Make Life Magic

Detox în șifonier: zece pași spre garderoba perfectă

Andreea Leța, stilist și consilier de imagine, despre cum să alegi ce merită păstrat în șifonier, când faci trecerea de la hainele de iarnă la cele de primăvară/vară.

Oameni de știință vorbesc despre tot felul de atomi, creează roboți gata să transmită live de pe altă planetă, însă nimeni nu pare să fi răspuns, încă, la cea mai apăsătoare întrebare a dimineții: „Eu cu ce mă îmbrac?”.

Una dintre cele mai speciale relații pe care le avem de-a lungul vieții este chiar cu propria persoană. Ne place sau nu, imaginea noastră redă fidel această relație cu noi înșine, așa că bine ar fi să fim conștienți de ea, indiferent de modificările care survin cu timpul. Hai să vedem cum stăm cu garderoba, după doi ani de pandemie.

Un dulap plin și nimic de îmbrăcat?

Abia aștept să citesc studiile sociologice făcute asupra fenomenului modei peste 20 de ani. În primele săptămâni de carantină, multe femei s-au lansat în sesiuni interminabile de shopping online de rochii sau pantofi cu toc. Apoi, designerii au început, ușor, ușor, să migreze spre registrul lejer, de casă. A rezultat un mix bizar de stiluri, care s-a transformat într-o adevărată provocare pentru cei care trebuie să treacă prin acel moment delicat de după cafea: „Eu azi cu ce mă mai îmbrac?”. Ai un dulap plin, care se revarsă pe tine, însă nimic din care să alegi? Îți propun să mai aruncăm un ochi și să vedem ce e cu toate lucrurile alea de pe umerașe.

De ce „detox” de primăvară

Curățenia de primăvară este cea mai importantă pentru o garderobă. Tranziția de la sezonul rece la cel cald este un moment al micilor schimbări naturale și firești pe care le suferă corpul uman, astfel că e important să fim obiectivi și sinceri cu noi, atunci când pornim în acest proces. În plus, schimbarea anotimpurilor vine cu dorința de nou, de evoluție. Iată care sunt cei zece pași-cheie pentru a-ți organiza eficient garderoba:

1. Înarmează-te cu răbdare și dedică-ți timp. Curățenia în garderobă înseamnă mai mult decât a împacheta și a sorta haine. E despre tine și despre efectul psihologic al imaginii plăcute asupra stării de spirit.

2. Golește șifonierul și așază piesele pe categorii.

3. Urmărește care sunt obiectele vestimentare care te încâtă cel mai tare în acest moment și pune-le deoparte pe cele care nu te mai entuziasmează.

4. Probează cât mai multe dintre piesele care îți plac, folosind două oglinzi pentru ca să ai și perspectiva din spate și din profil.

5. Păstrează piesele pe care le poți include în cel puțin trei ținute. Evită o atitudine de tipul „Am luat bluza asta pentru că mi-a plăcut, nu am cu ce să o îmbrac, dar poate îmi iau acum ceva cu care să o port”. Exact asta te-a dus la unșifonier plin din care nu ai ce să alegi!

6. Oricât de greu ar fi, e momentul să te desparți de puloverul acela superb, incredibil de scămoșat, pe care niciun aparat nu-l mai poate scoate la lumină. Apropos de lumină, te sfătuiesc să faci operațiunea într-o cameră cu lumină naturală, pentru a vedea cât mai bine nuanțele, eventualele defecte sau pete.

7. Încearcă să îți compartimentezi șifonierul astfel încât să-ți vezi hainele cât mai bine. Atunci când vezi nuanțele, texturile și croiul hainelor, ideile de ținute îți vin mai repede și mai ușor.

8. Compune câteva ținute și fa-ți poze cu telefonul în oglindă, pe care le salvezi într-un folder special. Când ești în pană de idei, îți poți găsi inspirația în propriul stil. Este încă o metodă de a-ți da seama în ce linii te regăsești acum și care sunt croielile care ori nu te mai avantajează, ori nu îți mai sunt pe plac.

9. Pantofarul și sertarul cu accesorii fac parte din garderobă. Nu uita că detaliile chiar fac diferența atunci când vorbim de fashion. Uneori, un outfit purtat cu accesorii diferite devine un look nou, într-un alt stil, perfect pentru o altă destinație. Să-ți dau un exemplu: o cămașă albă purtată cu o pereche de pantaloni conici din stofă, cu o pereche de pantofi oxford și cu o eșarfă mică la gât e ideală pentru birou. Însă aceeași combinație poate fi purtată cu o pereche de sandale cu toc, cu un colier statement și cu un clutch-bijuterie și devine perfectă pentru o ținută de seară.

10. Asigură-te că în garderoba ta sunt câteva piese esențiale precum: sacoul masculin, cămașa albă, perechea clasică de jeans, tricoul alb/negru, rochia neagră. Piesele esențiale sunt cele care te ajută să compui ținute basic, precum cea din exemplul de mai sus, pe care te poți baza în cele mai multe situații.

Andreea Leța este stilist, consilier de imagine și jurnalist de modă. Adoră să interacționeze cu oamenii și să îi ajute să își redescopere farmecul prin intermediul vestimentației. Totul a pornit de la studii de artă și de literatură, care o inspiră atât în crearea imaginilor editoriale, cât și în a descoperi și a împărtăși frumosul. Pe Andreea o găsiți pe pagina sa de Instagram sau pe blogul ei. Foto: Alex Tremurici.