Alin Nicolescu a declarat că soarele face bine, însă trebuie să ne expunem cu moderaţie. “Avem nevoie de soare, însă acesta nu mai este ca în urmă cu 20 de ani. Au dispărut anotimpurile, pădurile, oamenii sunt cei care l-au stricat. Au apărut găurile în stratul de ozon. Nu mai avem primăvară, trecem direct de la minus 10 grade la plus 20, pielea se pigmenta încet. “
Oana Cuzino ne-a spus că soarele vine şi cu bune şi cu rele. În doze mici e recomandat, ajută la fixarea vitaminei D.
Întrebat ce înseamnă să stai puţin la soare, Alin Nicolescu susţine că depinde de persoană, de ten.
În fiecare vară, cumpărăm şi folosim tot mai multe creme de protecţie solară, însă greşim când le aribum prea multe calităţi.
În România se derulează de 14 ani o Campanie de depistare a cancerului de piele. “Facem educaţie. În intervalul 10 şi 16 nu trebuie să stai la soare.”
Oana Cuzino ne-a vorbit despre brăţările Sun Meter, un mod inteligent de a te bucura de soare, care anunţă când este timpul să eviţi expunerea direct la soare.
“E galbenă, se comportă precum pielea noastră. Pe măsură ce ne expunem la soare culoarea se schimbă Făra cremă, pielea se arde în 10 munte. Cu cremă SPF 30 pielea este protejată timp de 300 de minute, cu 50 SPF, protecţia creşte la 500 de minute.”
Pielea copiilor este cea mai sensibilă, există creme dedicate, mulţi au aluniţe, care se moştenesc.
De asemenea, ochelarii de soare sunt foarte importanţi, soarele afectează retina, se ajunge la cataractă.
Este foarte important să cunoaştem nivelul de radiatii din ţara în care mergem, mai ales copiii trebuie feriţi. Atunci apar cele mai multe aluniţe. Trebuie să ne autocontrolăm.
Părinţii trebuie să vadă orice modificare la nivelul pielii şi să meargă la medicul dermatolog măcar o dată pe an.
În ultimii ani, insectele sunt mai agresive, iar reacţiile mai urâte apar la persoanele atopice, care fac alergii. Igiena exagerată este una dintre cauzele care duc la apariţia alergiilor.
În privinţa căpuşelor recomandarea medicilor este să nu faceţi nimic acasă şi să mergeţi la camera de garda. Nu toate dau boala Lime. “Nu vă trataţi singuri acasă. Cremele împotriva căpuşelor oferă un grad suplimentar de protecţie.”
Foto: Mihai Vasilescu