GHID iscusit pentru alegerea, oferirea şi primirea cadourilor

Cred că oferirea cadourilor este, pentru mulți dintre noi, una dintre bucuriile vieții.

Ne provoacă o imensă plăcere alegerea și oferirea cadourilor, ne încântă bucuria și surpriza celorlalți, suntem bucuroși când îi vedem fericiți. Și NU există oameni  cărora să nu le facă plăcere primirea unui cadou. Știm că gestul este mai important decât valoarea cadoului, iar micile daruri oferite cu discreţie sunt semne ale dragostei, prieteniei, respectului, educaţiei şi nobleţii sufleteşti… Iar decembrie este luna noastră favorită!

De aceea, am creat un mic ghid pentru alegerea, oferirea și primirea cadourilor. Sunt reguli de etichetă, câteva bune practici eficiente folosite de-a lungul timpului și câteva “acțiuni iscusite” care m-au salvat de la niște serioase bătăi de cap.

 

Cui facem cadouri: tuturor celor cărora vrem să le facem o bucurie, să le arătăm prețuirea, celor cărora vrem să le mulţumim pentru sprijinul şi pentru atenţia pe care ne-au acordat-o într-o situaţie în care prezenţa sau ajutorul lor a contat. Eticheta ne sugerează că darurile punctează cu eleganţă relaţiile apropiate între oameni, întreţin relaţiile de prietenie, netezesc asperităţile şi creează un cadru plăcut de comunicare, aşadar sunt potrivite şi în relaţiile private şi în cele de afaceri, în relaţiile sociale şi chiar şi în cele diplomatice. Membrilor familiei, prietenilor, colegilor, profesorilor și mentorilor, partenerilor de afaceri, clienţilor, gazdelor, oaspeţilor, invitaţilor unui eveniment, tuturor acestora le putem oferi cadouri, unora dintre ei, oricând, chiar şi fără vreun motiv anume.

 

  • Esenţa întregii arte este să-ţi facă plăcere să dăruieşti plăcere! (Dale Carnegie)

 

De ce facem cadouri? Un înțelept spunea “Dăruieşte de dragul binelui, nu de frica răului!” . Așadar dăruim pentru a le arăta destinatarilor că sunt persoane importante în viaţa noastră, pentru a le oferi un moment de fericire, pentru a le mulţumi sau pentru a ne arăta recunoştinţa, încrederea în ei, respectul, admiraţia, pentru a marca un moment important al relaţiei, pur şi simplu, pentru a le face o bucurie sau pentru a ne face nouă o bucurie. Darurile au o imensă putere pe care adesea o ignorăm: ele îi fac fericiţi pe ambii parteneri ai “acţiunii”, si pe cel care oferă şi pe cel care primeşte, fiind unanim recunoscut faptul că bucuria dăruirii este mai puternică şi mai  satisfacătoare decât sentimentul de gratitudine sau fericire produs de primirea unui cadou. Nu trebuie să uităm, de asemenea, că bunăvoința dezinteresată este semn de noblețe sufletească, iar generozitatea atentă este semn de înțelepciune.

 

  • “Fă ca pe unde treci sa fie mai bine decât înainte “ (Nicolae Iorga)

 

Cum alegem? Darurile costisitoare nu sunt dovadă de politeţe. Trebuie să ne gândim la cadouri ca la obiecte ce simbolizează prietenia, exprimă simpatia, dragostea, gratitudinea, respectul, subliniază atenția acordată relației, umanizează și întaresc legăturile umane în cel mai cald și personal mod.

Un cadou cu impact trebuie gândit, ales, cumpărat, personalizat, ambalat şi oferit. Alegerea cadoului (cadou sau un suvenir?), adecvarea  la moment, la loc, la persoană (vârstă, sex, personalitate) şi la context, dăruirea fără emfază şi cuvintele potrivite care să aiba însemnătate şi impact, acestea sunt dovezi de politeţe şi de curtoazie. Eticheta acceptă să te interesezi la cei apropiați de preferințele celui căruia urmează să îi faci un cadou.

Alegerea unui cadou care să transmită un mesaj nu este o treabă usoară. Avem nevoie de timp, de tact, de inspiraţie şi de multe ori şi de ajutor. De aceea vă propun să aveţi în gând cinci criterii de selecţie care să vă ajute în alegerea lui: poate constitui cadou un obiect UTIL, unul FRUMOS,  chiar dacă nu îşi găseşte utilitatea imediată, unul PERSONALIZAT, un obiect DORIT sau un obiect SUGESTIV.

 

  • Orice cadou dăruit, chiar dacă pare mic, este de fapt foarte mare dacă este înmânat cu afecţiune. (Pindar)

 

Ce dăruim?  Cu cât ştim mai multe despre cel care urmează să primească un cadou cu atât vom avea mai mari şanse să ne apropiem de un obiect care să îl impresioneze plăcut. O direcţie poate fi explorarea pasiunilor, alta, alegerea unui obiect într-o culoare preferată, o altă zonă poate acoperi preferinţele în materie de muzică, zone geografice sau locuri preferate, de stiluri şi elemente decorative, de sporturi practicate, de modalităţile în care îşi petrece timpul liber de nevoile pe care le-am sesizat. Dacă oferim un cadou cuiva care face parte dintr-o cultură, naționalitate sau etnie diferită, vă sugerez să vă documentați despre preferințe, obiceiuri, cutume, superstiții (în special referitoare la plante, animale, culori, numere și texturi) dar și despre legile și restricțiile acestuia.

Fiţi perspicace (anticipaţi nevoile, fiţi atenţi la sugestiile involuntare, dar si la sensibilităţi, daţi atenţie unor lipsuri) alegeţi lucruri despre care v-aţi interesat sau aţi primit asigurări că sunt de calitate şi, mai ales, nu alegeţi obiecte care sunt folosite în permanenţă de cel care le primeşte. Nu cumpăraţi culori pictorilor, undiţe pescarilor şi timbre filateliştilor, pentru că preferinţele lor sunt subjugate “expertizei” în domeniu, cu care nu veţi putea concura. În general, ar trebui să dăruim obiecte care ne plac, pentru că ele să ne reprezinte într-o mare măsură, să vorbească despre noi, despre educaţia noastră, despre valorile în care credem, despre gustul şi atenţia noastră la detalii și etichetă.

Când nu știți nimic despre destinatarii cadourilor,  orice din următoarea listă sunt daruri  apreciate, unanim acceptate ca fiind “alegeri sigure”: cărţile, ciocolata, selecțiile de ceaiuri, bomboane sau muzică, albume de artă sau fotografie, mici lucrări de artă (grafică, gravură etc), piese decorative și utile din porţelan, din cristal sau argintate, obiecte cu miros plăcut,  piesele manufacturate cu grijă (realizate artizanal, de către meșteri sau designeri), obiecte pentru birou, mici accesorii din piele, eșarfe din mătase, butoni, băuturi fine. ATENȚIE:  Florile NU SUNT CADOURI, ele pot însoți un cadou, dar nu ţin locul unui dar.

În opinia mea, un cadou reușit este ales cu grija și cu gândul la destinatar, este oferit neașteptat, nu depășește bugetul, creează o emoție pozitivă și este memorabil. Efortul alegerii este cel ce dă valoare unui cadou, nu prețul acestuia.

 

  • “Cadourile modeste câştigă mari prietenii”

 

Când oferim cadouri?  Un cadou valorează infinit dacă este oferit LA TIMP. Ocaziile sunt nenumărate pentru a oferi cadouri (botez, nuntă, aniversări, onomastică, Paște, Crăciun, aniversări căsătorie, vizită, majorate, premii, celebrări, terminarea studiilor, pensionare, obținerea de recunoașteri profesionale sau academice, semnări de contracte, aniversări, premii, parteneriate, evenimente reușite, cadouri corporate etc) însă alegerea momentului este un lucru esențial. Trebuie să ne gândim când oferirea/trimiterea cadoului poate sa aibă un impact pe care ni-l dorim, când ar fi mai potrivit și adecvat. Acest LA TIMP nu este întotdeauna în ziua evenimentului, momentul potrivit fiind uneori înainte sau după vizită, eveniment, celebrare etc. Indiferent însă de momentul când este trimis, lăsat sau adus cadoul, el trebuie însoţit de câteva rânduri şi de numele celui care îl oferă, aşternute pe un carton sau pe o felicitare.

 Cum oferim darurile? Cadourile se oferă ambalate frumos și, dacă este posibil, creativ şi cu grijă la detalii (grosimea şi imprimeul hârtiei, modalitatea de tăiere, ambalare şi lipire a hârtiei, calitatea şi culoarea panglicilor, etichetarea cadourilor sau însoţirea lor de compliment-card-uri, felicitări etc). Cadourile se oferă discret, fără emfază și zarvă, dar cu contact vizual și însoțit de câteva cuvinte care să puncteze iscusit momentul ori să gratuleze destinatarul darului.

Livrarea cadourilor și florilor prin comisionar (contra cost sau gratuit-oferit de magazinele pentru cadouri) se face însoțită de cărți de vizită  sau compliment- card-uri cu câteva  rânduri politicoase și semnate cu numele vizibil, în prima parte a zilei.

 

  • Modul în care dăruieşti valorează mai mult decât darul însuşi. (Pierre Corneille)

 

Cum primim cadourile? La primirea cadoului trebuie să îl facem pe cel care ni l-a dăruit să simtă că a făcut un gest care ne-a mişcat. Un cadou este un cadou, indiferent de mărimea lui sau de cine ţi l-a dat, de aceea cadourile nu se refuză, pentru că l-ar jigni pe cel care ţi l-a oferit. Această regulă are însă o excepţie: dacă darul poate fi interpretat drept mijloc de presiune sau de convingere, acceptarea lui este interpretată drept acord de a îndeplini acţiunea pentru care se fac presiuni. La primirea cadoului, nu-l lăsaţi din mână înainte sa îl despachetaţi în prezenţa ospetelui, căruia mulţumiţi-i pentru dar.  Nu adăugaţi… ”dar nu trebuia”, “de ce te-ai deranjat”, “vai, dar e prea mult”! Orice comentariu care ar pune în valoare frumuseţea şi  importanţa cadoului pe care tocmai l-aţi primit sau bucuria creată de acel dar sunt binevenite. La primirea cadourilor prin comisionar:  întrebați despre expeditor dacă nu aveţi informațiile de livrare, oferiți  tips și nu uitați să mulțumiți expeditorului. Dacă darul are o valoarea exagerat de mare, este prea intim sau prea scump, sunteți îndreptățit să îl returnați dacă îl considerați mijloc de presiune.

 

Practici iscusite, salvatoare de bătăi de cap!

  • Creați-vă un obicei în a “vâna” informații despre viitoarele cadouri pentru cei apropiați sau cei care contează și adunați-le într-un WISH LIST al celor dragi.
  • Creați o listă de cadouri: aveți sigur câteva persoane cărora le oferiți în mod constant cadouri. O evidență a cadourilor vă poate fi de mare ajutor, o mină de aur în alegerea cadourilor potrivite.
  • Mi-am creat – la sugestia unui consultant în alegerea cadourilor… dap, există și în România! – un obicei din a oferi în ocazii diferite, aceleiași persoane, cadouri care pot constitui un set (au același design, are același element decorativ, fac parte dintr-o colecție cu piese diverse, sunt creații complementare etc). Le achiziționez din același magazin care alimentează acest set, în permanență, cu noi piese, iar bucuria completării setului este, cu fiecare ocazie și mai mare (și la destinatari și la mine) iar impactul este garantat.
  • Save My Day BOX: creați-vă o cutie cu elemente ajutătoare pentru ambalarea cadourilor cu hârtie, panglici, felicitări, adezivi, elemente de embosare sau decorative etc). Sunt neprețuite în momentele de maximă grabă!
  • Încercați pe cât de des este posibil să personalizați cadourile oferite. Personalizarea crește valoarea cadoului prin atenția acordată și îl transformă într-o piesă unică. Sunt nenumărate modalități de personalizare: Gravare, sablare, embos, imprimare, gravură laser, brodat etc, multe dintre ele oferite chiar de către magazinele specializate în cadouri.
  • Încercați să asezați la vedere sau purtați/folosiți cadourile trimise de un expeditor când acesta vă vizitează sau sunteți în întâlniri commune; va face mare plăcere celui care vi le-a dăruit
  • Cadourile, donațiile sau contribuțiile făcute în numele unei persoane sau unei entități pe care vă doriți să o onorați sunt modalități minunate de a vă arăta prețuirea, respectul și atenția pentru aceasta.
  • Achiziționați cadouri din vreme, luați-le atunci când le găsiți sau când le descoperiți și vă atrag atenția.
  • Cadourile oferite neașteptat au un impact uriaș, iar cele care sunt alese cu reală preocupare pentru persoana destinatarului se transformă în cadouri memorabile… iar acestea sunt ambasadorii noștri, cele care vorbesc despre noi și care rămân atunci când noi plecăm… pentru că până la urmă.

 

NU RĂMÂNEM DECÂT CU CEEA CE DĂRUIM! (Noul Testament)

 

Bună dimineața, popor MAGIC!

Cristina Turnagiu Dragna