O parte din acestea au ajuns în România, unde au avut parte de o primire extraordinară, organizaţii şi voluntari făcând tot posibilul să le ofere ceea ce au nevoie.
Gesturile emoţionante sunt la fiecare pas, în fiecare punct de trecere a frontierei de la graniţa cu Ucraina sau Republica Moldova, dar şi în Gara de Nord, unde mamele din Ucraina au găsit cărucioare, lăsate de mamele din România. Acestea au răspuns la apelul făcut de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB). „Avem nevoie de cărucioare pentru copiii refugiaților din Ucraina! Ne găsiți la Gara de Nord!”, au scris reprezentanții DGASMB
„În total, au fost 48 de cărucioare pentru copii. Dintre ele, doar cele pe care le-ați fotografiat au mai rămas. Cererea este foarte mare, majoritatea femeilor refugiate au părăsit Ucraina în grabă, cu o valiză și copiii de mână. Sau, pur și simplu, și-au ținut tot drumul bebelușii în brațe”, a precizat coordonatorul operațiunii din Gara de Nord pentru Libertatea.
Mamele din România au reacţionat la fel ca mamele din Polonia, care au lăsat cărucioare pe peronul unei gări. Fotograful Francesco Malavolta este cel care a realizat o fotografie devenită virală, cu mai multe cărucioare goale pe peronul gării din Przemysl, Polonia.
„Ceea ce m-a impresionat înainte de a face fotografia a fost absența oamenilor din jur, în timp ce la doi metri distanță erau o mulțime de oameni. Părea suprarealist. M-am gândit atât la solidaritatea celor care aduceau cărucioarele, cât și la poveștile dramatice ale mamelor care fug de război”, a declarat fotograful.