7 nou-născuţi cu afecţiuni foarte grave se află în acest moment în aşteptare pe lista pentru a ajunge în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Marie Curie, cea mai modernă secţie din sud-estul Europei.
Cătălin Cîrstoveanu a gândit extinderea acestei secţii care acum are 27 de paturi, insuficiente pentru toţi copiii care au nevoie. Sunt toţi mai mulţi copii cu malformaţii cardiace grave, pe care îi putem ajuta fiecare dintre noi, trimiţând un SMS la 8844 cu textul BINE. Secţia a fost creată în urmă cu 6 ani, dar acum este “total insuficientă”. Noua cladire gândită de Cătălin Cîrstoveanu va avea 5 etaje şi este un proiect de 3,6 milioane de euro.
“Pacienţii care vin la noi sunt cei mai complicaţii. Malformaţii care nu se pot rezolva în alte părţi, probleme grave renale, respiratorii. Toate acestea ne-au adus şi un lucru greu de suportat: liste lungi de aşteptare. Unii dintre ei nu mai sunt astăzi”.
Pentru a gestiona acest “haos informaţional” a fost creată aplicaţia www.e-neonat.mscurie.ro pentru “o listă a transparenţei”. Internarea se face în ordinea urgenţelor, atât cât se poate. “Am prioritizat”. Trebuie ca pe toţi aceşti copii să îi îngrijim bine”, spune medicul.
Cât timp România nu va opera anual 3-400 de copii cu malformaţii cardiace, Cătălin Cîrstoveanu va pleca cu ei pentru a fi îngrijiţi în străinătate. “Sper să nu mă apuce pensia”, a declarat medicul în Magic Start. Era anul 2003 când neonatologul a plecat cu primul copil în afară. Medicul zboară cu avioane de linie, uneori mai sunt avioane militare, foarte puţini părinţi au bani pentru transportul copiilor în străinătate.
Pentru că secţia este insuficientă, copiii sunt puşi câte doi în post-terapie. “Nu este normal ce facem, să punem copii peste numar în secţie”, recunoaşte chiar medicul. “Monitorizarea suferă, personalul nu este suficient.”
Există şi multă speranţă în secţia condusă de Cătălin Cîrstoveanu, ieri plecând acasă un alt bebeluş care s-a însănătoşit, iar în fiecare an, medicul şi echipa lui salvează aproximativ 250 de copii.
Medicul a dezvăluit în Magic Start şi de ce se nasc atât de mulţi copii cu malformaţii. “Trebuie să fim atât de atenţi la ce mâncăm, cum ne purtăm, cum dormim. Trebuie să ne uităm la bunicii noştri, ce făceau ei şi ai răspunsul exact. Cum trăiau 80-90 de ani sănatoşi. Mâncau legume, fructe, tăiau puiul sâmbăta, nu existau dulciuri. Dormeau.”