Ioana Corduneanu a fondat Asociaţia “Semne cusute”, iar astăzi poate fi urmărită şi în emisiunea “Good vibes, good coffee”, prezentată de George Vintilă. Show-ul “Good vibes, good coffee” se difuzează pe Magic TV în fiecare zi de marţi, de la ora 11 (și în reluare de la ora 18) și pe canalul de Youtube Magic FM România.
Ioana a povestit în matinalul Magic Morning că “Semnele cusute” au apărut în iulie 2012, când s-a hotărât “că sunt lucruri prea frumoase pe care le ştiu şi nu vreau să le ţin numai pentru mine, pentru că nu mă pot bucura pe deplin de ele dacă nu le împart cu alţii.”
Ea a început cu un blog în care a postat modele de cămăşi tradiţionale, care le-a fascinat pe foarte multe femei.
Născută la oraş, Ioana Corduneanu a studiat Arhitectura, “broderia şi îmbrăcămintea fiind o arhitectură de pânză”, iar în facultate i s-a educat respectul pentru arhitectura tradiţională, pe lângă ceea ce ştia de la bunicile şi de străbunica ei. În plus, a călătorit mult în ţări care au o cultură şi o civilizaţie veche.
Ioana a purtat în această dimineaţa un ilic din Gorj, cu elemente vizuale care arată apartenenţa noastră la spaţiul balcanic.
Povestea Ioanei seamănă mult cu aceea a Ariannei Huffington, creatoarea Thrive Global, care a demonstrate că nu e niciodată prea târziu să te reinventezi.
Arhitecta încearcă să înţeleagă generaţiile care vin din urmă şi vorbeşte mereu cu fiica ei în acest sens. “Mi se pare cel mai important să nu trăim pentru noi şi să ne gândim mereu la viitor, la copii, la nepoţi, la ce gândesc ei, la ce îşi doresc ei.”
Ioana spune că trebuie să avem grija de noi şi de ceilalţi atunci când trăim în comunităţi. Ea a învăţat foarte mult din Japonia, pentru că ei trăiesc înghesuiţi, cu resurse puţine şi de aceea se respectă şi pun preţ pe respect. “E un an diferit şi deosebit care ne întoarce din exterior mai mult către interior, ceea ce mulţi nu am făcut de multă vreme.”
Întrebată despre simbolul românesc cu care am cucerit lumea, Ioana Corduneanu l-a amintit pe Constantin Brâncuşi, care a redat simplitatea şi idei. “Asta putem face noi prin broderie şi cămaşă. Cămaşa noastră este o valoare universală şi sper că va fi recunoscută şi înscrisă în lista patrimoniului.”
Cămăşile Ioanei Corduneanu sunt trimise în expoziţii, dar sunt urcate şi pe platforma Google Arts&Culture, iar cei care sunt interesaţi pot intra pe grupul de Facebook Semne Cusute în acţiune.