A murit Nicolae Corjos, regizorul filmelor "Liceenii" şi "Declaraţie de dragoste". Ce mesaj emoţionant a avut Ştefan Bănică!

Regizorul Nicolae Corjos, cel care a realizat unele dintre cele mai iubite filme din cinematografia românească, “Liceenii” şi Declaraţie de dragoste”, a murit la vârsta de 86 de ani.

Oana Sârbu, Teodora Mareş, Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Tudor Petruţ, Adrian Păduraru sunt cei care, în anii 80 erau elevi, studenţi sau proaspăt absolvenţi şi au fost distribuiţi de Nicolae Corjos în filmele “Liceenii” şi “Declaraţie de dragoste”, scrie News.ro.

Peliculele au fost urmărite cu aceeaşi emoţie şi plăcere atât de cei care erau liceeni în anii 70-80, cât şi de generaţii mai tinere. „Liceenii" spune povestea de dragoste inocentă şi plină de romantism dintre Mihai, un băiat din provincie, pasionat de filosofie şi matematică, admis la un liceu din Capitală, şi colega lui, Dana, o împătimită a jocului de şah, câştigătoare a tuturor campionatelor şcolare.

Ei se pregătesc pentru examenul de treapta a II-a, probă ce se desfășura în perioada respectivă pentru admiterea în clasa a XI-a, dar cunosc și primele emoții ale dragostei.

Ştefan Bănică a transmis un mesaj emoţionant: “În aceste vremuri tulburi pentru o planetă întreagă, în care vecinii noștri se tem pentru viața lor și a celor dragi, o persoană dragă mie și căreia îi datorez succesul meu în film, a trecut azi în neființă. Este vorba despre regizorul Nicolae Corjos, omul care a transpus pe ecran poveștile adolescenților din „Liceenii”. A lăsat în urmă filme îndrăgite de mai multe generații: „Alo, aterizează străbunica!”, „Declarație de dragoste”, „Liceenii Rock’n’Roll” și o bogată activitate desfășurată la studioul Sahia, ca regizor de film documentar. Îți mulțumesc pentru tot! Drum lin spre stele, domnul Corjos!”

Nicolae Corjos s-a născut la Hotin (România, astăzi în Ucraina), pe 22 mai 1935 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956.

Începând din 1981, a fost regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia", perioadă în care a realizat 50 de filme documentare, printre care Mănăstirea Văcăreşti (1989), Sergiu Celibidache (1991), Concursul Internaţional „George Enescu" (1992). Activitatea în cinematografie a început-o ca regizor secund al filmelor "Dacii" (1967), "Ciprian Porumbescu" (1973), "Nemuritorii" (1974), "Toate pînzele sus" (serial TV, 1977), "Contele Ory" (1978, în colaborare cu Jacques Trehouta).

Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lungmetrajele "Ora zero" (1979), "Alo, aterizează străbunica!..." (1981), "Pădurea nebună" (1982), "Declaraţie de dragoste" (1985), "Liceenii" (1986), "Extemporal la dirigenţie" (1988), "Un studio în căutarea unei vedete" (1988), "Liceenii Rock'n'Roll" (1991).