OPINII

Julia Child - Femeia care i-a învăţat pe americani să gătească franţuzeşte. De plăcere şi fără să se ia prea tare în serios!

Puţini sunt francezii care au auzit de Julia Child, americanca de 1,90 m care le-a dezvăluit conaţionalilor săi secretele bucătăriei franceze, învăţându-i să gătească din plăcere, să savureze fiecare preparat şi să nu se ia foare tare în serios.

Julia s-a născut în 1912 în Pasadena, California, a studiat Istoria şi visa să scrie romane. Visul i s-a împlinit, însă cărţile sale nu sunt romane, ci unele dintre cele mai apreciate cărţi de reţete, ea reuşind să devină Chef, şi încă unul foarte cunoscut, într-o perioadă în care acest domeniu era rezervat aproape exclusiv bărbaţilor.

Cum a ajuns Julia Child ambasadoarea gastronomiei franceze în America

Cel De-al Doilea Război Mondial a găsit-o pe Julia Child în Sri Lanka, unde lucra pentru OSS, o organizaţie asemănătoare CIA-ului de astăzi. Acolo avea să îl cunoască pe Paul Child, un coleg de muncă, iar în 1945, o dată întoarsă în America, Julia s-a înscris la o şcoală de gastronomie din Los Angeles pentru a se pregăti pentru rolul de soţie. Din nefericire, s-a dovedit un antitalent în bucătărie, lucru care nu avea să conteze pentru Paul, care a luat-o de soţie în 1946.

În 1948, acesta primeşte un post la Ambasada SUA din Franţa, iar cuplul se mută în Europa, unde va rămâne pentru 6 ani, locuind la Paris, Marseille şi apoi în Germania şi Norvegia. Întâlnirea Juliei cu bucătăria franceză a fost o adevărată revelaţie, ea povestind că primul preparat mâncat într-un restaurant din Rouen a fost cel mai “excitant” din viaţa sa.

Pentru Julia, acesta a fost momentul în care a ştiut că vrea să înveţe să gătească cu adevărat, deşi avusese o experienţa nefericită în acest sens. A început cu câteva cursuri de bază după care a ţintit sus, sus de tot şi s-a înscris la Cordon Bleu, cel mai bun institut de Arte Culinare din lume. Timp de un an a fost singura femeie între 11 bărbaţi şi a învăţat să gătească precum un profesionist. Şi-a luat diploma în 1951, după ce cu un an înainte eşuase.  

Drumul Juliei spre celebritate avea sa fie marcat de întâlnirea cu două franţuzoaice, Simone Beck şi Louisette Bertholle, care doreau să scrie o carte de reţete franţuzeşi pentru americani. Julia a fost exact persoana pe care o căutau, iar cele 3 au deschis L’Ecole des Trois Gourmandes şi au început să lucreze la carte. Refuzată iniţial de edituri din cauza celor 850 de pagini, cartea avea să apara în 1961. Se numea “Mastering the Art of French Cooking” sau “Maitriser l’Art de la Cuisine Française” şi avea 640 de pagini.

Viaţa Juliei Child avea şa se schimbe definitiv, 2 ani mai târziu având propria emisiune televizată, The French Chef. Succesul a fost uriaş, Julia scriind în continare, filmând şi primind numeroase premii, printre care Medalia de onoare în anul 2000.

Americanii au preţuit-o extrem de tare, recunoscându-i meritele, iar bucătăria sa este astăzi expusă la Smithsonian Institute din Washington DC. Povestea Juliei care spunea că “viaţa însăşi este un bucătar desăvârşit”, a devenit subiect de film în anul 2009, rolul său fiind magistral interpretat de Meryl Streep, care a primit şi o nominalizare la Oscar.

 

Boeuf Bourguignon, una dintre reţetele poularizate de simpatica Julia Child

 

  • 1 kg carne fragedă de viţel, tăiată cubuleţe de 5 cm
  • 150 g felii subţiri de bacon
  •  ulei de măsline
  • un morcov feliat
  • o ceapă feliată
  • 2 linguri de făină albă
  • 700 ml vin roşu
  • 500 ml supă de vită
  • 3 linguri pastă de roşii
  • 2 căţei de usturoi pisaţi
  • câteva frunzuliţe de cimbru proaspăt
  • o foaie de dafin mărunţită
  • 200g de ceapă mică (arpagic)
  • 400g de ciuperci
  • 100g de unt
  • sare şi piper

Încingeţi cuptorul la 220 de grade. Uscaţi bine bucăţile de carne şi prăjiţi-le 5 minute în unt. E indicat să nu puneţi toată carnea o singură data. Mai bine mai puţină, pentru că astfel se va rumeni mai uşor. Scoateţi carnea şi în acelaşi wok prăjiţi baconul, în timp ce morcovii şi ceapa se vor căli separat în ulei de măsline.

Puneţi ingredientele într-un vas de fontă şi adăugaţi făina şi sarea. Daţi la cuptor şi lăsaţi timp de 4 minute. Scoateţi, amestecaţi şi puneţi din nou la cuptor, operaţiunea fiind necesară pentru ca făina să formeze o crustă pentru carne. După 4 minute, adăugaţi în vas şi celelalte ingrediente: supa de vită, roşiile, usturoiul pisat, cimbrul şi foaia de dafin şi, bineînţeles, vinul. Puneţi pe aragaz şi aduceţi la temperaura de fierbere.

Micşoraţi temperatura la 160 de grade, puneţi vasul în cuptor şi uitaţi de mâcare timp 4 ore pâna când carnea devine fragedă. Între timp, căliţi ceapa în ulei de măsline şi apoi fierbeţi-o cu condimente timp de 30 de minute. De asemenea, căliţi şi ciupercile în ulei de măsline, iar când carnea este gata, adăugaţi ceapa şi ciupercile deasupra.

Serviţi cu cartofi piure sau natur, iar un pahar de vin roşu este alegerea perfectă pentru a savura celebrul boeuf bourguinon al Juliei Child, care era de părere că “singurul moment în care trebuie să mănânci dietetic este atunci când aştepţi să se facă friptura.”

Bon appetit!