Magic News

50 de ani de la realizarea celebrei fotografii a trupei Beatles pe trecerea de pietoni. Care este povestea ei

Sute de fani au sărbătorit la Londra 50 de ani de la crearea unei fotografii legendare: cea cu trupa Beatles pe trecerea de pietoni.

Fotografia a fost folosită drept cover pentru ultimul album al formaţiei, “Abbey Road”, unul dintre reperele istoriei muzicii.

Fotografia îi surprinde pe cei 4 Beatleşi traversând pe trecerea de pietoni din faţa studioului Abbey Road. În faţă, John Lennon, urmat de Ringo Star, Paul McCartney în picioarele goale şi George Harrison.

Fanii trupei, unii îmbrăcaţi precum artiştii, au sărbătorit momentul şi au cântat cele mai cunoscute melodii ale faimoasei  trupe, traversând strada prin acelaşi loc.

Ideea fotografiei i-a venit lui Paul McCartney, iar fotografia a fost realizată pe 8 august 1969 de fotograful scoţian Iain Macmillan. Pentru a evita fanii, fotografia a fost realizată dimineaţa, la 11.35, fanii ştiind că artiştii ajung la studio după-amiaza.

Fotograful a tras şase cadre în 10 minute şi a ales doar cel de-al 5-lea cadru. “Aveau nevoie de o fotografie pentru coperta albumului, iar Paul McCartney a avut o idee vagă despre ceea ce ar trebui să fie.”, a povestit Tony Bramwell, specialist în PR în acea perioadă. “Fotografia este legendară, precum albumul”.

12 zile mai târziu, Beatleşi au terminat de înregistrat albumul, care a fost lansat pe 26 septembrie, la şase zile după ce John Lennon a anunţat că părăseşte trupa.   

A fost ultimul album de studio al trpei şi conţinea piese precum "Something", "Here Comes The Sun", "Octopus's Garden" şi "Come Together".

Fotografia a generat şi o teorie a conspiraţiei conform căreia Paul McCartney nu mai era în viaţă şi a fost înlocuit cu o sosie. Artistul ţinea o ţigara în mâna dreaptă, în timp ce el era stângaci. În plus, era singurul în picioarele goale.

Studiourile Abbey Road se află în cartirul St. John's Wood, în nord-vestul Londrei. A fost creat în 1931 într-o casă din secolul XIX. Initial aici s-a înregistrat muzică clasică, după care jazz şi rock.

190 din cele 210 melodii ale trupei au fost înregistrate aici, casa lui Paul McCartney aflându-se în imediata apropiere.

Trecerea de pietoni atrage mii de fani în fiecare an, iar din 2010 a intrat pe lista monumentelor istorice din Londra. “Au schimbat muzica pentru totdeauna. Au cântat despre dragoste şi pace.”, a declarat unul dintre fani.