Magic News

Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoarele “Dăruieşte Viaţa” - “Lucrăm la un Masterplan al întregului Spital Marie Curie”

Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoarele “Dăruieşte Viaţa”, au fost invitate în această dimineaţă la Magic FM.

Au vorbit despre PRIMUL SPITAL de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică din România pe care îl construiesc, şi despre refacerea Spitalului Marie Curie, “Dăruieşte Viata” având un Masterplan în acest sens.  

Donaţiile către asociaţia care construieşte primul spital de Oncologie au crescut exponenţial, în ultimele zile, în urma atacului îndreptat împotriva lor, au dezvăluit cele două, la fel ca şi mesajele de susţinere. 270.000 de oameni şi 1700 de companii au donat pâna acum pentru construirea acest spital. “Am avut atât de multe mesaje, atât de multă susţinere, este copleşitor…Distribuind acel mesaj, care a venit din revoltă, nu ni s-a părut normal, nu am anticipat ce va urma. Trebuie să devenim cu toţii mult mai conştienţi de acţiunile noastre, chiar şi pe Facebook”, a spus Oana Gheorghiu. “Deşi pentru noi a fost copleşitor tot atacul de furie, cred în continuare că trebuie să sancţionăm orice derapaj”, a adăugat Carmen Uscatu.

Nu unul, ci două spitale

“Noi facem un spital. Şi, de fapt, mai facem un spital”, au spus Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu. Nu doar copiii, ci şi adulţii se vor putea trata în noul spital. “Din fericire, copiii nu sunt atât de mulţi. Putem face şi pentru adulţii. Proiectul este astfel gândit. În sudul capitalei nu există un astfel de centru. Este absolut justificat.”  

Planul secret al celor două fondatoare este  “un Masterplan al întregului spital Marie Curie, astfel încât tot spitalul să poată fi adus la standarde europene. În acest sens vom construi încă o clădire în care să poată fi mutate toate specialităţile care nu pot fi mutate în prima clădire pe care o construim.”

Intenţia iniţială a fost aceea de a renova întreaga clădire Marie Curie, însa acest lucru ar fi însemnat întreruperea activităţii pentru un an de zile. “Am decis să mai facem încă o clădire. Pentru asta am găsit terenul, iar în data de 9 noiembrie va veni o echipă de consultanţă din Franţa pentru a începe studiul de fezabilitate.”

Practic, va fi un nou spital Marie Curie. Iar din vechiul bloc, care va fi renovat, vor fi făcute spaţii hoteliere, de educaţie, o cantină. “Vom încerca să facem un campus, aşa cum este în străinătate, un loc în care să fie un tratament decent. Copiii să aibă acces la un tratament decent.”

Cele două îşi doresc ca Marie Curie, cel mai mare spital de copii din România, să devină un centru de referinţă nu doar în România, ci şi în Europa de Est.

Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu nu îşi doresc o carieră în politică, pentru că şi-au găsit locul aici. Promit însă că vor sta cu ochii pe politicieni şi vor sancţiona orice abatere.

Cum donezi

Bursadefericire.ro este platforma Dăruieşte Viaţa unde pot fi făcute donaţii, există cadouri care pot fi achiziţionate sau poţi alege să îţi dăruieşti ziua de naştere. De asemenea, poţi trimite mesaj la numărul 8864 cu mesajul SPITAL şi 4 euro/lună sunt direcţionaţi către construirea celor două spitale. Din mesaje s-au adunat bani pentru construirea unui etaj al spitalului, am aflat astăzi la Magic Start.

De asemenea, companiile pot direcţiona 20% din impozitul pe profit, maximum 0,75 la sută din cifra de afaceri. “Pe companie nu o costă nimic. Nu este birocratic. Îţi ia mai puţin decât dacă ţi-ai cumpăra un bilet online. Tot pe platforma Bursadefericire.ro trebuie introdus codul de înregistrare fiscal. Impozitul tău se duce într-un loc care poate salva vieţi.” Până acum sunt 1700 de companii care susţin construirea acestui spital.