Thrive

Victor Miron - “Visul meu e ca jumătate dintre români să citescă 2 cărţi pe lună”

Victor Miron, iniţiatorul campaniei “Cărţile pe faţă” şi a alte peste 20 de proiecte culturale care încurajează lectura, a fost invitat în această dimineaţă în matinalul Magic Morning.

Tânărul este şi invitatul lui George Vintilă în emisiunea “Good vibes, good coffee”, un concept Thrive Global România pentru Magic FM.

Interviul cu creatorul fenomenului #bookselfie poate fi urmărit pe canalul de Youtube Magic FM România şi în reluare, în această seară de la ora 18, pe Magic TV.

În direct la Magic Morning, Victor Miron a făcut din nou o pledoarie pentru lectură. El ne-a dezvăluit că citeşte în fiecare zi din două cărţi. Dimineaţa, citeşte o carte de idei ca să înţeleagă pe ce lume trăieşte, iar seara, un roman sau poezie, ca să uite pe ce lume trăieşte.

Colegii de la Thrive Global România au scris un articol despre creier, arătând că de 20.000 de ani acesta se tot micşorează. Putem împiedica acest lucru renunţând la tehnologie citind mai mult, învăţând limbi străine sau un instrument.

Visul lui Victor Miron este ca în câţiva ani, jumătate dintre români să citească lunar câte 2 cărţi.

“Cărţile pe faţă” este o campanie de încurajare a lecturii, oamenii fiind încurajaţi să îsi schimbe fotografiile de profil, postând unele în care feţele le sunt acoperite de cartea pe care o citesc. “Cartea recomandă omul”, spune Victor Miron. În urma campaniei şi a cluburilor de lectură organizate, Victor Miron a început să scrie, iar una dintre cărţi este “Traiul în doi”. “Mi se pare că atunci când citeşti te laşi condus ca în dans şi la un moment eşti curios să conduci tu dansul acesta şi atunci începi să scrii.”

El promovează lectura ca o activitate în cuplu şi a scris o carte de citit în doi. ‘Sunt două voci şi citind cartea partenerii îşi spun şi dulcegării, dar şi lucruri care sunt de îmbunătăţit în relaţie.”

Este vacanţă, iar oamenii au acces la foarte multe titluri. “În funcţie de vârstă, de afinităţi, oamenii citesc multe romane, fantasy, istorie, business. Sunt foarte multe nişe”, a declarat invitatul nostru.

El spune că ar trebui să găsim acele cărţi care ne vrăjesc şi ne-a sfătuit să nu ne blocăm într-o carte dacă nu reuşim să o citim într-o săptămână. Părinţii pot influenţa obiceiul copiilor de a citi şi “e important ca copiii să îi vadă pe ei citind”.

“Lectura este o formă de grădinărit prin care, rând pe rând, ne cultivăm pe noi”, a declarat Victor Miron în Magic Morning.