Asociaţia organizează târguri de carte, conferințe și tabere culturale, care le oferă tinerilor din 23 orașe o oportunitate excelentă de dezvoltare prin discuții libere, bazate pe interacțiunea directă cu profesioniști consacrați.
Printre ambasadorii Bookland se află Adrian Despot, Cristi Puiu, Felicia Filip, Gigi Caciuleanu, Maia Morgenstern şi Mircea Dinescu.
Asociaţia BookLand şi-a propus sa le prezinte tinerilor soluţii şi oameni de reală valoare, care să-i mentoreze şi să-i inspire prin exemplul personal, accentuând importanţa dezvoltării prin educaţie.
Conferinţele BookLand Evolution au strâns în 5 ani peste 100.000 de tineri îndrumaţi de peste 2.000 de speakeri.
În cadrul celor 6 ediții ale Taberelor Coolturale BookLand, sub deviza “Cel mai inteligent mod de a te distra!” peste 1,000 tineri au fost încurajați, printr-un mix echilibrat de activități educaționale și distractive, să gândească creativ, să găsească soluții la diverse provocări, să-și dezvolte abilitățile de comunicare și să descopere puterea gândirii pozitive.
În România numărul elevilor a scăzut cu peste 30% de la Revoluție încoace, 19% (adică 50,000 copii anual) renunțând la studii, alți 38% intenționând acest lucru și mai puțin de 50% absolvind examenul de bacalaureat. Practic, astăzi 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional și social față de media europeană de doar 20%.
Adrian Despot: “Cultura unui popor poate merge până la nivel genetic. Cred că educația se transmite inclusiv prin gene. Dacă lucrurile în educație s-ar schimba de astăzi, abia peste vreo 20 ani am putea să vedem niște urmări evidente. Riscul care există este acela de a aștepta mereu din exterior o schimbare care să vina către tine."
Cristi Puiu: “Mie nu mi-a plăcut școala. Am fost și repetent și exmatriculat. Însă am crescut cu cărți. Dacă am ajuns să fiu repetent și exmatriculat s-a întâmplat în mare măsură din pricina faptului că, în loc să mă duc la școală, stăteam acasă și citeam. Poate că sună incomplet dar cred că e important să citești pentru că e important să înțelegi cât de important este să spui 'Iarta-mă' și 'Mulţumesc'. Cred că deja limba pe care o vorbim ne ajută să circumscriem teritoriul acesta al întâlnirii cu celălalt, însă teritoriul acesta nu are cum să rămână gol, pustiu...și punem acolo fel de fel de obiecte imateriale - ideile, gândurile, emoțiile - însă ele vor fi cu atât mai bine articulate, mai curate, mai ușor de integrat și de decodat, cu cât întâlnirea cu Cartea s-a petrecut și de-o parte, și de cealaltă. Ați văzut cât de ușor ajungem să purtăm o conversație cu cineva care a citit aceleași cărți?"
Maia Morgenstern: “Eu sunt o fetiță care a început să citească greu. Nu am început să citesc la fel de repede și la fel de mult că părinții mei. Mie mi-a trebuit timp...mi-a trebuit un exemplu - dragostea și căldura cu care am fost încurajată să mă apropii de lectură. Nu a fost simplu. Dar de îndată ce am descoperit bucuria de a citi, de a învăţa, de a afla lucruri noi, de a-mi imagina prin intermediul cărților, prin intermediul teatrului, prin intermediul filmelor și, iarăși, prin intermediul cărților - pe care le povesteam și răspovesteam cu cei de vârstă mea, pe care mi le talmaceau și mi le răstălmăceam eu uneori dascălii mei, mentorii mei - am învățat să mă bucur, să zbor, să plutesc, să înot, să plonjez în lumea culturii. Cultură înseamnă totul, tot ce ne înconjoară. ‘Eu nu ucid cu mintea tainele ce le întâlnesc în jurul meu.’ Haideți în aventura asta! Hai să fim noi înșine creatori-consumatori de cultură! Vom fi mai frumoși, mai demni, mai liberi și mai plini de umor!"