Make Life Magic

De ce nu putem trăi fără iubire

Alina Boroș, psihoterapeut, despre nevoia de iubire și senzația de a fi iubit.

Oamenii au încercat să explice și să manifeste iubirea în moduri infinite. Unii spun că este un amestec de hormoni și neurotransmițători, alții că este un dar divin. Unii zic, chiar, că există o formulă matematică pentru iubire. 

un studiu dureros din anii 1940, realizat în orfelinate, care a demonstrat că nu putem trăi fără conexiune. Pur și simplu nu ne dezvoltăm cognitiv, emoțional și fizic. Unii dintre copiii aflați în acel studiu au murit. Deși le-au fost asigurate hrana și îngrijirea de bază, nu au avut nicio conexiune emoțională cu îngrijitorii. 

 

Din această nevoie de conexiune, ce asigură supraviețuirea și o dezvoltare echilibrată, se dezvoltă atașamentul și, în funcție de cum și cât răspunde părintele/îngrijitorul la nevoile noastre, învățăm că ne iubește. Apoi, apare curiozitatea de a-l descoperii pe celălalt, mediul în care trăiești și pe tine în relație cu tot ce te înconjoară, de la persoane la mediu. Iubirea este un proces într-o continuă schimbare, un sentiment pe care îl dezvolți și manifești în fiecare clipă a existenței tale, o viziune despre felul în care te simți în relație cu tine, cu ceilalți, cu mediul.

 

Iubirea îmbracă forme diferite

 

Sunt momente în care simt iubirea cu toată ființa mea și sunt recunoscătoare pentru fiecare astfel de moment. Iubirea ne dă putere să facem lucruri pe care credeam că nu le putem face. Vrem să descoperim cât mai multe despre noi, obiectul iubirii noastre și relație. Am specificat obiectul iubirii, pentru că nu mă refer doar la iubirea romantică. Iubirea poate fi manifestată în tot ce suntem, în toate ariile noastre de activitate. Ne putem iubi profesia- sunt un om norocos că am descoperit ce-mi place și confirm din proprie experiență: când îți iubești meseria, te conectezi cu tine, cu ceilalți și cu ceea ce faci și ești motivat să devii tot mai bun pe plan profesional.

Iubirea față de ceilalți ne face mai buni, mai toleranți, mai curioși să-i descoperim pe oamenii din jurul nostru, cu tot ce înseamnă ei. Amintiți-vă că iubirea este un proces dinamic, ce presupune un schimb reciproc, de implicare, respect, apreciere, admirație. Iubirea înseamnă să fim văzuți, auziți, simțiți.



 

Însă cred că, dintre toate formele de iubire, iubirea de sine este cea mai importantă. Învățam să ne iubim pe noi înșine când ne oglindim în ochii care ne-au privit cu cea mai multă iubire. Aud clienți spunând: ”eu nu merit atâta iubirea, grijă și atenție”. Îi întreb: ”cum ai învățat că nu meriți să fii iubit? Ai cui sunt ochii în care în care te-ai oglindit și ai simțit că nu meriți iubire?”

Toți merităm iubire, toți avem nevoie să fim iubiți și să iubim.

 

Cum se simte iubirea

 

Vă propun un exercițiu; căutați o fotografie cu voi copii. Priviți imaginea și spuneți ”te iubesc”. Observați ce spune mintea voastră, ce emoție apare, ce senzații simțiți în corp. Apoi, alegeți o poză mai recentă cu voi și spuneți ”te iubesc”. Observați ce spune mintea voastră, ce emoție apare, ce senzații simțiți în corp. Apoi, uitați-vă în oglindă, în propriii ochi, și spuneți  ”te iubesc”. Observați ce spune mintea voastră, ce emoție apare, ce senzații simțiți în corp. Apoi, spuneți, tot în oglindă, uitându-vă în ochii voștri  ”mă iubescMă iubesc pe mine, cu blândețe, compasiune, respect. Aleg să mă văd, să mă aud, să mă respect, să mă simt, să mă înțeleg. Aleg să am grijă de mine în felul cel mai potrivit pentru mine, să fiu un părinte bun pentru mine. Mă iubesc pentru tot ce am fost, sunt și vreau să fiu. Pentru că, prin iubire, poți doar să fii mai bun cu tine, cu cei din jurul tău, cu tot ce te înconjoară, cu Universul în sine.” Observați ce spune mintea voastră, ce emoție apare, ce senzații simțiți în corp. Dați-vă voie să simțiți cum se simte iubirea în voi!


Alina Mihaela Boroș este psihoterapeut cu formare în psihoterapie cognitiv comportamentală și hipnoterapie, terapie scurtă strategică, terapie centrată pe scheme cognitive și terapie centrată pe emoții. A fost și este motivată de curiozitatea de a afla cum funcționează mintea, de ce se află în spatele alegerilor pe care le facem. Crede că putem învăța să fim diferiți, să fim mai conștienți, mai prezenți în viața noastră, fără a mai trăi pe pilot automat, guvernați de durerea experiențelor mai puțin plăcute din trecutul nostru.