“Copiii sunt bulversaţi, ca noi toţi, pentru că vieţile tuturor au fost bulversate de această perioadă de criză fără precedent. Impactul a fost gigantic pentru copii şi tineri, pentru că şcolile sunt închise, pentru că au trebuit să facă faţă unei perioade de distanţare socială.”, a declarat Despina Andrei. Aceasta spune ca trebuie să învăţăm să ne protejăm pe noi şi pe cei dragi.
Despina Andrei a vorbit despre copiii din mediile vulnerabile. “Fiecare criză adânceşte distanţările dintre categoriile sociale şi de fiecare dată cei vulnerabili devin şi mai vulnerabili.”
Foarte mulţi copii din România nu au acces la tehnologie, prin urmare nici la şcoala online, iar riscurile sunt mari. Sărăcia s-a accentuat, părinţii aveau nişte venituri informale, nefiscalizate, care acum nu mai există. Este vorba despre copiii care provin din familii cu o situaţie precară, din familiile rrome, care aparţin unor minorităţi entice, copiii cu dizabilităţi, copiii ai căror părinţi sunt încă la muncă în străinătate.
UNICEF a reuşit în judeţul Bacău, în 45 de comunităţi, să implementeze doi piloni ai unui program: Pachetul minim de servicii (sănătate, educaţie şi protecţie) şi Educaţia inclusivă de calitate.
UNICEF a lansat o companie pentru a strânge fonduri ca să ajute profesioniştii din prima linie de la nivelul comunităţii, astfel încât să ajungă un număr cât mai mic de copii în spitale.
Au echipat asistenţii sociali, medicali, mediatorii şcolari, pentru ca aceştia să nu îşi întrerupă activitatea la nivelul comunităţii.
Cine doreşte să ajute poate trimite un text cu mesajul COPIL la 8844 şi astfel face o donaţie de 2 euro în fiecare lună, bani care se vor folosi pentru a achiziţiona echipamente de protecţie.