multe locații din București (Biblioteca Metropolitană-Filiala Ion Creangă, Salina Flori de Sare și ceainăria Green Tea) se numără o expoziție de artă cu lucrări realizate de elevi talentați ai Liceului European Bilingv. Arta lor este o expresie a curajului și a creativității, aducând în fața publicului povești care inspiră și emoționează. Elevii liceului vor susține, de asemenea, un moment artistic special, iar o sesiune de dezbateri pe tema incluziunii va arăta cum tinerii învață să argumenteze, să empatizeze și să găsească soluții pentru o societate mai echitabilă.
Asociația KinetoBebe va organiza întâlniri cu autorități publice locale cu scopul de a identifica nevoile reale ale copiilor cu dizabilități și de a formula propuneri de politici publice care să îmbunătățească accesul acestora la servicii de recuperare, educație și incluziune. Aceste întâlniri sunt o componentă esențială a demersului de advocacy desfășurat de asociație, având ca obiectiv crearea unui mediu mai prietenos și mai accesibil pentru toți copiii.
„Promovăm valori precum educația incluzivă, solidaritatea și empatia, demonstrând că arta, educația și implicarea comunității pot contribui la schimbarea mentalităților și la crearea unei lumi mai bune. Pentru cei mai mulți dintre copiii cu dizabilități, aceste momente sunt posibile doar cu sprijinul comunității. Ele sunt o punte către o viață mai bună pentru copiii cu dizabilități, dar și un mod de a atrage atenția asupra nevoilor lor reale. În acest context, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități devine mai mult decât o zi de conștientizare – este o chemare la solidaritate și acțiune,” afirmă Ana Raluca Chișu, fondatoarea Asociației KinetoBebe.
Foto: Freepik