Orlando Bloom, în mijlocul copiilor ucraineni, refugiaţi în Republica Moldova

Milioane de copii au fugit din Ucraina în ultima lună după ce ţara a fost atacată de Rusia şi s-au refugiat alături de mamele lor în Polonia, România sau Republica Moldova.

Copiii aflaţi în Republica Moldova au avut surpriza să fie vizitaţi de Ambasadorul Bunăvoinţei UNICEF Orlando Bloom. Acesta s-a întâlnit cu o parte dintre familiile de refugiați care au reușit să fugă din calea războiului din Ucraina.

Pe parcursul călătoriei de două zile, Bloom a vizitat un centru „Blue Dot” susţinut de UNICEF, în Palanca, sud-vestul Moldovei, unde femeile şi copiii se opresc pentru odihnă şi pentru a primi sprijin, după ce au trecut graniţa din Ucraina, în căutarea siguranţei.

Tatăl a doi copii, un băiat cu top modelul Miranda Kerr şi o fetiţă, Daisy Dove cu actuala lui parteneră, Katy Perry, Olando Bloom se implică activ în diferite acţiuni ale UNICEF. “My hero” a fost mesajul lui Katy Perry după ce Orlando a postat imagini de la vizita sa în Republica Moldova.

„Am întâlnit o mamă atunci când a ajuns la punctul de trecere împreună cu cei trei copii ai săi. Mi-a spus că au fugit din Ucraina aseară, după ce casa vecinului lor a fost bombardată şi le-a fost prea teamă să mai rămână”, a afirmat Bloom. „Am fost îndurerat să văd această familie şi atât de multe altele trecând graniţa după lungi călătorii, cu doar câteva bunuri şi neştiind unde se va termina călătoria lor”.

UNICEF şi UNHCR, în parteneriat cu guvernele şi organizaţiile societăţii civile, au înfiinţat trei centre „Blue Dot” în Moldova pe rutele cele mai importante folosite de refugiaţi. Aceste spaţii sigure oferă informaţii familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoţiţi şi separaţi de familii şi asigură protecţia acestora împotriva exploatării, fiind centre pentru servicii esenţiale.

De la începutul războiului, în 24 februarie, peste 1,8 milioane de copii au fugit din Ucraina, zeci de mii intrând în Moldova. Mulţi refugiaţi îşi continuă călătoria în alte ţări, în timp ce aproape 100.000 - jumătate dintre ei copii - au rămas în Moldova la familii care îi găzduiesc, la voluntari sau în centre pentru refugiaţi administrate de guvern.

„Ameninţarea urgentă şi foarte reală la adresa copiilor refugiaţi din Ucraina creşte în fiecare zi. Copiii care călătoresc singuri sunt deosebit de vulnerabili la trafic şi exploatare, deoarece parcurg distanţe lungi şi dificile”, a declarat Reprezentantul UNICEF în Moldova, Maha Damaj. „UNICEF lucrează neîncetat în Moldova pentru a furniza copiilor şi familiilor îngrijire psihosocială şi servicii de protecţie după ce trec graniţa pentru a se afla în siguranţă”.

Bloom s-a întâlnit, de asemenea, şi cu copii şi familii la centrul de refugiaţi Moldexpo din Chişinău, unul dintre cele peste 100 de centre din Moldova unde refugiaţii pot dormi, accesa informaţii medicale şi juridice şi pot lua mese calde înainte de a-şi continua călătoria.

În centru, Bloom s-a întâlnit cu o familie de cinci persoane care a fugit din Ucraina la începutul acestei săptămâni, neavând decât hainele cu care erau îmbrăcaţi şi o sumă mică de bani. După ce au sosit în Moldova şi au petrecut cinci nopţi la Moldexpo, o familie locală s-a oferit să-i găzduiască până când vor avea toate actele pentru a merge mai departe.

„Multe familii şi copii cu care am vorbit nu şi-au lăsat doar casele, ci şi şcoala, prietenii, membrii familiei şi aproape toate bunurile pe care le au. Ca tată, nu îmi pot imagina suferinţa şi confuzia pe care trebuie să le simtă”, a adăugat Bloom, care a vizitat şi estul Ucrainei împreună cu UNICEF în 2016. „Centrele Blue Dot înfiinţate de UNICEF la trecerile de frontieră sunt un prim punct de oprire esenţial pentru mamele care caută cu disperare odihnă şi un loc sigur în care copiii să se poată juca”.

UNICEF a avertizat recent cu privire la riscul crescut de trafic şi exploatare, deoarece milioane de copii fug de război, iar mulţi alţii sunt strămutaţi în interiorul Ucrainei din cauza violenţelor. Ca răspuns, UNICEF şi partenerii extind centrele „Blue Dot” în ţările care găzduiesc refugiaţi, incluzând Moldova, Polonia, România şi Slovacia, şi fac apel la guvernele din regiune să ia măsuri pentru a ţine copiii în siguranţă. Acest lucru include consolidarea verificărilor pentru protecţia copiilor la punctele de trecere a frontierei.

În 2020, anunţând naşterea lui fetitei lor, Daisy, Orlando şi Katy au avut şi un mesaj puternic şi i-au îndemnat pe oameni să doneze pentru părinţii în dificultate: “Ştim că noi am fost norocoşi şi că nu toată lumea poate să trăiască o naştere aşa calmă ca a noastră. Peste tot în lume, comunităţile suferă de o lipsă a personalului medical şi la fiecare 11 secunde o femeie însărcinată sau un nou-născut mor. De la începutul pandemiei, mulţi dintre nou-născuţi sunt în pericol din cauza lipsei accesului la apă, săpun, vaccinuri şi medicamente care previn maladiile”. Iar cei doi au încheiat: “în calitate de părinti ai unui nou-născut, toate astea ne frâng sufletul şi mai mult decât oricând suntem alături de părinţii în dificultate”.

David Beckham, un alt ambsador UNICEF, şi-a cedat recent controlul conturilor de social media unui medic din Harkov, care a povestit cu ce se confruntă medicii din Ucraina, care au grijă de mame şi de bebeluşi în timp ce conflictul armat e departe de a se încheia.

Acum, pandemia de COVID-19 și conflictele violente din Ucraina sunt o amenințare pentru bunăstarea a milioane de copii, care au nevoie de ajutorul tuturor.

Oricine poate dona pentru copiii afectați de războiul din Ucraina pe www.unicef.ro.