Postul este bun nu doar pentru suflet, ci și pentru organism. Prin post, corpul şi sângele se curăţă de toxine, iar sistemul imunitar se reface. Desigur, cu condiția să gătim alimentele corect (fierte, la abur sau la cuptor) şi nu le prăjim în baie de ulei.
Tot prin post se îmbunătăţeşte şi metabolismul, scade nivelul de colesterol, iar pofta de mâncare scade şi ea, deoarece alimentele de post sunt bogate în fibre, deci săţioase.
Mulţi văd perioada de post şi ca pe o excelentă ocazie să slăbească. Într-adevăr, zarzavaturile, leguminoasele şi fructele consumate o lungă perioadă de timp te pot ajuta să piezi în greutate, însă vreau să îţi atrag atenţia să eviți capcana de a consuma mulţi carbohidraţi şi multe paste făinoase, pentru că efectul va fi contrar aşteptărilor.
Deşi mulţi vrem să ţinem post, nu rezistăm pentru că nu ştim ce să mâncăm sau cum să combinăm alimentele ca să nu ne plictisim. Mai mult, suntem convinşi că nu avem multe variante de meniuri la dispoziţie, iar uneori nu ştim ce să mai gătim.
Îţi propun, în continuare, câteva idei de meniuri delicioase, care te vor face să uiţi că ţii post şi te vor ajuta să ajungi la silueta dorită.
Idei de mic dejun în post
În prima parte a zilei, cel mai indicat este să consumi cereale integrale, ovăz, hrişcă sau orz, bogate în fibre. Le poţi pune în lapte vegetal, slab în grăsimi, cu un nivel ridicat de vitamine din complexul B şi benefic pentru digestie. Aici, variante avem destule: cocos, soia, ovăz, migdale, toate delicioase. Pentru un plus de gust, poţi adăuga şi goji sau alte fructe uscate sau proaspete.
Tot la micul dejun poţi consuma pâine integrală cu celebrul guacamole (pastă de avocado), humus sau salată de vinete (pregătită simplu, doar cu ceapă, fără ulei). Nimic complicat, dar sănătos şi, mai ales, săţios.
Idei de prânz în post
Leguminoasele, cartofii şi zarzavaturile pot fi preparate şi combinate în fel şi fel de variante, astfel încât să nu devină plictisitoare. Năutul, fasolea, lintea sau mazărea sunt o alternativă excelentă la carne şi sunt surse de proteine vegetale care îţi vor ţine foamea sub control.
Pentru felul I, îţi recomand: supa de linte, supa de roşii, supa cremă de cartofi dulci sau de legume ori ciorba de conopidă. Toate sunt uşor de făcut, iar câteva crutoane din pâine integrală îți vor da rapid senzația de sațietate.
Pentru felul principal, îți propun mâncarea de mazăre, cartofii gătiţi simplu la cuptor, iahnia de fasole sau tocăniţa de ciuperci, însoţite de o salată generoasă de zarzavaturi proaspete sau de murături.
Dacă, la un moment dat, simţi nevoia de carne, mănâncă ciuperci. Numite şi ”carne vegetală”, acestea sunt superalimente. Nu conţin grăsime, sare sau zahăr şi sunt pline de minerale, apă şi fibre. Gătite la cuptor sau în mâncăruri, înlocuiesc cu succes carnea, fie la prânz, fie la cină.
Idei de cină în post
Cina este un subiect sensibil pentru noi toţi, iar în perioada postului s-ar putea să ţi se pară şi mai complicat, dacă te temi să nu te îngraşi. Sfatul meu este ca seara să te orientezi spre salate cu multe legume proaspete, pe care să le îmbogăţeşti cu seminţe de dovleac, susan, in sau floarea-soarelui. O salată gustoasă, care te menţine sătul până dimineaţa, este cea cu tofu şi măsline. Varianta de tofu în saramură înlocuieşte feta sau telemeaua de vacă. Iar dacă ţi-e poftă de caşcaval, poţi să încerci, din când în când, şi tofu afumat. Tot pentru cină, poţi pregăti tofu la tigaie, cu porumb, ciuperci şi ardei.
Din când în când, seara, poţi să mănânci paste integrale cu sos roşu. Nu îţi vei pune silueta în pericol şi te vei simţi sătul câteva ore bune.
Acum nu mai ai niciun motiv să spui că nu poţi să ţii post. Îţi trebuie doar perseverenţă!